Inca din cele mai vechi timpuri, femeile si-au dedicat mare timp infrumusetarii corporale, punand mare pret pe pastrarea trasaturilor si caracteristicilor pielii. Ele foloseau preparate din plante medicinale, legume, fructe ori seminte; produsele cosmetice erau pregatite de ele.

Dupa o perioada lunga in care s-a pus accentul pe produsele cosmetice industriale, datorita pretului tentant sau a reclamei facute de persoane publice, femeile au inceput sa se orienteze catre produsele ce au la baza ingrediente naturale, nedaunatoare. Ingrediente si produse eco-bio se gasesc atat in magazinele fizice specifice, cat si in supermarketuri si in mediul online.

Desi, uneori, pretul acestora poate descuraja consumatorul, se constata, pe termen lung, ca raportul calitate-pret este corect si ca viata merita traita natural.

Iata o serie de trucuri naturale de pastrare a frumusetii:

  1. Uleiul de scortisoara poate fi aplicat pe buze, pentru efectul de marire a acestora. Multe femei isi doresc sa aibe buze carnoase, mari si recurg la tot felul de tratamente costisitoare; exista, insa, variante naturale de a obtine acest lucru.

2. Lamaile eco au numeroase intrebuintari in domeniul frumusetii, datorita proprietatilor deosebite: tenul poate fi curatat usor cu un amestec de zeama de lamaie, miere si apa calda (impuritatile sunt indepartate imediat). Pentru pastrarea tineretii mainilor si sanatatii unghiilor, se pot inmuia pentru 10-15 minute intr-un castron cu apa fierbinte in care se adauga cateva picaturi de ulei de masline; se poate face masaj atat la maini, cat si la picioare cu ulei de masline (ulterior, se pun manusi/sosete de bumbac, pentru o perioada), pentru a avea o piele catifelata.

3. Vitamina C si zincul sunt piese importante, ce stau la baza unui ten luminos, sanatos. Acestea pot fi asimilate prin consumul de citrice (portocale, lamai, grapefruit) si a nucilor, migdalelor, semintelor (in, floarea soarelui, dovleac).

Citeste si:  Ce să învăţăm de la copii

4. Bicarbonatul este o solutie ieftina si la indemana pentru mentinerea unei danturi curate, albe, sanatoase, stralucitoare.

5. Pentru curatarea tenului se poate utiliza ceai de coada soricelului; acesta are si rolul de catifelare a pielii. In plus, contribuie la reducerea rosetii, punctelor negre si a cosurilor, datorita efectului sau antiseptic. Ceaiurile de galbenele si de musetel sunt utilizate pentru curatarea tenului afectat de acnee, datorita proprietatilor antibacteriene, emoliente, cicatrizante; au rol de tonifiere a pielii.

6. Uleiurile eco pentru masaj au la baza ulei de cocos ori ulei de jojoba; sunt naturale si au rol hidratant.

7. Uleiul de cocos are numeroase utilizari, datorita faptului ca este un produs hidratant, antibacterian si un antifungic natural. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, inclusiv cele afectate de dermatite si cele puternic deshidratate. Multe femei aplica ulei de cocos pe fata inainte de culcare, considerandu-l ca fiind cea mai buna crema de noapte. Poate fi folosit ca lotiune de corp, hidratand in profunzime si lasand un miros fin, placut, pe termen lung. Uleiul de cocos poate fi utilizat ca tratament pentru par (se aplica seara, iar a doua zi parul se spala normal, folosind sampon), in loc de crema de maini si pe post de crema pentru epilat (datorita efectului antibacterian).

8. Faina de naut in combinatie cu fulgii de ovaz poate fi utilizata pentru curatarea tenului, oferindu-i luminozitate si prospetime, iar in amestec cu iaurt bio curata perfect tenul gras (se aplica pentru 10 minute).

Citeste si:  5 motive pentru care copilului tău îi este mereu foame

9. Mierea de albine bio are intrebuintari multiple in aria frumusetii; datorita proprietatilor hidratante, poate fi utilizata atat pe ten (inainte si dupa aplicare, se curata foarte bine pielea), cat si pentru masarea mainilor (dupa aplicare se pun manusi de bumbac pentru 5-10 minute). In cazul buzelor crapate, se poate aplica un strat subtire de miere zaharisita, pentru rehidratarea acestora. Pentru a avea o piele catifelata si matasoasa, se poate aplica pe corp, inainte de baie, un amestec de miere cu ulei de masline si putin lapte.

10. Un scrub bun se poate obtine din sare de mare si ulei de jojoba, impreuna cu un ulei esential preferat; amestecul se aplica pe intreg corpul, se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se face dus.

In ceea ce priveste produsele cosmetice la cutie, este foarte importanta consultarea/ citirea prospectului, pentru o identificare corecta a ingredientelor folosite, chiar daca pe ambalaj scrie bio. Bio cosmeticele sunt produse create din plante nemodificate genetic (uleiuri, extracte din aceste plante), cultivate si crescute pe soluri curate, fara ingrasaminte; acestor produse nu li se adauga parfum sau arome artificiale si nici conservanti (de aceea si perioada de valabilitate este mult mai mica fata de alte tipuri de cosmetice).

Pielea trebuie protejata si tratata cu respect, de aceea sunt recomandate articolele eco, ce au o actiune blanda, in detrimentul produselor ce contin numeroase substante chimice care ataca, in timp, pielea, imbatranind-o. Exista pe piata o gama foarte larga de produse eco-bio: creme de zi, de noapte, lotiuni, chiar truse de machiaj bio, masti pentru ten, lapte demachiant, produse pentru copii etc.

Articolul precedentCum sa folosesti uleiul de cocos in tratamentele de infrumusetare
Articolul următorCum sa devii un parinte relaxat

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau