Atunci cand zici copil zici inocenta, dragalasenie, joaca, galagie, grija, dar in primul rand zici veselie. Un atribut esential al copilului de varsta mica este veselia sa, ca semn al sanatatii si iubirii. Copii actioneaza in principal dupa impulsuri negandite, nu se pot preface fara ca un adult sa nu observe, si nu pot deci simula voiosia. El nu are griji sau ganduri apasatoare, decat nemultumiri de moment, exceptand desigur problemele medicale sau familiale grave.

Un copil mic observa viata si frumosul din jurul sau, bucurandu-se de toate lucrurile marunte si banale, si mai putin de ceea ce poate bucura un adult. De aceea, perioada copilariei este importanta atat din punct de vedere educativ dar si prin prisma formarii caracterului copilului si a personalitatii acestuia, care isi pune baza incepand din copilarie. El nu invata numai sa mearga, sa vorbeasca, sa scrie, el invata sa rada si sa traiasca in primul rand. Iar zambetul il observa pentru prima oara la mama si ramane un simbol al iubirii si starii de bine.

Veselia inseamna sanatate, optimism, liniste si normalitate pentru un copil mic, insa numai ajutat de cei din jur, copilul poate ramane vessel mereu. Veselia este sinonimul unei vieti normale, linistite si inconjurata de iubire insa inseamna si intelepciune din partea parintilor si intelegere. Copiii veseli sunt cei care se simt bine fata de ei si ceilalti, se bucura de tot ceea ce este in jur si nu au decat ganduri pozitive.

Daca la inceputul vietii, bebelusul se poate mentine vesel doar prin hrana, igiena si joaca, cu trecerea timpului, copilul incepe sa inteleaga mediul in care traieste, familia, sa simta atmosfera din jurul sau, tonalitatea si modul in care se comporta ceilalti cu el. Si din acele clipe, tot ce este in jurul sau il va influenta. De aceea, una din marile responsabilitati ale parintilor o reprezinta crearea unui mediu frumos de crestere a copilului, observarea influentelor si indepartarea celor rele. Aceasta poate presupune chiar schimbarea parintilor de la felul in care erau inainte de a avea un copil, si adaptarea lor la viata de familie. Astfel, si copilul ii poate invata pe parinti, nu numai invers, tocmai datorita schimbarilor in bine pe care parintii trebuie sa le faca pentru copil.

Citeste si:  Ingrijirea sanilor si pregatirea pentru alaptare

Mentinerea unei atitudini optimiste, calme, intelegatoare si afectuoase pot fi atinse destul de greu de anumiti parinti care nu aveau aceste calitati anterior. Insa, de toate acestea depinde fericirea si veselia copilului mic, care nu trebuie intristat si impovarat cu probleme sau situatii ale adultilor, sau afectat de lipsurile comportamentale ale parintilor. Magia copilariei inseamna acea stare fericita, in care totul e frumos si nu exista probleme.

Pentru copilul mic, mama reprezinta in cele mai multe cazuri interfata cu lumea inconjuratoare, copilul citind totul prin prisma mamei, asa cum vede ea sau cum reactioneaza. Pe langa copierea instinctuala a anumitor gesturi sau reactii, copilul mic resimte prin mama atitudinea fata de viata si implicit, veselia acestuia o are pe ea ca punct de plecare.

De aceea, parintii veseli au copii veseli si optimisti, iar cei stresati sau sobri, vor avea copii mai seriosi si maturizati, ca urmare a principiului oglinzii intre parinte si copil. Cateva reguli despre cum putem pastra veselia copilului sunt enumerate mai jos:

  • Fii atent la dorintele copilului. Cateodata suntem mai atenti la ceea ce dorim noi sa ii oferim copilului, decat la ceea ce vrea el. Ca exemplu, ii cumparam o jucarie performanta, iar copilul este trist pentru ca el vroia sa se joace cu un balon.
  • Ofera-i jucarii sau loc suficient de joaca. Veselia copilului inseamna in mare parte joaca si distractie.
  • Nu fii prea posesiv si protector. Acestea reduc din veselia copilului, il streseaza si poate avea efecte mai mari pe termen lung.
  • Ofera-i atentia ta si joaca-te alaturi de el. Atentia ii asigura afectiunea dorita si joaca este principalul motiv al veseliei. Chiar daca unele jocuri pot fi plictisitoare pentru adulti, copilul merita acest efort, si in timp, joaca va deveni un frumos mijloc pentru destresare.
  • Arata-i frumosul din jurul sau, florile, pasarile, animalele, natura, precum si oamenii. Pentru ca el nu intelege multe notiuni complexe, putem fi selectivi aratandu-i doar ceea ce este frumos, urmand ca pe parcurs sa ii explicam restul.
  • Intelege ca el gandeste ca un copil. Lipsa acestei intelegeri da nastere la situatii stresante sau tensionate, certuri, cerinte prea mari si frustrare.
  • Nu il impovara cu notiuni greoaie pentru el, nu faci intrecere in cunostinte cu alti copii.
  • Nu il critica in mod constant si nu rade de el.
  • Zambeste-i des arata-i afectiunea. Un simplu zambet este un intreg univers pentru copil.
  • Explica-i cu calm, grija si iubire, pentru ca tu esti un parinte, nu un educator
  • Lasa-l sa se murdareasca si sa isi satisfaca curiozitatea in jocuri sau treburi casnice alaturi de parinti.
Citeste si:  Mit si adevar - Dieta mamei care alapteaza - laptele matern
Articolul precedentCum sa iti gestionezi corect timpul cu copilul tau
Articolul următorCum sa folosesti uleiul de cocos in tratamentele de infrumusetare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau