Dupa cum spune si numele acestei diete, regimul alimentar stabilit in vederea pierderii in greutate are la baza cronologia, dieta dupa ceas, si anume ordinea cronologica de luare a meselor. Acest sistem de slabire a fost elaborat de doctorul Alain Delabos in anul 1986, care a descoperit ca organismul uman are un ritm propriu de functionare si de aceea reactioneaza diferit la alimente, in functie de ora la care sunt consumate. Astfel, zaharurile si grasimile sunt transformate dimineata in energie dar seara se depoziteaza si formeaza grasimile nedorite in corp. De asemenea, deoarece corpul nostru secreta din patru in patru ore hormonii insulina si cortizol, alimentatia trebuie sa corespunda orarului stabilit de acestia.

Principiile dietei CRONO

Potrivit cronologiei naturale ale corpului uman, dieta crono recomanda luarea micului dejun in jurul orei 9, bogat in carbohidrati, grasimi si zaharoza. Dupa aproximativ 4 ore, in jurul orei 13 se poate lua pranzul, ce trebuie sa contina carbohidrati si sa nu fie insotit de desert. La ora 16 se poate lua o gustare de fructte sau ciocolata neagra, iar la ora 18 se va lua cina usoara dar bogata in proteine, fara a mai consuma nimic dupa aceasta ora. Se mai poate lua o gustare la ora 10.30 dimineata formata tot din fructe sau ciocolata neagra. Astfel, dieta crono nu este severa sau greu de urmat, nu afecteaza sanatatea si nu promite o scadere brusca in greutate.

Citeste si:  7 rezultate incredibile pe care 30 de minute de mers pe jos, ti le pot aduce

Aceasta poate deveni si un stil de viata sanatos prin principiile sale de a manca la ore fixe si eliminarea alimentelor procesate si a zaharurilor, alaturi de efectuarea exercitiilor fizice si de hidratarea constanta cu apa.

Dieta crono stabileste un consum zilnic de 1400 -1500 calorii si o perioada de 8 saptamani de respectare intocmai a acesteia, urmate de un stil de viata sanatos in vederea mentinerii greutatii dobandite. Cafeaua se poate consuma fara zahar sau lapte, painea se va consuma in cantitati reduse, iar carnea se va consuma la pranz sau cina, folosind o fromula de determinare a cantitatii permise. Astfel, la pranz se va consuma carne in gramajul obtinut din adaugarea la inaltimea proprie a numarului 100, iar la cina prin scaderea din inaltime a numarului 40.

Citeste si:  Principiile dietei doctorului Oz

Ca si exemplu, o persoana cu inaltimea de 170 de cm poate consuma la pranz 270 grame de carne si la cina 130 de grame. Mesele trebuie sa fie in portii moderate si nu se consuma grabit sau in timpul unor stari dificile de stres. De aceea, dieta crono se urmeaza cu rabdare, nu este de inometare, nu dezechilibreaza organismul, nu are efecte secundare aspura sanatatii si nu permite acumularea kilogramelor pierdute dupa terminarea ei. Baza acesteia o constituie un stil de viata sanatos, un consum moderat, la ore fixe ce trebuie respectate.

Desi nu are contraindicatii, inainte de urmarea acestei diete se recomanda consultul medicului care decide daca starea de sanatate permite sustinerea ei fara a crea neplaceri sau premizele unor afectiuni nedorite. Efectele pe termen lung se vor mentine insa doar prin adoptarea unui stil de viata sanatos, impus nu numai de alimentatie.

Articolul precedentReteta chipsuri nachos facute in casa
Articolul următorRețetă simplă și gustoasă de ciocolată făcută în casă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau