Hai sa ne bucuram de aceste bunatati acum cand suntem gravide

Sarcina este una dintre cele mai intense transformari pe care le vei experimenta vreodata. Si da, aproape fiecare parte a corpului tau se schimba intr-un fel sau altul. Dar, inainte ca toate acestea sa se intample, poate chiar inainte de a avea un test de sarcina pozitiv, vei observa ca apetitul tau se schimba, adesea destul de dramatic.

Vor exista anumite preparate pe care inainte la iubeai si acum, ca esti gravida, le urasti. Vor exista mancaruri, fructe sau legume dupa care tanjesti, poate ceva ce nu ti-a placut niciodata.

S-ar putea sa existe niste combinatii ciudate pe care le doresti brusc. Muraturile si inghetata sunt cea mai infama combinatie, dar acesta este doar varful icebergului cand vine vora de pofte ciudate din timpul sarcinii.

Hai sa aruncam o privire mai atenta asupra poftei de sarcina si sa vedem ce se intampla, cat de frecvente sunt poftele din timpul sarcinii, ce tind sa pofteasca gravidele, cand si daca poftere de sarcina ne pot ingrijora.

Secretul stiintific din spatele poftelor

Expertii nu stiu clar de ce sarcna te face sa poftesti anumite mancaruri si sa urasti altele. Dar stii sigur ca se intampla. Potivit cercetatorilor , de la 50% pana la 90% dintre gravide experimenteaza poftele la mancare.

Cand incepi sa ai pofte?

Toate femeile insarcinate sunt diferite, dar, in general, pofta din timpul sarcinii incepe pana la sfarsitul primului trimestru, tinde sa atinga varful in al doilea si scade odata cu incheierea celui de al treilea trimestru.
Cu toate acestea, mamicile care alapteaza ar putea avea pofte si cu siguranta continua sa experimenteze un apetit crescut deoarece atat alaptarea cat si sarcina necesita valori calorice crescute.

De ce sarcina provoaca pofte

Exista cateva teorii principale care explica motivul pentru care sarcina face ca poftele unei viitoare mamici sa se schimbe si de ce anumite mancaruri sunt poftite. Iata cateva dintre cele mai populare teorii.

Modificari hormonale

Sarcina este perioada schimbarilor hormonale profunde, in special in primul trimestru.Este ceva similar cu atunci cand astepti menstruatia, hormonii sarcinii ar putea sa schimbele poftele pe care le experimentezi.

Hormonii iti pot afecta experienta culinara, simtul mirosului si starea de spirit, determinand ce tip de alimente poftesti.

Modificari senzoriale din timpul sarcinii

Multe viitoare mamici spun ca in timpul sarcinii au un simt al mirosului de lup – sunt capabile sa simta mirosul mancarurilor de la kilometri distanta si devin usor coplesite de miros. Acest lucru poate afecta tipul de alimente pe care si le doresc. Mancarurile cu miros puternic si intepator pot fi din start nedorite in timp ce mancaturile cu un miros placut inmiresmat pot reprezenta un interes sporit.

Modificarea nevoilor nutritionale

Femeile insarcinate au o nevoie crescuta de nutrienti, precum calciul, si s-ar putea sa simta pofta de mancaruri bogate in acestia. Singura problema este atunci cand corpul tau isi satisface nevoia de calciu si sa cauzeze o pofta puternica de inghetata cu vanilie.
Mananca inghetata! Dar nu uita sa adaugi la dieta ta si surse mai nutritive din nutrientul la care poftesti. In ceea ce priveste calciul, migdalele si pestele sunt surse pe langa inghetata binemeritata.

Supravietuiesti adaptandu-te

Unele dintre pofte au legatura cu dorinta de a te proteja pe tine si bebelusul tau. De exemplu, multe viitoare mamici considera ca multe substante care ar fi nesanatoase sau mai putin sanatoase ar putea face parte din lista de pofte ca de exemplu cafeaua si alcoolul. Multe dintre noi ne pierdem gustul pentru carne – teoria fiind ca consumul de carne poate creste sansele de contaminare bacteriana. Cu toate acestea, aceste experiente sunt reale.

O pofta de confort

Multe dintre noi ne dorim pur si simplu mancaruri care ne ofera o senzatie de confort, precum dulciurile si carbohidratii. S-ar putea sa potim si la mancaruri din copilarie pe care sa le asociem cu confort si dragoste. Cand simti frigul in timpul sarcinii, este posibil sa poftesti la alimente pe care le consumai atunci cand nu te simteai bine.

Citeste si:  E în regulă să las copilul să renunţe?

Asteptari culturale

Unul dintre cele mai importante lucruri ce se intampla in timpul sarcinii este: cultura in care ai crescut iti poate colora propriile dorinte pentru anumite alimente. De exemplu femeile din SUA tind sa ceara ciocolata, in timp ce femeile din Japonia poftesc la orez.

Care sunt cele mai obisnuite alimente la care poftesc femeile gravide

Exista o gama larga de varietati atunci cand vine vorba de poftele din timpul sarcinii. Unele dintre noi avem pofte foarte atipice care par sa apara de nicaieri. Cu toate acestea, exista unele tipare pe care cercetatorii le-au gasit atunci cand vine vorba de poftele din timpul sarcinii.

Cele mai frecvente pofte din timpul sarcinii includ:
– dulciuri
– glucide bogate in calorii, carbohidrati(pizza sau cipsuri)
– proteine animale
– fructe
Alte pofte comune din timpul sarcinii includ fast-food, muraturi, inghetata, suc de fructe, lactate, legume si ciocolata. De asemenea, este destul de normal ca femeile insarcinate sa doreasca si combinatii ciudate de alimente preferate din cauza mirosului si gustului, simturi ce sunt mult mai dezvoltate.

Mentinerea sanatatii pe timpul sarcinii

Intr-un sens oarecum general nu ai nici un motiv sa iti blochezi poftele sarcinii deoarece chiar si daca e vorba de alimente mai putin sanatoase ele sunt consumate cu moderatie si dieta ta generala este variata si bogata in nutrienti.
Cand esti insarcinata, cu siguranta nu este timpul pentru dieta de slabit dar este momentul pentru a te concentra pe cat de mult posibil pentru a face alegeri sanatoase atat pentru tine cat si pentru copilul tau, pentru a te asigura ca amandoi sunteti puternici pentru nastere si pospartum.

Nevoia ta de calorii va creste in timp ce esti gravida. Desi va varia, vei avea nevoie de aproximativ 500 calorii suplimentare pe zi in simpul sarcinii. Cu toate acestea incearca sa nu te concentrezi asupra acestui numar si sa asculti organismul tau cand iti spune ca ii este foame.

Vor exista cativa nutrienti de care vei avea nevoie mai mult pentru a a ajuta bebelusul sa creasca si sa iti mentii corpul puternic si sanatos.
Voi enumera in continuare acesti nutrienti de care ai nevoie.

Calciu pentru sarcina

Vei avea nevoie de aproximatic 1000 de miligrame de calciu pe zi in timpul sarcinii. Poti obtine calciu natural din produse lactate, din peste, cereale, sucuri naturale, nuci si seminte de susan.

Acid folic pentru sarcina

Acidul folic este necesar pentru cresterea aportului de sange in timpul sarcinii si pentru a-ti proteja copilul de defectele de tub neural (anencefalia, encefalocelul, hidrancefalia, iniencefalia, schizencefalia si spina bifida acestea fiind deschise si inchise lipomielomeningocelul si lipomeningocelu). Vitaminele prenatale sunt o modalitate exclenta pentru a obtine acidul folic dar il poti obtine si prin alimente precum legume cu frunze verzi, nuci, fasole, linte si citrice.

Fier – ce cantitate e potrivita pentru sarcina

Nevoia de fier creste in timpul sarcinii si vei avea nevoie de aproximativ 27 mg de fier pe zi. Este important sa mananci alimente bogate in fier precum cerealele integrale, carne, verdeata cu frunze inchise la culaore, fasole, si nuci sau iei suplimente daca ajungi sa ai anemie in timpul sarcinii. Repet, daca ai anemie de la lipsa de fier treci la suplimente. Este bine si recomandat ca inainte de a aplica aceste sfaturi sa consulti medicul. Stim cu toate ca mamicile din ziua de azi tind sa tina mai mult cont de sfaturile venite de la alte mamici de pe Facebook dar in cazul nostru nu recomandam decat parerile unei persoane specializate si anume ale unui medic.

Citeste si:  10 sfaturi pentru a invata copilul tau sa vorbeasca mai mult, mai repede

Sfaturile sunt bune pentru a ne crea pareri nu pentru a le pune intocmai in practica.

Proteine pentru sarcina

Nevoia ta de proteine va creste in mod evident in timpul sarcinii pana la o medie de 75 grame pe zi. Vei putea obtine aceasta cantitate de proteine necesara unei sarcini sanatoase dintr-o varietate de surse precum carne, peste, oua, nuci, mazare, fasole si produse de soia.

Exista alimente pe care trebuie sa le eviti in timpul sarcinii?

Evident sunt anumite alimente pe care cel mai bine ar fi sa le elimini din dieta ta in timpul sarcinii din cauza riscului crescut de a face rau bebelusului sau de a provoca nastere prematura. Acestea sunt in general alimente care pot provoca contaminarea bacteriana:
– mezeluri
– mancaruri la conserva
– branzeturi moi
– sushi
– carne insuficient gatita

Este periculos poftitul in timpul sarcinii? Ce se intampla daca poftesti si nu primesti?

Uneori, femeile insarcinate ajung sa pofteasca produse nealimentare cum ar fi mizerie, detergent pentru rufe, gheata, amidon de porumb, lut, cenusa sau vopsea uscata. Daca ai astfe de pofte este posibil sa te confrunti cu o afectiune numita PICA.
Nu numai ca aceste chestii, daca le pot numi asa, sunt super periculoase dar pot indica un deficit nutritionale si aici vroiam sa ajung. Nu trebuie sa iei in considerare exact pofta ce o ai daca este una stranie ca una dintre cele de mai sus ci sa cauti motivul. In cazul de fata este vorba de deficit de fier adica anemie.

Consulta medicul tau daca ai pofta de produse nealimentare.

Daca poftesti brusc la alimente pe care nu le-ai manca in mod normal, de exemplu daca esti vegetariana si poftesti brusc la carne, depinde de tine sa renunti sau nu la aceste pofte. In cazul carnii, s-ar putea sa fie o pofta cauzata de lipsa de fier. Este bine sa consulti medicul daca ai anemie si sa iei in considerare consumul de surse non-carne care contin fier precum nucile si legumele cu frunzele de culoare verde inchis.

Lucruri pe care trebuie sa le retii daca esti gravida

Pentru majoritatea dintre noi – odata ce am trecut de primele luni cu pofte si greturi matinale – sarcina este un moment pentru a ne bucura cu adevarat de ceea ce mancam, S-ar putea sa ajungem sa incercam alimente pe care nu le-am fi incercat pana acum si sa ne extindem paleta de gusturi intr-un mod interesant.

Cu mici exceptii si tinand cont de nevoile tale nutritionale, nu exista nici o problema in a ceda poftelor. Si da, asta poate insemna ca sa il faci pe viitorul tatic sa iasa la fuga in miezul noptii pentru a-ti aduce pepene , inghetata sau caju prajit. Lasa-te rasfatata.

Acestea fiind spune daca poftesti dupa alimente nesanatoase sau alimente care nu sunt compatibile cu sarcina, sau chiar de non-alimente asigura-te ca iei legatura cu medicul tau. Daca te-ai confruntat cu o tulburare alimentara sau cu supraalimentarea, restrictii alimentare sau dismofia coporala consulta medicul tau sau contacteaza un terapeut.

Pofta de mancare si mancatul in timpul sarcinii, in general ar trebui sa te faca sa te simti bine si puternica, pentru a ramane sanatoasa si pentru a hrani cu un pachet complet de dragoste nutritiva copilul tau din burtica. Daca te lupti cu mancare in vreun fel, ajutorul este la un telefon distanta.
Merita sa te bucuri de momentele in care esti gravida si de toate bunatatile delicioase dorite de inima ta.

Articolul precedentPozitii corecte de alaptare pe care trebuie sa le stie orice mamica
Articolul următorCare este momentul potrivit pentru a-i da branza copilului tau? DIVERSIFICARE cu branza

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau