Lansarea vaccinului COVID 19 a fost un pas crucial impotriva coronavirusului, dar aduce in discutie dileme pentru anumite grupuri de oameni. Femeile sunt ingrijorate de faptul ca vaccinul le-ar putea afecta fertilitatea. Evident aceste temeri vin in urma unor informatii inselatoare publicate pe retelele de socializare.

In noiembrie, un articol sustinea ca seful cercetarii Pfizer, un barbat pe nume Michael Yeadon, care a lucrat pentru Pfizer intre 2006 si 2011 dar nu in dezvoltarea vaccinului a numit vaccinul Pfizer „sterilizare feminina”. Nu a fost o portretizare exacta a ceea ce a sus Yeadon, povestea a fost dezmintita insa a lasat o samanta de indoiala in mintea multor femei.

Alice Lu-Culligan, doctoranda la Yale School of Medicine a facut parte din echipa de cercetare care a analizat anticorpii din probele de sange de la femeile cu COVID-19. Cea mai comuna teorie legata de motivul pentru care vaccinarea COVID-19 ar interfera cu fertilitatea este aceea ca anticorpii vor ataca placenta, in special proteina din placenta. Alice spune „am cercetat aceasta reactie si am gasit zero dovezi care sa sustina aceasta teorie.”

„Femeile care au fost infectate cu coronavirus si s-au vaccinat au ramas insarcinate. Este extrem de putin probabil ca materialele vaccinale care reprezinta o mica parte a virusului sa afecteze fertilitatea.” spune Alice Lu-Culligan.

Gaseste surse exacte, demne de incredere

Cred ca exista doua consideratii importante pe care femeile trebuie sa le cantareasca atunci cand sunt speriate si cauta mai multe informatii, spune Lu culligan. In primul rand. treuie sa gaseasca pe cineva in care simt ca pot avea incredere si cu care sa poarte o conversatie productiva, deschisa, vulnerabila, bidirectionala si, in al doilea rand, in mod critic – acea persoana sau entitate trebuie sa fie cineva cu experienta.
Al doilea factor este crucial dar adesea este trecut cu vederea. In timp ce o multime de femei au persoane in care au incredere, aceste persoane s-ar putea nu aiba cunostinte specifice in domeniul relevant pentru a putea evalua ideile complexe prezentate.

Citeste si:  De ce este bine sa pui usturoi sub perna seara

Cu alte cuvinte, in timp ce prietenul sau ruda ta ar putea avea interesul de a te ajuta, nu vor avea neaparat cunostintele necesare pentru a face afirmatii exacte despre modul in care se comporta vaccinul COVID 19.

Din pacate, multe femei nu simt ca au pe cineva care poate indeplini ambele cerinte in viata lor de zi cu zi. In mod ideal, acel cineva ar putea fi un medic sau macar un asistent medical experientat, dar femeile nu simt ca au o relatie sigura cu medicul iar unii medici nu au informaiile potrivite sau tipul de expertiza pentru a raspunde tuturor intrebarilor.

Nu este vina lor, este vina sistemului nostru de sanatate pe care nu il cunoastem pe deplin. Vedem ca spitalele sunt in paragina dar daca ne gandim la cei ce lucreaza in ele peste jumatate din personal este „in paragina” adica slab pregatit.

Cheia potrivita pentru a gasi acea persoana in care poti avea incredere este sa fi proactiva si sa te documentezi mai mult.

Multe dintre voi apelati la informatiile de pe retelele de socializare. Trebuie sa gasiti un prieten sau o cunostinta a unui prieten care sa fie de incredere profunda. Fiecare femeie trebuie sa decida acest lucru de la sine.

Ce spun cercetatorii despre vaccinul COVID 19 si fertilitate?

Pana in prezent nu exista dovezi sau rapoarte de infertilitate in randul femeilor care s-au recuperat dupa infectarea cu COVID 19, in ciuda milioanelor care au fost infectate. Din contra, femeile au ramas insarcinate dupa infectarea cu coronavirus si dupa vaccinare. Este extrem de putin probabil ca vaccinul sa afecteze fertilitatea unei femei.

Citeste si:  O mamă dezvăluie greşeala ei

Vaccinul a fost administrat la zeci de milioane de oameni pana acum. Avem o multime de date despre cat de sigur este acest vacin inclusiv sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului care documenteaza orice caz de evenimente adverse de dupa vaccinare indiferent ca sunt sau nu legate de vaccin.

Cred ca cea mai mare ingrijorare este ca femeile sunt afectate de frica, anxietate si stresul nejustificat din cauza vaccinarii mai ales atunci cand nu sunt insarcinate. Acest lucru are un impact semnificativ asupra sanatatii psihice. Cred cu tarie ca femeile care incearca sa ramana insarcinate sau care ar putea fi insarcinate in viitor ar trebui sa vrea sa fie vaccinate inainte de a ramane insarcinate daca este posibil pentru sanatatea lor si a viitorului lor copil.

Expertii sunt de acord ca cel mai sigur mod de a incepe perioada mult dorita este vaccinarea inainte de a ramane insarcinata. Se stie ca femeile gravide se afla intr-o categorie de risc mai mare al bolii COVID-19 in comparatie cu o persoana obisnuita.

Infectia COVID-19 prezinta riscuri bine documentate pentru mama si copil, inclusiv boli respiratorii severe, travaliu prematur si deces matern. Aceste riscuri reale ar trebui luate in considerare si cantarite in raport cu ideea ipotetica si nedovedita in prezent, potrivit careia vaccinul COVID-19 ar putea provoca orice efect daunator asupra sanatatii reproductive a femeii, inclusiv infertilitatea, avortul spontan sau defecte congenitale.

Articolul precedentDieta Paleo -ghid pentru incepatori si planul alimentar
Articolul următorCe este dieta Sonoma? Detalii pro si contra dietei Sonoma

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau