Pe măsură ce copilul tău se pregătește să mănânce alte alimente decât laptele, oare cum evoluează somnul? Cum îi va influența mâncarea diversificată somnul? Are o diversificare corecta un impact asupra somnului bebelușului?
Atunci când începi să diversifici mâncarea copilului tău, este o provocare uriașă pentru el. Pana la 4-6 luni, el a ingerat exclusiv lapte (lapte matern sau lapte pentru sugari), iar acum apar în meniurile sale legume, fructe, apoi proteine și alte alimente. O schimbare mare! Prin urmare, ceea ce pui in farfuria copilului tău va avea o influență asupra dezvoltării și obiceiurilor zilnice, în special a somnului Într-adevăr, când dieta bebelușului se diversifică, nevoile sale alimentare în timpul nopții devin de prisos și, prin urmare, se renunță la mesele nocturne … în principiu! Dar va depinde și de laptele oferit sugarului în primele luni.

La copiii alăptați

Unii copii cunosc doar laptele matern de până la 5 sau 6 luni, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Atunci când introduceți alimente solide, copilul hrănit la sân va necesita de multe ori una sau două hrăniri peste noapte. Într-adevăr, aceste mese nocturne sunt un obicei luat de sugar care ii produce endorfine (hormoni de bunăstare, un adevărat calmant).
Soluția pentru a dormi bine noaptea? Începeți să instalați un ritual de culcare bine stabilit și, mai ales, luați decizia să lăsați bebelușul în camera lui când se trezește noaptea. Încetul cu încetul, copilul tău va secreta mai puțin endorfine și aceste mese nocturne de confort nu vor mai fi necesare.

În cazul alăptării mixte sau diversificării

Diversificarea apare în general în jurul vârstei de 5 luni (sau uneori la 4 luni dacă bebelușul este supus refluxului gastro-esofagian). La această vârstă, copilul are deja capacitatea de a mesteca. Pediatrii recomandă uneori metoda diversificării condusă de copil), un proces care invită părintele să propună bucăți de mărimea pumnului copilului, iar bebelușul deprinde singur sa mestece.
Urmând această metodă, copilul va învăța să mestece și, prin urmare, să-și dezvolte respirația nazală. Consecință directă: somnul său va fi îmbunătățit. Pentru cei care optează pentru o diversificare clasică, bazată pe piureuri și compoturi, somnul va fi, de asemenea, modificat. Cu mese solide, copilul va fi satul pentru noapte și, în general, nu va fi trezit de foame în timpul nopții, cu condiția să respectați proporțiile potrivite.

Citeste si:  De ce sa creezi traditii de familie si cum sa faci acest lucru

Ar trebui ca diversificarea să înceapă înainte de 6 luni pentru a îmbunătăți somnul bebelușului?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. Unii medici recomandă diversificarea in jurul vârstei de 4 luni. Anumiți pediatri recomanda diversificarea timpurie pentru copii hrăniți cu lapte formula, tocmai pentru un somn mai bun. Potrivit cercetătorilor care au efectuat acest studiu, introducerea alimentelor solide la bebelușii sub 6 luni ar economisi 17 minute de somn și ar reduce numărul de treziri nocturne cu o medie de 9%. Potrivit medicului pediatru, putem recomanda o diversificare mai rapida în unele cazuri într-adevăr, dar rezultatele acestui studiu trebuie adaptate de către medic fiecărui copil. Încercați sa discutați cu medicul pediatru cu privirea la momentul ideal in care puteți începe diversificarea pentru copilul dumneavoastră.

Ce ii dati bebelușului să mănânce seara înainte de a merge la culcare?

Dacă mâncarea are un impact asupra somnului, conținutul farfuriei este ceea ce va conta cu adevărat. Copilul trebuie să poată dormi toată noaptea fără să fie trezit de foame. Prin urmare, el trebuie să aibă o dietă echilibrată pe tot parcursul zilei și mai ales la cină. O masă satisfăcătoare și ușor digerabilă seara va fi la fel de importantă pentru somn ca si ritualul de culcare. Puteți începe cu lapte și terci de cereale în primele etape ale diversificării, dar în curând veți găsi echilibrul potrivit între lapte și alte alimente. În total, masa de seară la începutul diversificării alimentare trebuie să fie echivalentă cu 250mg până la 300 mg, echilibrată între lapte și alimente.

Citeste si:  Prima intalnire cu nou-nascutul

Nu sunt recomandate anumite alimente seara?

În același mod în care anumite alimente pot fi greu de digerat pentru adulți și pot complica adormirea, anumite alimente trebuie evitate înainte de a merge la culcare si pentru cei mici:
– banana
– ciocolata
– leguminoase
– carnea roșie
– fasole
– varza

Cu toate acestea, fiecare copil este diferit și unii vor reacționa mai bine la aceste alimente decât alții. Ascultă-ți copilul și analizează reacțiile acestuia.

Bebelușul are probleme de somn în timpul diversificării alimentare. Ce sa fac ?

Dacă, în general, bebelușii vor dormi mai bine (spre deliciul părinților), în momentul diversificării alimentare, unii copii, dimpotrivă, întâmpină dificultăți. Nu intrați în panică, somnul bebelușului nu este o știință exactă, așa că verificați acești factori care îl pot împiedica să doarmă:
– O cantitate de alimente prost adaptata
Diversifică-i dieta, dar nu oricum. Un copil are propriile sale nevoi care trebuie respectate. Prea multă mâncare sau, dimpotrivă, o dietă prea săracă, poate interfera cu somnul. Deci trebuie să-ți asculți copilul, să încerci să găsești echilibrul potrivit.
– Alimente slab digerate
După cum am menționat anterior, anumite alimente pot fi primite prost de către copilul tău. Încercați să identificați alimentele care vă deranjează copilul și să le eliminați o perioadă din dieta lor seara, de exemplu.
– Fazele dezvoltării sale (care nu au nicio legătură cu alimentele)
Criza de 8/9 luni înseamnă ceva pentru tine? Această fază, numită și „frica de străini”, este o perioadă cheie în dezvoltarea copilului. Acesta este un semn că face diferența între mama sa și o altă persoană. Aceasta criza poate genera o frică de separare la culcare, ceea ce va provoca tulburări de somn. Diversificarea discutata pana acum nu are nicio legătură cu ea. De aceea recomandam ca pentru orice tulburare in rutina obișnuită a somnului bebelușului sa cereți sfatul medicului.

Articolul precedentCum fac vedetele sport acasa pe timp de pandemie
Articolul următorCe să mâncați pentru a avea o piele sănătoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau