Decizia de a avea un copil este o decizie de moment. Și, în timp ce, tehnic vorbind, săriți sub cearceafuri și începeți să încercați oricând să faceți un copil, este o idee bună să vă programați, înainte de toate astea, la o vizită de preconcepție. „Eu aș recomanda să vizitați un ginecolog cu câteva luni înainte de a încerca să concepeți un copil – sau cu mult mai multe luni înainte, dacă suferiți deja de o afecțiune medicală preexistentă”, spune medicul Mary Jane Minkin, profesor clinic la Departamentul de Obstetrică, Ginecologie și Științe ale reproducerii de la Universitatea Yale de Medicină.

La această vizită de preconcepție, ginecologul dumneavoastră va evalua istoricul medical și alte aspecte medicale ce prezintă un real interes și vă oferă sfaturi utile pentru a avea o sarcină sănătoasă. Gândiți-vă la această programare ca și la o sesiune ^întreabă-mă orice^ pentru a culege toate informațiile de care aveți nevoie de la un ginecolog. (Sfat: Notați-vă în prealabil întrebările pentru a nu uita nimic!) Iată care sunt cele 11 întrebări demne de luat în considerare atunci când ajungeți la un medic obstetrician – ginecolog – pentru că înainte să știți, s-ar putea să aveți un copil care crește în pântece!

In cat timp este posibil să rămân însărcinată?

Desigur, doctorul nu poate prezice exact când să concepeți copilul. Unele femei rămân însărcinate de la prima încercare, în timp ce altele nu pot concepe un copil nici după câțiva ani în care fac sex neprotejat.

Când ar trebui să renunț la orice metodă de contracepție?

Nu poți întotdeauna să rămâi însărcinată imediat după ce renunți la anticoncepționale. Anticoncepționalele hormonale, de exemplu, vă pot modifică ciclul pentru câteva luni, după ce renunțați la ele – la fel se întâmplă și cu NuvaRing și Patch. De asemenea, dacă aveți sterilet, este nevoie sa discutați despre când va trebui să îndepărtați acel dispozitiv în formă de T.

Starea mea de sănătate îmi va afecta fertilitatea?

În conformitate cu spusele doctorului Minken, anumite condiții medicale vă pot afecta abilitatea de a rămâne însărcinată. Acestea includ: sindromul ovarian polichistic (PCOS), endometrioza, tulburări tiroidiene și chiar boli cu transmitere sexuală. Și când vine vorba despre partenerul dumneavoastră, probleme cu numărul spermatozoizilor, motilitate sau morfologie toate acestea pot face concepția foarte dificilă. Doctorul dumneavoastră este cea mai bună persoană pentru a evalua situația în care va aflați și vă poate oferi soluții.

Citeste si:  20 de metode pentru accelerarea metabolismului si arderea grăsimilor fără efort

Cum îmi vor afecta fertilitatea medicamentele mele?

Unele medicamente, inclusiv cele pentru tensiune arterială și epilepsie, pot scădea șansele de a concepe un copil. Mai mult decât atât, anumite medicamente obținute fără prescripție medicală dar și unele cu prescripție medicală pot face rău copilului de îndată ce rămâneți însărcinată (de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene, unele antidepresive și antipsihotice și medicația pentru glanda tiroidă). Revizuiți problemele de siguranță cu doctorul dumneavoastră, care vă poate schimbă medicamentele și va poate sfătui ce puteți lua în loc să folosiți anumite remedii pe bază de plante.

Ar trebui să iau vitamine sau suplimente?

Viitoarele mămici ar trebui să înceapă să ia suplimente cu acid folic cu 3-6 luni înainte de a concepe un copil. Dr. Minken spune că acidul folic scade riscul de a se defecta tubul neural și de a apărea unele probleme la naștere. Doctorul dumneavoastră poate de asemenea să vă recomande vitamine prenatale, în special dacă se observă lipsa unui anumit nutrient.

Ar trebui să-mi schimb planul alimentar/ rutina zilnică a exercițiilor fizice /alte obiceiuri de viață?

Știați că dacă sunteți supraponderali sau subponderali acest aspect vă poate diminua fertilitatea? O greutate care nu se află în limite normale poate duce la complicații ale sarcinii cum ar fi: diabet gestațional, hipertensiune arterială, cezariana sau avort spontan.

Exercițiile fizice în exces, consumul de alcool și fumatul pot avea de asemenea un impact negativ asupra fertilității și sarcinii. Dacă ați avut o conversație deschisă cu doctorul dumneavoastră despre obiceiurile de viață întrebați-l dacă este nevoie să faceți anumite schimbări înainte de a concepe un copil.

Am nevoie de vreun vaccin?

Îmbolnăvirea în timpul sarcinii pune atât sănătatea dumneavoastră cât și a copilului nenăscut în pericol. Protejați-vă bebelușul de o boală gravă și fiți mereu la curent cu vaccinurile. Dacă nu sunteți imună la bolile cele mai des întâlnite, doctorul va recomandă să faceți vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) dar și a varicelei înainte de concepție, acești viruși putand pune în pericol femeia însărcinată.

Vaccinul antigripal sezonier, tetanul/difteria/pertussis (Tdap) și vaccinul împotriva hepatitei B pot fi făcute în timpul sarcinii.

Ar trebui să îmi schimb doctorul?

Nu toți medicii ginecologi sunt certificați și în obstetrică, care reprezintă domeniul sarcinii și a nașterii. Întrebați-vă doctorul dacă el sau ea este calificat pentru a face față problemelor care pot apărea în perioada de sarcină (probabil nu cunoașteți acest aspect, dacă acele probleme au fost deja rezolvate în timpul ultimelor programări la ginecolog). Dacă nu, cereți recomandări de la obstetricienii locali.

Citeste si:  4 metode de a-ţi restrânge întreaga zi într-o oră

Am nevoie de teste genetice?

Împreună cu partenerul puteți decide să faceți teste genetice pentru a vedea dacă sunteți purtători de orice afecțiuni genetice ereditare, inclusiv atrofie musculară spinală, fibroză chistica, boala Tay-Sachs și multe altele. Dacă rezultatele sunt pozitive, doctorul dumneavoastră vă poate ajuta să cântăriți riscurile de a avea o sarcină naturală.

O modalitate de a preveni transmiterea afecțiunii la descendenți ar fi fertilizarea în vitro (FIV) cu diagnostic genetic preimplant (PGD). Acest lucru permite părinților să testeze embrionii pentru aceste afecțiuni genetice.

De ce nu pot concepe un copil?

Dacă ați încercat să concepeți un copil timp de un an dar nu ati reusit (sau chiar 6 luni dacă aveți peste 35 de ani), e clar că vă confruntați cu o perioadă de infertilitate. Această situație afectează unul din 8 cupluri în zilele noastre. Ginecologul dumneavoastră va stabili cum, împreună cu partenerul, veți putea determina cauza infertilității, apoi acesta va încerca să trateze infertilitatea cu medicamente sau prin tratarea condițiilor fundamentale de sănătate.

Ce ar trebui să fac după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv?

Multe cupluri nu au nici o idee despre ce ar trebui să facă după ce au aflat că vor avea un bebe. Ar trebui ca ei să meargă direct la obstetrician sau ar trebui să aștepte până ce fătul mai crește suficient de mare pentru a se vedea la ecografie? Doctorul dumneavoastră vă poate oferi sfaturile sale de expert cu privire la acest aspect.

La ce altceva ar trebui să va așteptați de la o vizită de preconcepție?

În afară de o sesiune ,,întrebare și răspuns,, vizita de preconcepție va include de asemenea și niște teste. Veți recunoaște multe dintre aceste proiecții de la examenul anual la ginecolog: masurarea tensiunii arteriale, ecografie la sân și examenul din zona pelviană. Totuși, medicul este, de asemenea, în măsură să testeze probleme ce ar putea interfera cu fertilitatea, cum ar fi: fibroamele uterine, chisturile sau PCOS – mai ales dacă aveți simptome ale acestor afecțiuni.

Un test de sânge poate, de asemenea, să indice nivelul de vitamine din corp, sănătatea glandei tiroide, precum și detalii despre boli cu transmitere sexuală și imunizarea la anumite boli (cum ar fi varicela și hepatita B). În plus, medicul dumneavoastră poate efectua teste de urină sau de sănătate mintală.

Articolul precedentCare sunt șansele de a rămâne însărcinată la orice vârstă?
Articolul următor7 moduri ciudate prin care (e posibil) să rămâneți însărcinată mai repede

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau