In timpul primei examinari care are loc imediat dupa nastere, bebelusulului ii sunt controlate toate functiile si i se aocrda o nota conform scorului Apgar. Acest scor, desi nu oglindeste 100% starea de sanatate a micutului, este totusi reprezentativ pentru o prima analiza medicala. Tot acum se pot constata si, in unele cazuri, confirma unele anomalii de ordin fizic. Daca la examinarile echografice anterioare au putut fi depistate aceste anomalii, dimensiuni variate ale mainilor si picioarelor, anomalii ale oaselor sau lipsa mobilitatii, acum ele sunt perfect vizibile si se pot lua masuri imediate in acest sens.

Malformatiile mainilor si picioarelor ridica de foarte multe ori probleme de mobilitate. Cu toate acestea, daca nu sunt foarte grave, ele se pot ameliora in unele cazuri in urma fizioterapiei.

Polidactilia apare atunci cand copilul se naste cu mai multe degete (din fericire, acest caz este operabil, iar rezultatul depinde de modalitatea cum sunt prinse degetele in plus). Se mai nasc copii cu degetele lipite – sindactilie sau apar amprente palmare neobisnuite (anomalii dermatoglife). Sunt si cazuri in care copiii au un deget nefiresc mai mic, mai moale sau cu diferenta de mobilitate insa acestea sunt cazuri usoare si nu ridica probeleme deosebite.

Citeste si:  Cand rad bebelusii?

Picioarele strambe „varus equin” apar ca urmare a pozitiei defectuoase a fatului in uter, atunci cand, de cele mai multe ori, un picior este prins intre fesele fatului si peretele uterin intr-o pozitie de extensie nefireasca si s-a dezvoltat nefiresc. Aceasta malformatie este una destul de severa pentru ca piciorul este tras spre spate, este stramb iar tonusul muschilor este foarte crescut. Un asemenea copil se sprijina pe degetele piciorusului si pe latura externa a talpii. Tratamentul se impune imediat si consta in sedinte de fizioterapie pentru recuperare. De multe ori insa se impune si interventia chirurgicala, in functie de gravitatea cazului.

O alta malformatie care poate aparea la nou nascut este reprezentata de paralizia plexului brahial. Acest plex este alungit anormal si reprezinta rezultatul unei nasteri prelungite si dificile. Miscarile mainilor nu vor fi simetrice, lucru care poate fi constatat la nastere, mana bolnava poate fi in pronatie, degetul mare acoperit de celelalte, bratul intins si orientat spre interior. Recuperarea se impune imediat si va dura multa vreme, insa aceste sedinte sunt foarte utile intrucat copilul este foarte mic iar sansele ca mainile sa revina la pozitia normala sunt destul de mari.

Citeste si:  Ingrijirea sanilor si pregatirea pentru alaptare
Articolul precedent9 sfaturi pentru o întâlnire reușită cu o mamă singură
Articolul următorIata ce se intampla cu corpul tau daca bei cantitatea potrivita de apa in fiecare zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau