Mulți nutriționiști semnalează ca de fapt mâncăm de aproximativ patru ori prea multă sare decât ar fi normal. Sănătatea noastră este în joc și cea a copiilor noștri de asemenea. E bine sa încercam încet încet sa ne schimbăm obiceiurile.

Sare, da, dar nu prea multă

Este evident ca sarea este într-adevăr esențială pentru organismul nostru. Un consum exagerat de sare însă prezintă riscuri reale pentru sănătatea noastră. Obiceiurile noastre alimentare ne denaturează consumul și ne fac să pierdem un sentiment al realității. De ce sarea este întotdeauna pe masă? De ce suntem tentați să punem sare suplimentar in mâncare chiar si înainte de a gusta ? Aceste excese, grave pentru noi, sunt cu atât mai mult de evitat pentru copiii noștri. Iar atunci când bebelușul începe să primească mâncare diversificata, primește implicit si sare.

Nu adăugați sare în farfuria bebelușului

Ceea ce cunoaștem sub denumirea de „sare” este de fapt clorura de sodiu. Aceasta substanța asigură un echilibru corect la nivelul celulele organismului nostru și in raport cu mediul extern. Ideal pentru un adult ar fi să consume doar 3g până la 5 g maximum de sare pe zi, din toate alimentele consumate. În realitate, consumăm zilnic între 8 și 12 g de sare în medie.
Unde greșim? Multa lume adaugă sistematic sare în mâncare și mănâncă alimente foarte sărate, cum ar fi carnea uscată, conservele, supele la plic sau conservele, mancarea de tip fast food, produse de patiserie, etc. De altfel mâncarea pe care o consumăm (cu excepția uleiului și a zahărului) deja conține sare în mod natural, sub formă de săruri minerale, sodiu și fluorură.
Pentru copii, situația e si mai complicata. In cazul unui copil care cântărește aproximativ 10 kg, cantitatea de sare zilnica nu trebuie să depășească 0,23 g. Amintiți-vă, bebelușii au de două ori mai mulți papilele gustative decât adulții, așa că in cazul lor aromele „explodează” în gură. Nu este nevoie să adăugați mai multa sare. Și există într-adevăr un risc: rinichii copiilor noștri nu sunt capabili să elimine excesul de sare. Mâncarea prea sărată dăunează și arterelor și poate duce, la vârsta adultă, la hipertensiune, boli cardiovasculare, obezitate etc.

Citeste si:  Ma voi indragosti de copilul meu la prima vedere? Daca nu o sa imi iubesc copilul?

Gândiți-vă la condimente

Cum să nu sărezi prea mult? Ocazional se toarnă puțină sare în apa de gătit (nu ca rutină), dar niciodată peste mâncare. Folosiți și abuzați de condimentele de tot felul (plante aromatice, busuioc, arpagic, mărar, coriandru și pătrunjel proaspăt) și mirodenii (paprika, chimen, curry, ghimbir, etc.) pentru a adăuga aroma in mâncare. Alegeți metode de gătit care îmbunătățesc aroma: la abur, la cuptor, sub folie, pe grătar … și nu fierte in apă, deoarece reduce gustul și ne determină să sărăm mai mult. Înainte de a folosi slănina în bucătărie, curățați și degresați :mâncarea va fi mai puțin sărată.
Preferați brânzeturile proaspete decât cele dure, foarte sărate. Un alt sfat, pentru a limita aportul de sare în exces, oferind aromă mâncărurilor tale: folosește apa de gătit rămasa de la legumele fierte pentru a prepara orez sau paste făinoase.

Citeste si:  Cum prevenim oxidarea mancarurilor pentru bebelus?
Articolul precedent3 tipuri de retete de paine 100% naturala facuta in casa
Articolul următorAlergii alimentare la copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau