Mancarea este o parte importanta a vietii iar obiceiurile noastre pot fi uneori nesanatoase si aici am ca exemplu mancatul dupa ora 10 seara. Mancarea este o sursa de hrana dar si de placere, uneori trecend de aceasta parte si intrand pe teritoriul dependentei.

Este reala dependenta de alimente?

Dovezile sugereaza ca dependenta de mancare este foarte reala, mai ales atunci cand vorbim de alimente procesate, cu mult zahar sau sarate. Aceste alimente sunt considerate extrem de gustoase, ceea ce inseamna ca sunt preferatele creierului.

Mancarea, in apecial aceste alimente extrem de placute, stimuleaza centrul de recompensa al creierului, iar pentru unii oameni, aceasta stimulare poate reproduce ceea ce se intampla in cazul dependentei de droguri sau alcool.

In natura, creierul ne recompenseaza pentru implicarea in situatiile de supravietuire prin eliberarea de dopamina. De obicei satietatea are loc dupa ce ai mancat, ceea ce este, de asemenea, un sentiment satisfacator.

Dar semnalele de recompensa pot suprascrie semnalele de satietate. Potrivit Enciclopediei Stiintelor Alimentare si Nutritiei, acest lucru inseamna ca unii oameni se pot bloca la nivelul foamei si recomensei neajungand niciodata la satietate.

Alimentatia industrializata si dependenta

Dependenta de alimente este o boala relativ noua si nu apare doar pentru ca mancarea este mai usor disponibila pentru majoritatea dintre noi fata de trecutul istoric desi acest lucru, bineinteles, joaca un rol important.

Companiile producatoare de alimente folosesc echipe de cercetare pentru a gasi combinatia potrivita de ingrediente gustoase si pentru a crea alimente captivante. Acesta este inca un motiv pentru care este atat de important sa mananci alimente naturale.

Cu totii ne bazam pe mancare. Asa cum am explicat mai sus, exista un motiv biologic pentru care sa cautam hrana (si un motiv biologic pentru ca aceasta sa fie recompensatoare). Este in regula sa te bucuri de mancare si sa gasesti placere in mancare.

Simptomele dependentei de alimente

Cercetatorii de la Rudd Center For Food Sceince and Policy au elaborat un chestionar care poate ajuta la identificarea celor cu dependenta de alimente.
Vrei sa afli daca suferi de dependenta de mancare? Iata ce simptome poti avea:

  •  consumi alimente care creaza dependenta in cantitati mari pentru perioada mai lungi decat intetionezi;
  •  dorinta persistenta sau incercari repetate nereusite de a te opri din consumul alimentelor in exces;
  • consumi prea multa energie in obitinerea mancarii, in mancatul ei si in recuperarea de dupa;
  •  renunti la activitati sociale, ocupationale sau recreative importante;
  •  mananci continuu in ciuda cunoasterii consecintelor adverse (pierderea relatiilor, cresterea in greutate etc.)
  •  dezvoltarea tolerantei (trebuie sa mananci din ce in ce mai mult pentru a te satura)
  •  renuntarea (avand simptome de sevraj fizice, cum ar fi anxietatea sau agitatia atunci cand reduci aportul de alimente sau cand mananci pentru a le ameliora)
  •  distres semnificativ cauzat de alimentatie depresie, anxietate, vinovatie etc.)

Daca tu crezi ca este posibil sa ai unul dintre simptimele dependentei de alimente, un medic sau un practicant holistic poate fi in masura sa te ajute.

Citeste si:  Colesterolul şi tensiunea arterială vor scădea cu ajutorul acestui simplu remediu făcut în casă

Dependenta de alimente este fizica sau emotionala?

La fel ca multe alte dependente, dependenta de alimente poate fi emotionala, fizica sau ambele. Poftele sunt modul in care organismul incearca sa revina in echilibru (homeostazie). Dezechilibrele fizice (faptul ca nu ai suficienti nutrienti) pot juca un rol important dar dependenta de mancare are adesea si o componenta emotionala.

Cauzele fizice ale dependentei de alimente

Exista cateva modalitati importante prin care dependenta de alimente poate fi cauzata de probleme fizice.

Stresul
Nu este un secret faptul ca stresul este o mare problema in viata moderna. Stresul poate juca un rol important in hranirea dependentei de mancare. Raspunsul organismului in situatii extreme este unul antic care ne pastreaza in siguranta.

Atunci cand lupul se afla in apropierea ta, creste nivelul zaharului in sange (pentru energie rapida), creste tensiunea arteriala (pentru a controla o posibila rana care sangereaza) si se activeaza sistemul imunitar pentru inflamatie (important pentru tratarea unor posibile infectii survenite de la atac). Toate acestea functioneaza perfect in acest scenariu, deoarece odata ce amenintarea a trecut, sistemele revin la normal.

In viata moderna, totusi stresul provine din surse care nu dispar neaparat. Un mediu de lucru dificil si alti factori de stres de zi cu zi sunt factori de stres moderni. Macar cu asta suntem in trend. Suntem cu totii la zi cu factorii de stres. Acestia determina corpul sa raspunda ca in exemplul de mai sus cu lupul numai ca in cazul acesta amenintarea nu mai dispare ci este inlocuita imediat cu alta.

Hormonii stresului, precum cortizolul, sunt elibertati in timpul acestui ciclu si pot determina organismul sa ceara zahar, sare si grasimi. Expertii explica faptul ca dorim aceste alimente, deoarece sunt mai greu de gasit in natura.

In perioadele stresante, corpul ne determina in mod natural sa cautam aceste alimente, deoarece acesta sunt o sursa rapida de energie si sunt stocate cu usurinta ca energie (grasime) pentru mai tarziu. In salbaticie, acesta este un sistem perfect pentru supravietuire.

Dar in societatea moderna, aceste alimente sunt usor disponibile, motiv pentru care dependenta devine o problema.

Dezechilibrul hormonal

Despre hormonii de stres am discutat mai sus dar si alti hormoni care pot afecta dependenta de alimente.

Un studiu fin 2015 a constatat ca deficienta unui hormon (GLP-1) face ca soarecii sa manance in exces, in special alimente grase. Acest lucru are sens, deoarece grasimea este necesara pentru sinteza hormonilor. Cu toate acestea, grasimile nesanatoase care sunt usor disponibile in alimente procesate nu sunt cele mai bune elemente de baza pentru hormoni, asa ca ar avea sens, consumul acestor alimente bogate in grasimi nu satisface nevoia organismului de grasimi pentru construirea hormonilor (si permite dependentei de alimente sa continue).
Exista diferenta intre hormonii (mielina, prolactina, hormonul stimulator al tiroidei) la cei care indeplinesc criteriile dependentei de alimente si cei care nu. Acest lucru sugereaza ca hormonii pot juca un rol foarte important in dependenta de alimente.

Citeste si:  Cat de periculoasa este muscatura de caine

Deficienta de nutrienti / dieta slaba

Sunt un sustinator al dietelor bogate in nutrienti pentru toti (in special pentru copii). Cercetarile publicate in 2010 arata ca densitatea nutrientilor in alimente este mai importanta pentru satietate decat numarul caloriilor.

Asadar, consumul de alimente cu continut scazut de nutrienti poate provoca mai multa foame, iar consumul de alimente cu continut scazut de nutrienti va mentine ciclul dependentei de alimente.

In plus, poftele sunt adesea un semn ca organismul are nevoie de ceva. Foamea va persista pana cand obtine ceva. Alimentele cu continut scazut de nutrienti probabil nu vor oferi organismului ceea ce are nevoie. Deci, corpul va continua sa caute hrana.

Cauzele emotionale ale dependentei de mancare

Cand dependenta de alimente are o componenta emotionala, totul devine mai complicat. Iata cateva cauze emotionale:

Incapacitatea de a face fata emotiilor nagative
La fel ca si substantele recreative,o senzatie de bine pe care o obti de la consumul de alimente dulci, sarate sau grase poate masca emotiile negative. Mancarea este o modalitate de a face fata acestor emotii negative deoarece ofera eliberarea de dopamina care ne face sa ne simtim atat de bine. Atunci cand nu avem abilitatile necesare pentru a face fata emotiilor negative, poate fi cel mai usor sa ne uitam la mancare pentru alinare.

Dependenta de alimente se concentreaza mai mult pe ameliorarea sau evitarea sentimentelor negative, mai degraba decat cautarea sentimentelor pozitive.

Nesatisfacerea nevoilor
Dependenta de alimente este de fapt o dorinta de dragoste si siguranta, doua lucruri de care avem nevoie cu totii. Articolul explica faptul ca multe persoane care au probleme cu alimentatia emotionala au si probleme in relatie, deoarece atat mancarea, cat si relatiile sunt o modalitate de a cauta emotii.

Respectul de sine scazut
Multe dintre persoanele care au probleme cu alimentatia sau sunt dependente de alimente au un respect de sine scazut, dar nu este clar care dintre ele o provoaca pe cealalta. Un studiu din 2001 a constatat ca si consumul excesiv atat la barbati cat si la femei, a fost asociat cu trasaturi emotionale negative ale depresiei, respectului de sine scazut si nevrotismului.

Desi nu stim daca respectul de sine scazut este o cauza directa a dependentei de alimente, tratarea acesteia poate ajuta doar.

Ce trebuie sa faci in privinta dependentei de alimente?
Tratarea dependentei de alimente este complicata si implica adesea abordarea mai multor cauze de baza. Daca tu crezi ca s-ar putea sa ai o problema cu dependenta alimentara sau de alimentatie emotionala discuta cu medicul tau despre modalitati naturale de a reseta poftele alimentare si de a opri consumul emotional.

Acest articol a fost revizuit de un medic de familie si ca intotdeauna, nu este un sfat medical personal. De aceea iti recomand sa discuti cu medicul tau.

Esti dependenta de alimente? Care a fost sau este cel mai mare contribuitor?
Comentariul tau poate ajuta alte 1000 de femei.

 

Articolul precedentDe ce apar cearcanele si cum scapam de ele
Articolul următor7 exercitii simple pentru un bust frumos si atractiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau