Părinții sunt piatra de temelie atunci când este vorba despre formarea copilului. Deseori, cei mici își copiază părinții și la fel de des ei își întipăresc în minte ceea ce le spun mami și tati. Chiar dacă dau impresia că nu le pasă de ceea ce spun părinții, ei așează cuvintele lor în suflet ca pe niște icoane, iar acele cuvinte le vor rămâne pentru toată viața.

Se întâmplă ca, la nervi, părinții să spună anumite lucruri dureroase copiiilor săi, fără să știe că acele cuvinte le pot schimba viața, și nu într-un sens bun. Acest lucru se întâmplă pentru că, cei mici, pun mare preț pe părerea părinților, în ciuda faptul că nu arată acest lucru.

Știm foarte bine că, de exemplu, atunci când răsfățăm un copil și îi oferim totul pe tavă, în ideea de a-i da tot ceea ce nu am avut noi, facem un lucru greșit pentru că, acesta, ajuns adult, va suferi când se va izbi de realitate. Văzând că nu totul i se cuvine și că viața nu-i oferă totul pe tavă, îi va fi foarte greu să învețe să lupte pentru ceea ce își dorește. La fel se întâmplă atunci când îi repetăm anumite fraze negative.

Citeste si:  Reutilizarea jucăriilor de plus

1. Nu ești capabil

A-i spune unui copil că nu este capabil să facă nu anume lucru, este ca și cum i-ai tăia aripile. Tot entuziasmul său este trântit la pământ, iar el va fi temător și nu va mai avea încredere în el. Pe viitor, îi va fi teamă de tot ce este nou, îi va fi frică să încerce să realizeze ceva căci, undeva în mintea lui îi va răsuna că nu este capabil să ducă la bun sfârșit.

2. E rușine să plângi

Dacă îl veți învăța că nu trebuie să plângă pentru că este rușine, el va vedea plânsul ca pe ceva umilitor, ceva rău, ceva josnic, dar plânsul este ceva normal și eliberator. Din teama de a nu se face de râs, plângând, se va închide în el și știm cu toții cât de nefericiți sunt oamenii care nu se descarcă, nu discută despre problemele lor și cărora le este teamă să plângă.

Citeste si:  Sângerările din sarcină – cauze posibile şi cum să le faci faţă

3. Nu poți mai mult

Atunci când un copil aude de la un părinte că nu poate mai mult, că nu poate lua note mai mari, că nu poate slăbi, că nu poate termina o sarcină, că nu poate rezolva o problemă, acesta se va gândi, dacă nu cumva, într-adevăr, chiar nu poate. Odată ajuns adult, îi va fi greu să evolueze pentru că va avea întipărit în minte faptul că el nu poate tot ceea ce pot alții.

Încurajați-vă copiii și ajutați-i să devină adulți stabili și puternici din punct de vedere emoțional. Cu cât ei vor fi mai puternici, cu atât capacitatea lor de a gestiona problemele, de a-și face relații și de a se descurca în viață, va fi mai mare.

Articolul precedentCum să vă comportați cu persoanele depresive
Articolul următorVisele din timpul sarcinii: ce visezi atunci cand esti insarcinata?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau