Astăzi vom vorbi despre problema care nu ne lasă să purtăm rochia preferată sau cea care ne oferă crampe atunci când vrem să ne bucurăm de desertul pe care abia l-am comandat. Toți ne-am confruntat, la un moment dat, cun un episod de discomfort care ne-a dat planurile din ziua respectivă peste cap.  În cazul în care nu ți-ai dat seama, vorbim despre balonare. Acea tulburare gastrointestinală care apare indiferent de vârstă. Cauza poate fi o masă îmbelșugată, însă nu sunt excluse nici tulburările hormonale sau periodele stresante. De reținut că ea nu trebuie tratată cu indiferentă căci poate semnala probleme grave ale organismului. Chiar dacă nu este tratată asemenea unei boli și nu reprezintă o afecțiune gravă, balonarea face parte din etapa normala de digestie a organismului. Senzația de neplăcere este creată doar de acumularea gazelor intestinale.

Ea apare cam în proporție de 67% la femei din cauza numeroaselor schimbări hormonale și fiziologice prin care trec.

Balonarea mai este numită și problema “stomacului umflat”. Se manifestă în general prin crampe abdominale sau că o senzație de stomac prea plin. Apare, de regulă, atunci când gazele intestinale nu sunt eliberate la momentul potrivit. Ea este de obicei însoțită de mărirea abdomenului cu câțiva centimetri, însă în unele situații volumul acestuia se poate chiar dubla. Situația însă revine la normal pe durata nopții.

Cauzele balonării sunt foarte multe. Începând cu alimentația și ajung chiar până la afecțiuni care au că și simptom balonarea. Printre principalele cauze se numără:

  1. Alimentele bogate în amidon. Facem referire aici la alimente precum cartofii, pâinea, produsele de patiserie sau alimentele procesate sau chiar reîncălzite. Odată cu inzalzirea, alimentle suferă anumite schimbări în structura moleculară și astfel este crescut nivelul de amidon rezistent. Această substanță nu poate fi digerată în intestinal subțire , iar alimentele ajung în intestinal gros. Ajunse aici bacteriile încep procesul de descompunere și duc la apariția gazelor și a crampelor.
  2. Alimente precum varza, cereale, fasole, nuci sau semințe proaspete. Este indicat să le includem în alimentație însă să avem o dietă echilibrată pentru a evita balonarea. Conțin o cantitate foarte mare de nutrienți benefici organismului, însă în cantități mai mari sunt destul de greu de digerat.
  3. Consumul de apă în timpul servirii mesei. Odată cu înghițirea apei în timpul mesei, înghițim și o cantitate de aer care ajuns în stomac provoacă senzația de balonare
  4. Stresul. Balonarea apare și în perioadele stresante întrucât organismal nostru nu mai funcționează la capacitate optimă. Se recomandă că în această situație să consumați suplimente pe bază de floarea-pasiunii sau vitamine din complexul B. Acestea ajută la stabilirea echilibrului emoțional și implicit la reducerea crampelor.
  5. Alimentele procesate. Atunci când mâncam haotic sau pe fugă ceva la îndemână nu mestecăm cum trebuie și astfel înghițim cantități de aer care ne produc de asemenea discomfort.
  6. Mestecatul de gumă. Odată cu mestecatul gumei înghițim aer și inevitabil balonarea ne pândește la colț de stradă. De asemenea, efectul este și mai nociv în cazul mestecării de gumă fară zahăr căci aceasta conține sorbitol care are rolul de a provoca fermentiatia în intestine.
  7. Fluctuațiile hormonale care apra la femei de regulă în timpul ovulației. În această perioadă se produce în organism o cantitate mai mare de estrogen, iar mușchii abdominali devin mult mai relaxați. Mușchii din intestine se relaxează și ei și nu mai au capacitatea de a transporta cu aceeași eficientă alimentele.
Citeste si:  Botox, acid hialuronic sau colagen? Care este mai bun şi mai sigur pentru întinerire?

Balonarea poate fi ținută sub control și cu ajutorul remediilor străvechi de pe vremea bunicii. Printre ele se numără cărbunele medicinal care este obținut din lemn ars. Poate fi folosit sub formă de capsule, pulbere sau chiar comprimate. Este foarte important de știut faptul că verdele este culoarea care luptă cel mai bine împotrivă balonării. Alimentele verzi au rolul de a combate aceste stări foarte neplăcute. Pe lângă acestea, efect au și ceaiurile. Cele mai utilizate împotriva balonării sunt:

  • Mărar
  • Mușețel
  • Păpădie
  • Cimbru
  • Mentă
  • Salvie
  • Coriandru

Totodată la aceste remedii, se mai adaugă și probioticele. Consumul lor crește nivelul de bacterii benefice organismului în procesul de digestie.  Bacteriile au rolul de a reduce producția de gaze la nivelul intestinelor, cauza care favorizează cel mai des apariția balonării. De reținut faptul că acestea nu au rol de a ameliora instant simptomele și că efectul lor poate fi resimțit chiar și la câteva săptămâni distanță. Facem referire aici la alimente precum:

  • Iaurtul natural
  • Ciocolată neagră
  • Murăturile
  • Chefirul
Citeste si:  Ardei umpluti mexicani - reteta dietetica

Pentru a o preveni trebuie să reușim cumva să evităm toate cauzele care duc la apariția ei. Poate nu reușim să le evităm în totalitate, dar dacă le include moderat în alimentație reușim oarecum  să ținem sub control această disfuncționalitate cu care ne confruntăm majoritatea. Un stil de viață sănătos și o plimbare după masă reduc semninificativ efectele ei.

De reținut faptul că balonarea poate fi și un simptom al unor afecțiuni grave, motiv pentru care se recomandă obligatoriu un consult de specialitate. Medicul poate decide de ce anume ar trebui să te ferești, ce ar trebui să incluzi în alimentație sau tratamentul pe care este indicat să îl urmezi pentru a preveni sau trata afecțiunea. Elimină în prima etapă factorii care duc la apariția ei și discută cu un gastroenterolog ulterior.

Este foarte important să reținem că orice discomfort reprezintă o problemă și este trimis ca o reacție a organismului la factorii externi sau interni la care îl expunem. Nicio problemă nu apare din neant și ignorată poate transforma afecțiuni minore în afecțiuni grave.

Articolul precedentDă uitării fumatul! Motive care te vor ajuta sa renunti la fumat
Articolul următorSănătate la pahar: cură de detoxifiere de 3 zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau