Cand vremea incepe sa se incalzeasca, nasurile incep sa curga. Desi ne pregatim in fiecare an pentru sezonul de viroze, alergii si raceli de primavara, efectele sunt de obicei mai puternice decat ne-am astepta. Asa ca de unde vin toate aceste boli si sunt oare miturile in legatura cu acestea, reale?

Multe dintre aceste mituri sunt de fapt gresite si sunt transmise din generatie in generatie.

Nu te uda la picioare!
Mitul 1: Ploaia si umezeala te fac sa racesti

Asta o stii mai mult ca sigur din copilarie. Probabil ca mama sau bunica ta, te-au certat de nenumarate ori cand erai copil pentru ca ai iesit cu parul ud, sau pentru ca te-ai udat la picioare si iti spuneau ca vei raci.
Desigur, apa nu are nici o legatura cu transmiterea racelii sau a gripei. S-ar putea totusi sa iti fie frig din cauza aerului racoros de primavara.
Imbraca o jacheta subtire sau un pulover in zilele racoroase si umede ale primaverii, insa ar trebui sa stii ca asta nu te va proteja de boli, atata timp cat ajungi in contact cu germenii.

Lasa haina pe tine!
Mitul 2: Gecile previn racelile

Acesta este un alt mit. Temperatura corpului tau nu hotaraste cate virusuri de raceala sau gripa plutesc in jurul tau. Singurul mod prin care iti cresti sansele de a te imbolnavi, este sa nu iti mentii o temperatura crescuta, atunci cand deja ai luat un virus. In acest caz, corpul tau nu va face fata si luptei cu virusul si incercarii de a se incalzi.

Citeste si:  Care sunt șansele de a rămâne însărcinată la orice vârstă?

E de la schimbarea anotimpului!
Mitul 3: Fluctuatiile vremii incurajeaza raspandirea virusurilor

Stii ca aparent vremea schimbatoare aduce la pachet si un val de simptome de raceala si gripa. Se pare ca asta nu are nici o legatura cu vremea. Asta m-a surprins, fiindca eram convinsa ca asa este. Conform specialistilor, schimbarile de temperatura nu ajuta virusurile de raceala si gripa sa se raspandeasca mai repede. Daca incepi sa stranuti si sa tusesti mai mult atunci cand vine primavara, probabil ca alergiile sunt de vina.

Nu mirosi florile!
Mitul 4: Florile declanseaza alergiile

Florile care apar primavara sunt minunate si ne fac sa zambim, insa tot ele par sa dea startul unui val de reactii alergice cum ar fi tusea, ochii care lacrimeaza si nasul care curge. Cu toate astea, aceste simptome sunt in general o coincidenta. Cele mai multe alergii de sezon sunt cauzate de polenul din iarba, din plantele si copacii care tot acum incep sa revina la viata.

Stai departe de aglomeratie!
Mitul 5: Vei raci daca stai langa alti oameni

Citeste si:  Afecteaza vaccinul anti SARS CoV 2 fertilitatea? Femeile insarcinate pot sa faca vaccinul?

Una dintre teoriile legate de raceala si gripa spune ca daca vei sta langa mai multi oameni, vei lua raceala sau gripa. Desi mai degraba exista riscul sa racesti cand stai in preajma altora, decat daca stai in casa, sansele de a te imbolnavi atunci cand stai intr-o incapere incalzita, alaturi de alte persoane, sunt mai mici decat daca ai sta afara in frig langa mai multi oameni.
Un studiu a aratat ca virusul de gripa a reactionat bine la conditii scazute de umiditate si de temperatura scazuta. Cu cat temperatura si umiditatea cresteau, cu atat se transmitea mai greu, asa ca daca vei sta intr-o camera bine incalzita, cu umiditate crescuta, nu exista mari sanse de a te imbolnavi de la altii, chiar daca ei sunt deja raciti.

Pregatiri pentru bolile si alergiile de primavara

Recunoasterea racelii banale de primavara si a miturilor legate de alergii, te poate ajuta sa te pregatesti pentru vremea calda. Pastreaza-ti familia sanatoasa cu ajutorul fructelor si legumelor proaspete, cu plimbarile la soare si exercitii regulate. Ai grija sa tii asupra ta intotdeauna medicamentele pentru alergie, daca suferi de alergii de sezon, evita persoanele bolnave si spala-te des pe maini. Lasa miturile deoparte si pregateste-te la timp pentru a preveni raspandirea virusului de raceala si gripa, in orice perioada din an.

Articolul precedentDieta cu limonada – dieta Master Cleanse
Articolul următor13 situatii de parenting in care tatii se descurca mai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau