Probabil ca esti deja familiarizata cu conceptul de sindrom premenstrual si cu toate simptomele „haioase” care apar impreuna cu acesta. Dar probabil esti mai putin familiarizata cu „mittelschmerz„, un cuvant german care inseamna „durere de mijloc” care se refera la durerile obisnuite de ovulatie care apar la nivelul abdomenul inferior. Desi poate fi destul de intensa pentru unele , durerea de ovulatie este total normala. Aproximativ una din cinci femei raporteaza aceasta durere la mijlocul ciclului.

Daca esti la mijlocul ciclului si ovulezi este posibil sa existe un chist ovarian mare care asteapta sa explodeze si sa elibereze ovocitul. Lichidul chistic si sangele sunt, in general, cauza durerii care irita cavitatea abdominala. Poate dura ore sau zile pana cand lichidul este absorbit, dar de obicei durerea ascutita de pe o parte a abdomenului inferior dureaza in jur de 24 de ore.

Pentru unii, durerile de ovulatie, cum ar fi crampele, pot fi o „indoiala unilaterala”, in timp ce pentru altii, ele pot fi si mai severe. Cunoasterea ciclului tau este foarte utila, in special in ceea ce priveste medicamentul impotriva acestor simptome.

Mittelschmerz declanseaza o serie de simptome care pot fi urmarite pana la eliberarea ovocitului. Iata cinci dintre cele mai frecvente probleme ale durerii ovulatiei si cum sa le atenuezi.

 

1. Durerea de spate la ovulatie


Durerea de la ovulatie variaza de la o femeie la alta si de la ciclu la ciclu. Exista multe femei care nu experimenteaza nici o durere in timpul ovulatiei, in timp ce altele sunt legate de pat din cauza durerii.
Deoarece ovarele sunt amplasate in pelvis, este de inteles ca acest proces ar putea duce la dureri de spate. Durerea poate fi brusca si tintita, sau s-ar putea simti ca o durere trecatoare.

Femeile cu un uter care se inclina inapoi (uter retrovers), tind sa aiba dureri de spate mai accentuate in timpul ciclului menstrual. Retroversia este frecventa, aproximativ una din cinci femei are aceasta afectiune.

Cum usurezi durerea ovulatiei: faci intinderi care vizeaza partea inferioara a spatelui, reevalueaza postura si asigura-te ca te odihnesti din plin intr-un pat confortabil. Inca doare? Ia un antiinflamator precum ibuprofenul sau naproxenul. Sugerez, de asemenea, utilizarea de comprese calde sau remedii naturale precum magneziul, un relaxant muscular natural sau un antiinflamator natural.

Citeste si:  Care sunt șansele de a rămâne însărcinată la orice vârstă?

 

2. Crampe la ovulatie si cum scapi de ele


Te confrunti cu crampe la aproximativ 14 zile de la menstruatie? Ovulatia este probabil cauza.
Crampele sau durerile de spate apar pe masura ce uterul incepe sa elibereze mucoasa. Produsele cunoscute sub numele de prostaglandine sunt eliberate si pot provoca crampe, precum si dureri de spate.
Pentru unii, durerea de spate poate fi cu adevarat severa. Femeile apar ocazional in departamentul de urgente al spitalelor deoarece durerea brusca din timpul ovulatiei poate fi inconfortabila si poate imita alte afectiuni cum ar fi apendicita.

Cum sa atenuezi durerea ovulatiei: daca simptomele sunt extrem de ascutite timp de 12 ore sau mai mult, trebuie sa te adresezi medicului tau. In caz contrar iti recomand sa faci putina miscare. Nu numai ca va pompa sangele si va stimula circulatia oxigenului din cap pana in picioare, dar poate ajuta si la construirea unor muschi pelvieni mai puternici care ar putea ajuta la combaterea durerii ovulatiei.

Antiinflamatoarele pot ajuta, de asemenea, la fel si remediile naturale cu magneziu.

3. Spotting


Nu este doar o problema in timpul sarcinii, pubertatii si menopauzei. Spotting-ul poate semnaliza, de asemenea, ca ovulezi.

Foliculii ovarieni, micii saci plini de lichid din ovare, elibereaza hormoni si cresc in timpul ciclului menstrual pana cand in cele din urma se rup si elibereaza un ovocit. De obicei, atunci cand femeile se confrunta cu dureri in timpul ovulatiei acest lucru se datoreaza faptului ca sangele si lichidul care inconjoara ovulul in interiorul foliculului se elibereaza in abdomen atunci cand ovulul este eliberat.

Sangele si lichidul pot fi foarte iritante pentru interiorul abdomenului, care, la randul sau poate provoca durere. Unele femei ar putea suferi mai mult de durere in functie de dimensiunea foliculilor in curs de dezvoltare si de cantitatile diferite de lichid/sange din fiecare.

Cum sa mai atenuezi durerea ovulatiei: daca spotting-ul dureaza mai mult de 24 de ore sau devine mai sever de la o luna la alta, consulta medicul. Si daca aceasta este o problema obisnuita discuta cu un obstetrician-ginecolog despre rutina contraceptiva.

Citeste si:  7 remedii naturale din casa pentru alergiile de primavara

Daca ai dureri perturbatoare asociate cu ovulatia sau greata, varsaturi, febra, frisoane sau durere la urinare, cel mai bine este sa contactezi medicul si sa vorbesti despre simptomele si contraceptivul tau. Pilula contraceptiva poate fi utila in preventia ovulatiei, prevenind astfel durerea asociata cu acest fenomen din timpul ciclului menstrual.

4. Balonarea


Prea multa sare sau fibre nu sunt intotdeauna cauza unei balonari. Lichidul si sangele care pot insoti eliberarea oului si care iti irita cavitatea abdominala pot duce, de asemenea, la o senzatie de distensie.

In plus, estrogenul la ovulatie, care determina retentia de apa, poate contribui la balonare.

Cum faci ca durerile ovulatie sa fie acceptabile: una dintre cele mai bune modalitati de a ajuta este relaxarea muschilor pelvisului. Aceasta inseamna sa pui un tampon cu incalzire sau sa faci o baie calda.

Pentru o mai buna atenuarea a durerilor ovulatiei, limitarea alimentelor ambalate si procesate care au mult sodiu ajuta la combaterea balonarii. Miscarea si exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, la acest disconfort. Balonarea se poate agrava pe parcursul fazei luteale (dupa ovulatie) ca rezultat al cresterii progesteronului. Progesteronul are impact asupra motilitatii tractului intestinal, ducand la constipatie si balonare. Studiile au aratat ca daca ramai bine hidratat si consumi ghimbir, menta sau ceai de papadie, precum si ananas, scapi de balonare.

 

5. Sensibilitatea sanilor la ovulatie


Sensibilitatea sanilor este hormonala si rezultatul cresterii nivelului de progesteron. Acest lucru apare in general mai mult in timpul fazei luteale, a doua jumatate a ciclului dupa ovulatie.

Cum poti usura durerea ovulatiei: s-a demonstrat ca vitamina E si vitamina B6 reduc sensibilitatea sanilor. Limitarea aportului de cofeina si grasimi poate ajuta, spun cercetatorii.

Iti sugerez, de asemenea si Vitex, cunoscut si sub numele de castan, un fruct uscat originar din regiunile mediteraneene. Studiile au aratat ca poate fi eficient in calmarea durerilor mamare. De asemenea, iti propun si comprese calde sau reci si un sutien bine adaptat si de sustinere. Antiinflamatoarele fara prescriptie medicala precum ibuprofenul pot ajuta, de asemenea.

 

Articolul precedent10 bauturi care pot face minuni pentru sanatatea ta
Articolul următor8 dintre cele mai bune diete pentru femeile care vor sa slabeasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau