Modificările hormonale care au loc în organism în timpul sarcinii te predispun la stări şi simptome dintre cele mai neplăcute. Aproximativ jumătate dintre femeile gravide suferă de greţuri matinale şi vărsături în primul trimestru. Dispoziţia schimbătoare, problemele cu somnul, durerile de spate sau picioarele umflate sunt alte câteva dintre neplăcerile care pot apărea. Deşi majoritatea dintre acestea sunt considerate efecte normale şi inofensive ale perioadei prenatale, este important să te informezi din timp cu privire la complicaţiile care pot apărea, pentru a evita orice problemă. Iată şapte dintre simptomele pe care nu trebuie sa le ignori:

1. Mişcări fetale reduse
Copilaşul începe să se mişte şi să lovească în burtă începând cu săptămânile 17 şi 18, urmând ca mişcările să devină din ce în ce mai puternice odată cu trecerea timpului. Uneori, mama poate chiar observa cum copilul este mai activ în anumite intervale ale zilei, semn că deja a început să îşi formeze un ciclu somn-veghe regulat. Însă, în cazul în care mişcările încetinesc, sau se opresc brusc fără a mai reveni ore întregi, este un semn că ceva nu este în regulă şi trebuie să te prezinţi la un control.
De asemenea, mişcările fetale reduse după săptămâna 38 pot semnala necesitatea unei naşteri induse, pentru a preveni comprimarea cordonului ombilical şi întreruperea fluxului sanguin către copil.
Un lucru este cert: o reducere a mişcărilor fetale trebuie luată cât mai în serios şi adusă în atenţia medicului.

2. Sângerare
Sângerarea în timpul sarcinii poate speria pe oricine. Însă o pată mică de sânge nu ar trebui să te îngrijoreze, mai ales dacă apare în primul trimestru de sarcină. Este de obicei doar un semn că ovulul se fixează pe peretele uterin. Însă o sângerarea abundentă în primul trimestru este adesea asociată cu un risc mai mare de avort spontan, mai ales atunci când este însoţită de durere, febră sau frisoane. Alteori, ea poate prezice complicaţii materne şi fetale. Prin urmare, reprezintă o urgenţă medicală.
De asemenea, sângerările din al doilea şi al treilea trimestru nu trebuie ignorate. Ele pot semnala o problemă gravă, cum ar fi desprinderea de placentă sau placenta previa. Alteori, ele sunt cauzate de o infecţie a colului uterin. O hemoragie în a doua jumătate a sarcinii poate prevesti un travaliu prematur, caz în care ar trebui să se consulte imediat medicul.

Citeste si:  Lucruri care te enervează când mergi cu trenul

3. Febra
Febra în timpul sarcinii poate avea o mulţime de motive. Ea poate indica o răceală, o infecţie la rinichi sau chiar pneumonie. Indiferent de cauză, trebuie semnalată medicului, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătăţii gravidei, precum şi a copilului. O temperatură de peste 38,5 grade Celsius în primul trimestru, poate fi letală pentru făt, de aceea în această perioadă trebuie să ai mare grijă de tine şi sa te fereşti de gripă sau infecţii. Nu uita că pe durata sarcinii, multe medicamente sunt interzise, de aceea orice problema aparent măruntă trebuie tratată cu seriozitate.

4. Durere abdominală severă
Orice durere abdominală apărută înainte de săptămâna 37 reprezintă un motiv de îngrijorare şi trebuie menţionată medicului. Durerea severă la nivelul abdomenului inferior poate indica un avort spontan dacă are loc în primul trimestru, o sarcină extrauterină în al doilea trimestru şi un travaliu prematur sau placenta abruptio în al treilea trimestru de sarcină. Durerea la nivelul abdomenului superior sau mijlociu, cu sau fără greaţă sau vărsături, poate indica o indigestie severă, arsuri la stomac sau chiar o intoxicaţie alimentară. Aceasta poate fi, de asemenea, un simptom al preeclampsiei, o afecţiune gravă care necesită atenţie imediată.
Uneori, durerea abdominală poate anunţa o apendicită, iar o întârzierea în diagnosticare creşte riscul de mortalitate fetală.

Citeste si:  Mucegaiul din casă, un real pericol pentru sănătate

5. Dureri de cap severe sau persistente
Durerile de cap sunt destul de frecvente în perioada sarcinii, fiind de obicei efectele schimbărilor hormonale şi creşterii volumului sanguin în corp. Putem vorbi de o problemă dacă ele devin severe mai ales în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină. Durerea de cap însoţită de tensiune arterială ridicată poate indica o complicaţie a sarcinii, inclusiv preeclampsie, care pune atât mama cât şi fătul în pericol. Alte simptome ale preeclampsiei includ vederea înceţoşată sau durerea abdominală. Cu toate astea, unele femei sunt asimptomatice, un motiv în plus să nu amâni vizitele la medic.

6. Creştere rapidă în greutate
Fiecare femeie este diferită şi nu există o regulă exactă care să stabilească greutatea normală în timpul sarcinii. Cu toate acestea, o creştere prea mare sau prea rapidă în greutate poate fi periculoasă, deoarece poate indica un diabet gestaţional şi este, de asemenea, simptomul principal al preeclampsiei. Cel mai înţelept lucru pe care îl poţi face este să mergi regulat la control şi să îi aduci la cunoştinţă medicului orice schimbare care ţi se pare suspectă.

7. Ochi uscaţi şi vedere înceţoşată
Deşi vederea înceţoşată şi ochii uscaţi sunt considerate simptome obişnuite în timpul sarcinii, este important să-i semnalezi medicului tău orice problemă de vedere, pentru a te asigura că nu este un semn al unei complicaţii mai grave, cum ar fi preeclampsia. Aşa cum am relatat anterior, preeclampsia se manifestă prin dureri de cap şi abdominale severe, creştere rapidă în greutate dar şi sensibilitate extremă la lumină, vedere înceţoşată care persistă şi uneori, chiar orbire temporară.

Articolul precedentCeai Hepatocol
Articolul următorDepresia postnatală sau postpartum

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau