Cu gheață sau fierbinte, cafeaua are nenumărate beneficii pentru sănătate.
Eu sunt o iubitoare de cafea. Iubesc mirosul cafelei și ritualul de a-mi începe ziua cu o cană mare de cafea Java fierbinte sau cu un pahar de cafea cu gheață. Chiar și după ce a apărut cafeaua fără cofeină, în urmă cu câțiva ani (mai multe despre acest subiect citiți în rândurile de mai jos) eu tot am rămas o mare iubitoare de cafea. Și, în calitate de dietetician, sunt mereu întrebată despre avantajele și dezavantajele cafelei.
Am o veste bună pentru prietenii mei înnebuniți după cafea și-anume faptul că, această băutură adorată – care are doar 2 calorii per cană- oferă nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele 6 beneficii, alături de câteva probleme potențiale care ar putea apărea dacă depășiți cantitatea optimă de cafea decafeinizată.

1. Cafeaua aduce fericire

Un studiu făcut în urmă cu un an confirmă ceea ce mulți dintre noi știam deja: cafeaua este un suc al fericirii. Cercetările arată că băutul de cafea se află în strânsă legătură cu emoțiile pozitive, care includ plăcerea, bunătatea, afecțiunea, satisfacția, prietenia, calmitatea și da, în cele din urmă fericirea propriu-zisă. În urma descoperirilor făcute în acest studiu, s-a constatat că nu există nici un fel de emoții negative relaționate cu consumul de cafea.
Un alt studiu de la Harvard, care a fost făcut interogând peste 50.000 de femei s-a descoperit faptul că riscul depresiei scade pe măsură ce consumul de cafea cu cofeină crește.

2.Cafeaua conține antioxidanți

Boabele de cafea sunt de fapt semințele din interiorul unui fruct mic de culoare roșie sau galbenă aprinsă. Atât semințele cât și fructul este bogat în antioxidanți. De fapt, un studiu a subliniat faptul că, această băutură s-a dovedit a fi cel mai mare contributor în ceea ce privește aportul total de antioxidanți.
Acestă afirmație se bazează pe faptul că 65% dintre americani spun că obișnuiesc să bea cafea în timp ce doar unul din 10 consumă cantitatea zilnică minimă recomandată de fructe și legume. Cu alte cuvinte, cafeaua ocupă un loc de top ca sursă de antioxidanți.
Cu toate acestea, antioxidanții din cafea se află în strânsă legătură cu protejarea sănătății. Acidul clorogenic, un polifenol ce se regăsește în cantitate mărită în cafea, reduce inflamația și joacă un rol important în protecția împotriva bolilor cronice, inclusiv obezitatea.
Iar în cazul în care vă întrebați despre fructul de cafea, acesta poate fi transformat în compost, sau uscat și preparat ca și ceai. Poate fi folosit, de asemenea, în produse cum ar fi băuturi energizante, din moment ce fructul conține și cofeină.

3.Cafeaua poate reduce riscul de a suferi de diabet tip 2

O analiză pe scară largă făcută în anul 2018, care cuprindea 30 de studii publicate anterior ne arată cum, consumul de cafea este invers proporțional cu riscul de diabet tip 2.
Cercetătorii au descoperit că șansa de a se dezvolta această boală scade cu 6% cu fiecare cană de cafea în plus consumată zilnic. Oamenii de știință spun că cel mai probabil motivele care susțin aceste spuse sunt antioxidanții din cafea și efectele sale anti-inflamatorii, abilitatea de a susține arderile de calorii și impactul asupra conținutului și diversității microbilor intestinali ce au un rol protector pentru sănătate.

Citeste si:  Ce este Remdesivir? Tratament impotriva coronavirus?

4. Cafeaua împiedică apariția și altor boli

Conform studiilor, consumul de cafea oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul la sân, colorectal, endometrial și cel de prostată și de asemenea, împiedică apariția bolilor de inimă și a bolii Parkinson. Consumul pe termen lung de cafea sau cofeină, ajută la prevenirea tulburărilor cognitive și reduce riscul de accident vascular cerebral.
Altfel spus, în ceea ce privește sănătatea creierului, cafeaua cu cofeină mărește atenția și de asemenea, îmbunătățește memoria până la 24 de ore de la consum.

5. Cafeaua vă oferă energie și în timpul antrenamentului

În conformitate cu mai multe studii efectuate, s-a arătat faptul că un consum moderat de cafea îmbunătățește performanța fizică. Dintre efectele obținute în urma consumului de cofeină se numără îmbunătățirea circulației sângelui, creșterea rezistenței musculare și sporirea rezistenței la efort și la durere. Aceasta vă ajută să măriți performanța din timpul antrenamentului, ceea ce duce la o îmbunătățire a forței musculare și a rezistenței.
Un studiu publicat în Jurnalul Fiziologiei Aplicate arată că depozitele de carbohidrați din mușchi se refac mai rapid atunci când sportivii consumă atât carbohidrați, cât și cofeină după ce fac exerciții fizice. În comparație cu situația în care se consumă numai carbohidrați, acestă combinație duce la o creștere de 66% a glicogenului muscular (forma de depozitare a carbohidraților) imediat după patru ore după ce faceți exerciții fizice în ritm intens. Această creștere a energiei sporește capacitatea de a face un efort mult mai intens și pentru timp mai îndelungat atunci când simțiți că ritmul cardiac se mărește.

6. Cafeaua nu deshidratează dacă este consumată în mod consecvent

Cofeina a fost de-a lungul timpului criticată, pe motiv că ar contribui la deshidratarea organismului datorită efectului său diuretic, ceea ce duce la pierderea de lichide. Totuși, cercetările mai noi arată că după doar 4 zile de când începeți să consumați cafea în mod constant, corpul începe să răspundă efectului, și prin urmare îndepărtează posibilitatea de deshidratare. Acest truc constă în faptul că ar trebui să fiți consecvenți. Cu alte cuvinte, dacă câteodată beți câte o cană de cafea dimineața, uneori chiar 3, sau dacă în mod ocazional beți o cafea după masa, s-ar putea să simțiți efectul diuretic, cum ar fi dureri de cap sau lipsa de energie din corp.

Chiar și cafeaua decafeinizată vă oferă reale beneficii

După ce am renunțat la cofeină, am început să dorm mai bine și am început să am mai multă energie. În plus, am simțit că pot fi la fel de energică și fără efectul stimulator al cofeinei. Și din fericire, cafeaua decafeinizată îmi oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi: aportul de antioxidanți, lupta împotriva bolilor (inclusiv împotriva diabetului de tip 2) și de asemenea îmi mărește spiritul de atenție. Prin urmare, dacă găsiți o plăcere deosebită în consumul de cafea, așa cum o fac și eu, dar cofeina nu vă face bine, puteți profita de beneficiile cafelei decafeinizate.

Citeste si:  5 dureri frecvente ale ovulatiei si ce sa faci pentru a le face suportabile

Posibile dezavantaje pe care merită să le aveți în vedere

Modul în care cofeina vă afectează corpul se datorează genelor pe care le aveți. Oamenii care au, genetic vorbind, un metabolism lent și nu digeră ușor cofeina prezintă un risc mai mare de a suferi un infarct sau de a avea tensiune arterială mărită și pot fi suspecți de diabet după ce măresc consumul de cafea cu cofeină, în timp ce persoanele care au un metabolism rapid nu se supun acestor riscuri. Studiile arată că pentru cei care au un metabolism lent cofeina acționează ca un inhibator în ceea ce privește performanța fizică, mai degrabă decât să o îmbunătățească.
În funcție de ce gene aveți, veți vedea ce impact are metabolismul fiecăruia asupra absorbției cofeinei, astfel că, puteți afla acest lucru dacă o să fiți testați de medic.
Pentru unii oameni, cofeina poate declanșa iritații la nivelul sistemului digestiv, inclusiv arsuri la stomac, dureri de stomac, anxietate, mărirea ritmului cardiac și recul elastic pulmonar. În cele din urmă, consumul de cafea în timpul sarcinii împiedică dezvoltarea normală a fătului, poate duce la o naștere prematură și chiar la pierderea sarcinii.

Sfaturi și concluzii

Dacă iubiți cafeaua, bucurați-vă din plin de beneficiile acesteia. Beți cafea zilnic însă nu exagerați – nu consumați mai mult de 5 căni pe zi (cantitatea în 5 căni se referă dacă beți cafea în căni mici și 2,5 dacă beți în căni mari de la Starbucks). De asemenea, evitați să adăugați în cafea alte suplimente, cum ar fi îndulcitori artificiali sau mult zahăr. Dacă beți cafea obișnuită, nu o combinați cu alte produse energizante și reduceți aportul de cofeină cu cel puțin șase ore înainte de culcare pentru a avea un somn lin și odihnitor. (chiar dacă nu conștientizați că aceasta vă poate afecta calitatea somnului).
Ca și în cazul multor lucruri legate de nutriție, cel mai bun sfat este să vă ascultați foarte bine corpul. Atunci când consumul de cofeină declanșează unele efecte nedorite sau vă scade aportul de energie, încercați mai bine cafeaua decafeinizată. Și nu uitați de consumul de apă, care ar trebui să rămână băutura principală și cel mai des consumată, zi de zi.

Articolul precedent8 beneficii ale piersicilor pentru sănătate
Articolul următorBeneficii ale portocalelor pentru sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau