Desi menopauza poate fi o schimbare binevenita pentru multe dintre femei, poate fi, de asemenea, destul de deranjant, mai ales daca nu stii la ce sa te astepti desi exista simtome ale menopauzei pe care trebuie sa le stie toate femeile, indiferent daca menstrueaza sau sunt alaturi de cineva. Din fericire, exista o multime de resurse disponibile pentru a afla mai multe despre menstruatie si menopauza.

Daca a trecut un an intreg de cand ai avut menstruatie si nu folosesti nimic care sa opreasca sangerarile din timpul perioadelor – sunt sanse mari sa fii la menopauza. Varsta medie a menopauzei pentru persoanele care menstrueaza este de 51 de ani, potrivit Harvard Medical School. Acestea fiind spuse, anumite interventii medicale, cum ar fi chimioterapia si interventiile chirurgicale pentru indepartarea ovarelor, pot determina o persoana sa aiba mai devreme simptomele menopauzei.

Cand corpul trece prin menopauza, nivelul hormonilor se schimba la fel ca atunci cand ramai gravida. Odata ce menstruatia s-a oprit, nivelul de estrogen scade treptat, iar corpul tau va inceta sa mai produca progesteron. Modificarile hormonale pot provoca simptome fizice si emotionale.

La fel ca oricare rezultat al sanatatii reproductive, menopauza este o experienta complet subiectiva, astfel incat simptomele menopauzei pot si adesea variaza de la o persoana la alta. Dar, la fel ca multe alte rezultate ale sanatatii reproductive, inclusiv sarcina, modul in care mama ta a experimentat menopauza poate indica ceea ce te asteapta si pe tine. Un studiu din 2017 publicat in The Journal of The North American Menopause Society prezinta faptul ca genetica joaca un rol important, astfel vei experimenta aceleasi simptome, in special senzatii bruste de crestere a temperaturii si transpiratii nocturne.

Dar, indiferent de simptomele pe care le vei experimenta, cu siguranta vei trece printr-o schimbare fizica. 50%, pana la 80% dintre femeile care trec prin menopauza naturala prezinta simptome. Aceste fiind spuse, in continuare vom dezvolta cele mai frecvente sapte simptome ale menopauzei pe care trebuie sa le cunoasca toate femeile.

Cele 7 simtome frecvente ale menopauzei

Bufeurile sunt senzatii bruste de caldura extrema in partea superioara a corpului. Pot dura 1-5 minute si se manifesta prin inrosire fetei, teama, anxietate, palpitatii cardiace si chiar frisoane. Cauza bufeurilor nu este pe deplin inteleasa. Se crede ca se datoreaza scaderii nivelului de extrogen dar exista dovezi care spun despre capacitatea femeii de a-si regla temperatura corpului care se modifica pe masura ce imbatraneste.

Citeste si:  Există 3 tipuri de acizi graşi Omega3-Iată de ce este important să ştii diferenţa dintre ei

Administrarea de hormoni care ar putea ajuta la controlul bufeurilor poate creste riscul de „cancer de san”, atacuri cord, accidente vasculare, cereblare, cheaguri de sange.

Terapia cu estrogen si terapia cu estrogen si progesteron pot atenua simptomele dar prezinta riscuri. Unele femei sunt sfatuite sa nu ia hormoni din cauza cancerului de san, atacuri de cord, accidente vasculare si cheaguri de sange. Este esential sa discuti cu medicul tau despre riscuri si beneficii pentru a lua cea mai buna decizie. Ar trebui sa eviti cofeina si alcoolul deoarece acestea pot creste severitatea si frecventa bufeurilor.

Transpiratii nocturne

O transpiratie nocturna este un bufeu nocturn care intrerupe somnul. Senzatiile fizice ale transpiratiilor nocturne sunt aceleasi ca bufeurile si pot include inrosirea fetei si palpitatii cardiace. Ca urmare, acestea, pot fi tratate la fel cum sunt tratate si bufeurile. Poti atenua simptomele mentinand temperatura dormitorului intre 15 si 20 de grade.

Daca incepi sa ai transpiratii nocturne ca simptom al menopauzei poate merita sa investesti intr-o tehnologie pentru somn care te poate ajuta sa calmezi simptomele si sa ai un somn bun. Exista saltele care permit un flux mai mare de aer, mentinandu-ti corpul mai rece. Pijamale speciale precum te pot ajuta, de asemenea sa ramai racoroasa.

Schimbari de dispozitie si iritabilitate
Desigur, nu toate simptomele menopauzei sunt fizice. Se crede ca scaderea estrogenului afecteaza modul in care organismul gestioneaza serotonina si norepinefrina. Aceste doua substante chimice sun legate de depresie. Nivelul mai scazut de estrogen a fost de asemenea, legat de iritabilitate, oboseala, stres, anxietate si dificultati de concentrare.

Daca te confrunti cu decaderi emotionale, terapia poate fi de ajutor!

Terapia hormonala poate ajuta dar nu trebuie sa excluzi o runda de terapie cognitiva daca simti ca ai nevoie de ea. A vedea un terapeut este intotdeauna o optiune excelenta pentru a te ajuta sa faci fata schimbarilor menopauzei. Exista antidepresive care trateaza bufeurile si depresia. Modificarile stilului de viata cum ar fi o dieta bogata in proteine si exercitiile aerobe intr-o rutina zilnica pot, de asemenea, diminua aceste simptome.

Citeste si:  Magia masajului

Dificultati in ceea ce priveste somnul
Nu doar transpiratiile nocturne te pot tine treaza. Scaderea productiei de progesteron din corpul tau poate duce si la nopti nelinistite. Progesteronul este un hormon prietenos cu somnul. Progesteronul scazut poate provoca anxietate, neliniste si probleme cu somnul, inclusiv tendinta de a te trezi frecvent in timpul noptii. Estrogenul este un alt hormon care ajuta la promovarea unui somn sanatos, astfel incat lipsa acestuia poate duce la neliniste. Limiteaza consumul de cofeina si alcool pentru a avea un somn mai bun.

Umiditatea scazuta a vaginului
In timpul menopauzei, tesutul vaginal devine subtire si exista o scadere a secretiilor vaginale. Vaginul uscat poate duce la un act sexual dureros si disfunctie sexuala. Activitatea sexuala regulata poate ajuta la mentinerea sanatatii tesutului vaginal.

Daca trebuie sa suplimentezi, iti sugerez lubrifianti pe baza de apa. Daca uscaciunea vaginala este singurul simptom de menopauza pe care il ai, acesta poate fi tratat cu estrogen aplicat direct in interiorul vaginului fie sub forma de crema, fie sub forma de inel sau tableta.

Mancarimi si iritatii vaginale
Toate femeile cunosc bacteria lactobacila, care reprezinta o parte normala a florei vaginale. Aceste bacterii joaca un rol important in prevenirea infectiilor, cum ar fi vaginoza bacteriana, ITU si infectiile cu transmitere sexuala. Femeile post-menopauza vor experimenta o scadere a estrogenului care va avea un impact negativ asupra florei vaginale. Acest lucru poate duce la mancarimi si iritatii. Ca si in cazul vaginului uscat aplicatiile locale de estrogen pot atenua aceste simptome reducand in acelasi timp si riscul de infectii vaginale si/sau ale vezicii urinare.

Osteoporoza
Scadrea nivelului de estrogen poate duce la o osteoporoza rapida si severa, deoarece estrogenul ajuta si la protejarea oaselor. Un studiu din 1992 a constatat ca femeile isi pierd aproximativ 50% din osul trabecular si 30% din osul cortical pe parcursul vietii. Jumatate din aceasta pierdere apare in primii 10 ani dupa inceperea perioadei de menopauza.
Terapia cu estrogen sau terapia hormonala cu progesteron poate ajuta la evitarea osteoporozei. Iti recomand sa renunti la fumat, sa te antrenezi si sa iei vitamina D si calciu pentru a ajuta sanatatea oaselor tale.

Osteoporoza apare in primii 10 ani de la instalarea menopauzei
Articolul precedentCe este o dieta pescatariana?
Articolul următorCum citesti rezultatele mamografiei -interpretarea mamografiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau