Afectiuni ale pielii tratate prin fototerapie

Fototerapia, este un tip de tratament medical ce implica expunerea la becuri fluorescente sau alte surse de lumina cum ar fi cele cu halogen, lumina soarelui si LED-uri pentru tratarea anumitor afectiuni medicale. Asadar fototerapia inseamna expunerea corpului la razele ultraviolete.

Evident, exista mai multe feluri in care poate fi utilizata fototerapia si depinde foarte mult de starea ta de sanatate.

Fototerapia, este de asemenea, cunoscuta si sub numele de terapie cu lumina si helioterapie.

Copii in cadrul unei sesiuni de helioterapie in anul 1937

Istoria fototerapiei

Fototerapia a fost utiizata pentru tratarea unora dintre afectiunile medicale inca de acum 3500 de ani, cand egiptenii si indienii antici foloseau lumina soarelui pentru a trata afectiunile pielii , cum ar fi vitiligo, cunoscuta si sub numele de boala petelor albe.

Fototerapia moderna, cea care foloseste surse de lumina artificiala, a fost promovata de Niels Ryberg Finsen, considerat fondatorul fototerapiei moderne. El a tratat o afectiune a pielii numita lupus vulgaris cu lumina soarelui si radiatii UV. De autnci, utilizarea fototerapiei in domeniile medicale a inceput sa ia amploare fiind acceptata ca o metoda de tratament la scara larga.

Vitiligo

Afectiuni ale pielii

Eczemele, psoriazis, vitiligo, mancarimile, si simtomele limfomului cu celule T cutanat pot fi tratate folosind fototerapia. Tratamentul cu fototerapie implica utilizarea razelor UV – venite natural de la soare – pentru a reduce cresterea si inflamatia celulelor pielii.

Exista 3 tipuri principale de fototerapie pentru tulburarile cutanate:
1. Fototerapie UVB, banda larga – cunoscuta, de asemenea, si sub numele de BBUVB; implica tratarea afectiunilor pielii cum ar fi eczema si psoriazisul cu spectul complet de radiatii ultraviolete B (3,94−4,43 eV).
2. Fototerapie UVB, banda ingusta – implica utilizarea doar a unei mici parti din radiatia UV pentru tratarea pielii. Este mai intensa decat UVB banda larga si este cea mai utilizata optiune de fototerapie de catre dermatologi.
3. PUVA – adica Psolaren ultraviolet A. Implica combinarea luminii UVA cu un anumit tip de substanta chimica numita psoralen. Acesta substanta chimica se gaseste in plante si face pielea mai sensibila la lumina. PUVA este un tratament intensiv prin fototerapie si are mai multe efecte secundare decat UVB in banda larga sau scurta, fiind, de obicei, folosit numai atunci cand tratamentul cu celelalte 2 tipuri de fototerapie nu a avut succes. Este utilizata pentru afectiuni precum vitiligo, psoriazis si limfom cu celule T cutanate.

Fototerapie PUVA
Fototerapie PUVA

Efectele fototerapiei pentru afectiunile pielii sunt de obicei temporare. Acest lucru inseamna ca nu este un tratament permanent si este posibil sa fie necesar sa efectuati numeroase sedinte – terapie de intretinere – pe parcursul vietii pentru a mentine rezultatele.

Atunci cand este utilizata pentru tratarea afectiunilor de piele, fototerapia este in general sigura. Cu toate acestea pot aparea efecte secundare pe termen scurt precum roseata, piele uscata, mancarime, greata (daca utilizezi PUVA), foliculita si vezicule. De asemenea, exista unele efecte secundare pe termen lung asociate fototerapiei si cele mai grave sunt: cancerul de piele si imbatranirea prematura a pielii.

Tulburari afective si de somn

Fototerapia este, de asemenea, utilizata pentru tratarea tulburarilor afective si de somn, desi este denumita frecvent terapie cu lumina in aceste contexte. Principalele probleme pentru care este utilizata terapia sunt tulburarile afective sezoniere (SAD) si tulburarile de somn cu ritm cicardian.

Citeste si:  Denumirile variantelor COVID-19 dupa alfabetul grecesc

Tulburarea afectiva sezoniera, SAD

Tulburarea de dispozitie sezoniera SAD este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de depresie sezoniera si este provocata de schimbarile sezoniere, de obicei incepe toamna si se intinde pe tot parcursul iernii. Terapia cu lumina pentru SAD implica utilizarea unu lightbox – o cutie special conceputa care emite lumina calda.
Terapia cu lumina utilizata in acest fel are o serie de efecte secundare de care trebuie sa fiti constienti. Unele dintre ele sunt durerile de cap, oboseala, insomnia, hiperactiviatea si iritabilitatea.

Terapia cu lumina este de obicei recomandata pentru SAD. Desi are efecte secundare, acestea sunt minime si de obicei temporare, fiind o obtiune de tratament usoara si relativ ieftina. De asemenea, daca functioneaza pentru tine, poti reduce cantitatea de medicamente antidepresive pe care le utilizezi daca exista.

Fototerapia a fost de asemenea explorata pentru depresia non-sezoniera. In starea actuala, totusi, unele studii sustin utilizarea terapiei cu lumina si sugereaza ca merita incercata daca suferi de depresie non-sezoniera. Nu exista un consens medical cum ca este un tratament eficient.

Tulburari de ritm cicardian – tulburari ale somnului

Fototerapia ii poate ajuta pe cei care sufera de tulburari ale ritmului cicardian, cum ar fi DSPS (sindromul fazei de somn intarziat), sa treaca la modele si momente normale de somn. Medicul tau te poate ajuta sa determini momentul potrivit pentru a fi expus la lumina dupa ce ati luat in considerare simptomele inividuale.

Cancer si precancer

Un anumit tip de fototerapie cunoscut sub numele de terapie fotodinamica este utilizat pentru a trata cancer si precancer. Aceasta implica utilizarea unui tip special de medicament, numit fotosensibilizator, in combinatie cu un tip special de lumina. Fotosensibilizatorii produc un fel de oxigen activ care, atunci cand este expus la anumite lungimi de unda ale luminii, ucide celulele din apropiere.

Terapie fotodinamica

Medicamentul fotosensibilizant se aplica local pe corp. Atat celulele normale cat si cele canceroase absorb medicamentul, dar se crede ca medicamentul se concentreaza preferential in divizarea rapida a celulelor canceroase. In plus, celulele normale elimina medicamentul mai repede decat celulele canceroase. Deci,  majoritatea fotosensibilizatorului a parasit celulele sanatoase, dar este inca prezent in celulele canceroase, lumina se aplica pe zona care trebuie tratata. O reactie apare intre llumina si medicamentul fotosensibilizator creand oxigen activ in interiorul celulelor canceroase. Acest oxigen ucide celulele canceroase.

Terapia fotodinamica este utilizata pentru a trata cancer precum cancer esofagian, cancer endobronsic (cancer pulmonar cu celule mici sau cancerul microcelular) si afectiunile precanceroase cum ar fi esofagul Barret.

Pe langa faptul ca este pur si simplu, acest tratament, este numit fototerapie, s-ar putea sa auziti ca terapia fotodinamica este numita si terapie fotoradiatica sau terapie fotochimioterapie.

Fototerapia pentru tratarea cancerului este o optiune excelenta, deoarece are o serie de avantaje fata de tratamente precum radioterapia si chimioterapia. In priimul rand, nu are in general efecte secundare pe termen lung. Este mai putin invaziva si lasa mai putine cicatrici decat interventia chirurgicala. Si, in general fototerapia costa mult mai putin decat delelalte optiuni de tratament pentru cancer.

Cu toate acestea, aplicarea sa este limitata in mare parte la locurile in care poate ajunge lumina, care de obicei sunt sub piele si de asemenea nu poate ajuta prea mult cancerele care s-au raspandit.

Citeste si:  Ce trebuie să ştim despre celulită? Cum scăpăm de ea?

Fototerapia la nou-nascuti

Fototerapia este utilizata de peste sase decenii pentru a trata hiperbilirubinemia si icterul (ingalbenirea pielii, ochilor si tesuturile corpului din cauza excesului de bilirubina). In acest caz fototerapia este utilizata pentru a reduce nivelul de bilirubina al bebelusului.

Fototerapia la nou nascuti

Bilirubina absoarbe lumina ceea ce duce la descompunerea bilirubinei in substante pe care corpul bebelusului le poate prelucra si excreta adica elimina.

Exista doua moduri principale prin care bebelusii cu icter pot fi tratati cu fototerapie. Modul obisnuit este sa acoperiti ochii bebelusului si sa-l asezati sub spoturi cu halogen sau lampi fluorescente.

Pentru bebelusii care s-au nascut prematuri sau care au fost deja tratati cu luminile conventionale, pot fi utilizate paturi pentru icter neonatal. Aceste paturi cu lumina albastra sunt asezate pe spatele bebelusului.

Fototerapie icter neonatal

Tuburile fluorescente compacte si dispozitivele cu LED-uri albastre (dioda) sunt, de asemenea, utilizate pentru a oferi bebelusilor tratament fototerapic. Pot fi tinute aproape de corpul bebelusilor, deoarece nu produc multa caldura.

Fototerapia pentru tratarea hiperbilirubinemiei si icterului este considerata foarte sigura din punct de vedere medical. Cu toate acestea efectele secundare pe termen scurt sunt: diaree, eruptii cutanate, supraincalzire si deshidratare.

Riscuri

Tratamentele cu fototerapie in amsamblu prezinta o serie de riscuri pe care trebuie sa le cunosti.

In primul rand, razele ultraviolete pot provoca leziuni progresive si treptate ale pielii la nivel molecular. Aceasta imbatranire prematura a pielii este cunoscuta si sub numele de foto-imbatranire.

Expunerea la cantitati mari de lumina ultravioleta artificiala creste, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de piele. Cu cat te expui la mai multe tratamente cu atat pielea este mai echitabila, cu atat riscul de a face cancer de piele este mai mare.

Tratamentele frecvente cu fototerapie pot duce, de asemenea, la imunosupresie. Practic, terapia cu lumina va poate suprima sistemul imunitar lasand corpul neprotejat impotriva bolilor, infectiilor si cancerului de piele.

Mai mult, urmand tratamente PUVA pentru piele sau terapie fotodinamica pentru cancer, de asemenea, va face ochii mai sensibili la lumina. Daca ochii nu sunt protejati corespunzator dupa astfel de tratamente, sensibilitatea lor poate duce la deteriorarea ochilor prin expunerea la lumina soarelui sau la alte lumini puternice si la dezvoltarea cataractei.

Cine trebuie sa evite fototerapia?

Daca te incadrezi in oricare dintre aceste categorii, ar trebui sa eviti tratamentul cu fototerapie sau cel putin sa informezi medicul sau dermatologul in prealabil:

– femeie insarcinata sau mama care alapteaza
– antecedente familiale de cancer de piele
– boli de ficat
-lupus

Cateva vorbe d ela Verzuliu

Fototerapia este o optiune excelenta pentru tratarea multor afectiuni. Cu toate acestea, trebuie sa te adresezi medicului tau inainte de a face fototerapie acasa, pentru a te asigura ca faci totul bine si obtii mai multe beneficii decat efecte secundare. De asemenea, daca urmeaza sa primesti tratament cu fototerapie pentru afectiuni ale piell la dermatolog, ar trebui sa discutati diferitele optiuni inainte de a te angaja la un anumit tip de fototerapie.

Articolul precedentUleiul CBD, tratament pentru autism
Articolul următorCum tratezi psoriazis la maini si picioare? Ce stii despre psoriazis palmoplantar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau