Traditiile de familie sunt frumoase – nimeni nu poate contesta asta! Timpul trece mai repede pe masura ce imbatranesti, iar copiii cresc atat de repede! De aceea, este important sa petreci cu ei momente de calitate, atat cat mai poti, inainte sa isi faca propriile familii. Si, daca inevitabil se ajunge la asta, de ce sa nu aiba amintiri frumoase alaturi de tine, pe care sa le reproduca alaturi de copiii lor?

Importanta timpului petrecut alaturi de familie

Studiile au aratat ca acei copii care provin din familiile bine inchegate, care petrec mult timp impreuna, au rezultate mai bune la teste, se simt mai siguri pe ei si apeleaza cu o mai mare usurinta la parintii lor atunci cand intampina dificultati. Simplele conversatii pe care le aveti Duminica, gatitul cinei impreuna sau calatoriile impreuna sunt amintiri care vor ramane in inima copilului tau mult timp dupa ce tu nu vei mai fi.

Multe dintre momentele frumoase alaturi de familie se intampla spontan si sunt greu de reprodus atunci cand vrei asta, insa, vei vedea, planificarea lor aduce cu sine si mai multe momente spontane. Cu atat va fi mai greu sa ai parte de astfel de situatii atunci cand copiii devin adolescenti si incep sa isi planifice singuri timpul, alaturi de prietenii lor. Asadar, incearca sa te bucuri cat mai mult de familia ta, atunci cand acestia sunt mici, si sa construiesti momente deosebit de frumoase alaturi de ei.

Cum creezi obiceiurile de familie?

Poate ca nu te incanta ideea de a petrece ore intregi pe podea construind lego alaturi de cel mic, insa, cu siguranta, iti face placere sa te joci alaturi de ei in parc. Indiferent care este programul tau si oricat de incarcat ar fi el, este necesar sa iti aduci aminte cum sa fii in pielea unui copil si sa incerci sa te bucuri alaturi de el facand activitatile lui preferate.

Citeste si:  Învaţă-i pe copii bunele maniere

Asigura-te ca activitatile alese sunt pe plaucl tuturor membrilor familiei si nu doar al tau, astfel incat aceste intalniri sa nu devina o corvoada pentru ceilalti. Poate fi un meci de baschet sau hiking prin natura, insa este necesar ca activitatea aleasa sa fie o prioritate pentru toti membrii familiei si sa provoace o egala placere tuturor.

Totusi, in vremurile moderne, este foarte greu sa creezi un obicei la care sa participe toti, in special din pricina programului incarcat. Asadar, nu fi prea aspra cu tine daca nu vei reusi sa te tii saptamanal de traditia creata sau daca vreun membru al familiei nu va putea ajunge. In timp, toti se vor obisnui cu activitatea aleasa si cei mici vor regreta ca nu au petrecut mai mult timp cu voi, atunci cand vor creste. In orice caz, toti veti ramane cu amintiri placute, si – de ce nu – cu traditii care se vor transmite mai departe.

„Ultima zi”

Pentru a iti fi mai usor sa creezi o traditie de familie, iata o idee care ar putea sa fie pe placul tau. Alege o zi a saptamanii in care toti membrii familiei sunt liberi si petreceti-o facand lucruri pe care le-ati face daca ati afla ca este ultima zi pe care o traiti. Aceasta zi poate fi Duminica, daca stabiliti sa faceti temele si alte actiuni necesare Sambata. Astfel, vei avea o zi intreaga pe care sa o petreci alaturi de cei dragi fara nici o grija, plimbandu-va in locuri pe care ati dorit tot timpul sa le vizitati, jucandu-va sau devenind creativi si construind impreuna.

Citeste si:  Taţii împărtăşesc impresii extrem de sincere despre alăptare

Alte idei de traditii de familie

O seara a jocurilor ar putea fi pe placul tuturor membrilor familiei. Ati putea alege sa jucati jocuri video, de carti sau alte tipuri de jocuri de societate sau ati putea iesi la un biliard sau un bowling. Jocul este un element important in dezvoltarea noastra, astfel incat nu doar ca va veti distra de minune, dar ii vei ajuta pe cei mici sa se dezvolte personal mult mai bine.

O alta traditie de familie care are si scop educativ este „Ziua gatitului impreuna, atunci cand puteti cadea de comun acord ce doriti sa mancati si sa preparati mancare pentru cateva zile. Desigur, depinde de tine cum vei prezenta aceasta activitate celor mici, astfel incat sa o considere haioasa si „demna” de prezenta lor.

Mersul in expeditii in jurul orasului poate sa ii invete pe cei mici nu doar sa pretuiasca natura asa cum ea merita, ci sa se si descurce in conditii vitrege, orice ar fi. Alegeti in fiecare saptamana un alt loc in care sa campati, astfel incat copiii sa poata observa diversitatea naaturii. Un telescop si un binoclu le-ar putea fi de folos si i-ar putea tine captivati pentru ore intregi, in timp ce tu te vei bucura de linistea din jur.

Articolul precedentCare sunt beneficiile uleiurilor esentiale. Cum pot fi folosite uleiurile esentiale pentru intreaga familie
Articolul următorRemedii naturiste „minune” pentru piele uscata

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau