Pentru ca traim intr-o societate industrializata, de consum si in continua dezvoltare, aproape tot ce ne inconjoara, pornind de la alimente, produse de curatat, cosmetice si haine, au in componenta lor mai mult sau mai putin ingrediente sintetice produse in laboratoare chimice.

Desi aprobate din punct de vedere medical datorita cantitatilor reduse din componenta, efectele pe termen lung ale ingredientelor chimice combinate de la diversele produse utilizate pot avea efecte negative pe termen lung. Problema apare datorita faptului ca organismul uman nu metabolizeaza substantele chimice, care se aduna si pot crea sau ajuta la aparitia unor boli. Astfel, chiar daca o parte din substantele chimice provenite din alimentele ingerate sunt filtrate prin ficat si rinichi si eliminate, produsele cosmetice aplicate pe piele patrund direct in sange, care este astfel bombardat in mod constant cu substantele chimice continute.

Pe termen lung acestea slabesc organismul, creeaza sensibilitati in anumite zone, alergii sau ajuta la aparitia unor boli grave. Un prim pas ar fi cunoasterea substantelor chimice periculoase pentru sanatate, apoi identificarea produselor ce le contin, eliminarea acestora si inlocuirea cu produse ce contin cat mai multe substante naturale. Intre substantele chimice daunatoare sanatatii amintim: parabenii, gudronul, formaldehida, petrolatul si uleiurile minerale din petrol, aluminiu, metalele grele ca plumbul, mercur, arseniu si nichelul, colorantii si pigmentii sintetici, clorul, precum si alte substante cu denumiri stiintifice de neinteles pentru persoanele din afara domeniului.

De asemenea, produsele folosite pentru protectie solara contin ingrediente chimice care nu sunt aprobate international ci numai de anumite zone, fiind de preferabil a se folosi cele ce contin substante nesolubile in apa, ce nu patrund in piele si care absorb toate razele UVB. Pe langa produsele cosmetice folosite, unele din cele mai puternice substante chimice se regasesc in produsele de curatenie, care sunt folosite si ele repetat si intra in contact cu pielea sau inhalate. Soda caustica din produsele pentru degresare provoaca arsuri iar ingerarea poate fi fatala, iar in total sunt sute de chimicale in casa in care locuim, continute in vopseluri, izolatii, produse de curatenie, cosmetice, ingrasaminte pentru flori, in covoare, saltele, recipienti din plastic, substante de lipt si altele.

Citeste si:  Fertilitatea poate fi intarziata datorita utilizarii contraceptivelor

Inclusiv tigaile folosite si alte ustensile din bucatarie pot prezenta un risc pentru sanatate datorita substantelor din care sunt realizate. Astfel, in vederea mentinerii si protejarii sanatatii, ar trebui treptat sau in functie de ritmul fiecaruia, sa inlocuim cat mai multe produse utilizate ce contin substante chimice cu produse eco. Produsele denumite eco au ingredientele din surse naturale vegetale, complet biodegradabile, denumite si bio, diferentierea facand-o numai zona din care provine fabricantul. Produsele fabricate in Romania, ca exemplu, poarta sigla AE insemnand Agricultura Ecologica, similar cu notiunile de bio sau organic. Important este a se cunoaste diferenta dintre produsele marcate cu “ natural” si cele bio sau eco, intrucat cele naturale pot contine diversi aditivi alimentari sau coloranti ce nu sunt obtinuti dintr-o agricultura eco. Produsele eco contin parfumuri din uleiuri esentiale, sapun vegetal, apa pura si nu contin conservanti, enzime sau alte substante alergenice.

Inlocuirea produselor din casa cu cele eco vor produce treptat o imbunatatire a sanatatii prin cresterea rezistentei organismului, obosit anterior cu lupta impotriva substantelor chimice. De asemenea, eliminarea produselor uzuale de curatenie si intretinere, asigura o protectie a organismului impotriva riscurilor la care se expune sau se pot petrece in timpul folosirii lor. O reala schimbare se va resimti fata de copii, care sufera cel mai mult si sunt cei mai expusi riscurilor existentei acestor produse in casa, cu urmari grave asupra sanatatii lor in cazul ingerarii, inhalarii sau contactului cu astfel de produse. Pentru ca sunt folosite zilnic, cosmeticele eco vor avea cel mai mare impact asupra sanatatii, imbunatatind totodata si aspectul pielii, parului si unghiilor.

Citeste si:  Alimente care ajută în lupta contra constipaţiei

De asemenea, utilizarea cat mai frecventa a tesaturilor din bumbac organic se va resimti la nivelul pielii si a confortului personal. Tot ca produse eco folosite in casa in locul celor cu ingrediente chimice, putem prepara singuri produse de curatenie din otet, bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale, precum si sapunuri de casa bio si complet naturale. Astfel, bicarbonatul de sodiu combinat cu apa, otet sau suc de lamaie poate fi folosit pentru curetenia in baie si bucatarie, sucul de lamaie este ideal pentru indepartarea grasimilor, uleiul de masline este foarte bun pentru lustruirea mobilei, iar uleiurile esentiale pot inlocui cu success odorizantele de camera.

Otetul alb este un ingredient important pentru curatarea geamurilor si a parchetului, cojile de lamaie pot da un luciu perfect chiuvetei, iar bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si pentru eliminarea mirosurilor din frigider. Desi nu realizam la inceput, eliminarea contactului cu produse chimice si a inhalarii acestora in momentul folosirii, atat prin curatenia efectuata in casa, prin cosmeticele folosite zilnic, prin obiectele din casa produse cu substante chimice inclusiv hainele si lenjeriile, ne va proteja sanatatea pe termen lung.

Articolul precedentCum preparam corespunzator produsele ECO
Articolul următorAl Pacino: Deciziile parintilor afecteaza viitorul copiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau