Mit: trebuie sa mananci alimente speciale pentru alaptare

  • O mama care alapteaza nu are nevoie de alimente speciale pentru a produce lapte matern sau pentru a creste aportul de lapte. Productia de lapte matern este determinata de cantitatea de lapte eliminata de san.
    Cu exceptia cazului in care exista un motiv fizic sau fiziologic pentru productia scazuta de lapte matern, o mama care alapteaza un bebelus, va produce suficient lapte pentru copilul ei indiferent de ceea ce mananca.
  • Nu exista un aliment special care trebuie sa fie consumat intr-un mod obligatoriu, mai ales daca acesta este ceva cu care mama nu este obisnuita sau nu ii place. Toti nutrientii ce se gasesc intr-un aliment se gasesc si in altul cu care mama este obisnuita. De exemplu, acizii grasi omega poti fi obtinuti din ulei de alge sau soia, nuci, chia, canepa si seminte de in in loc de peste.

Mit: Trebuie sa bei lapte pentru a produce lapte

  • Fiintele umane sunt singurele mamifere care consuma laptele produs de alte animale.
  • Nici o alta mama mamifer nu bea lapte, totusi toate produc lapte perfect adaptat nevoilor micutilor lor.
  • Laptele este uneori vazut ca o sursa de calciu, dar exista o multime de alte alimente usor disponibile cum ar fi brocoli, ardei si spanac, care contin chiar mai mult calciu per portie dar si alti nutrienti.
  • In alte culturi, in mod traditional, oamenii nu beau lapte si nici nu consuma produse lactate, insa mamele reusesc sa isi alapteze copii.
Citeste si:  Cum sa anunti la locul de munca faptul ca esti insarcinata

MIT: Daca esti vegana nu poti alapta

  • Conceptul unei diete ideale poate varia in diferite familii, zone, situatii economice, religii si, de asemenea, anotimpuri diferite. Cu toate acestea, aproape intotdeauna, in toata lumea, mamele produc lapte care ii ajuta pe copii sa creasca sanatosi.
  • Dietele vegane pot si uneori sarace in vitamina B12 si este important sa stii cum sa iti mentii nivelul de vitaminta B12.

Fapt adevarat: O mama care alapteaza se poate simti mai des flamanda si insetata.

  • Alaptarea ne poate face, pe noi mamicile, sa folosim mai multe calorii decat de obicei si sa ne simtim mai flamande si insetate.
  • Cantitatea de calorii de care avem nevoie in plus depinde de dantitatea de lapte pe care o producem iar aceasta din urma este direct proportionala cu varsta bebelusului precum si daca alaptarea este exclusiva, de procentul de grasime corporala, de dimensiunea corpului si de cat de active suntem.
  • Rata metabolica a unei femei devine mai eficienta in timpul alaptarii si poate fi necesara o crestere mica a cantitatilor de cereale, legume si fructe.
  • Kilogramele in plus luate in timpul sarcinii sunt adesea pierdute pe timpul alaptarii.
  • Multe mame se simt insetate atunci cand alapteaza, mai ales cand copilul este nou-nascut. Este o idee buna sa aveti la dispozitie un pahar cu apa in timpul alaptarii dar nu este necesar sa beti mai multa apa decat va simtiti confortabil, deoarece nu ajuta la cresterea cantitatii de lapte matern si poate crea o senzatie neplacuta – burta plina cu apa.
  • Unora dintre mamici le place sa bea ceaiuri din plante si infuzii pentru a creste aportul de lichide. Cu toate acestea, cantitatile excesive de ceai din plante si infuzii pot crea riscul de epuizare a producerii de lapte matern. Acestea trebuie baute moderat cu precautie.
Citeste si:  Trucuri pentru calmarea tantrum-urilor

Iti recomand sa citesti si:
Mit si adevar – compozitia laptelui

Articolul precedentDieta perfecta pentru o mama care alapteaza – compozitia laptelui mamar – mit si adevar
Articolul următorMit si adevar – Balonarea si laptele matern – copilul meu are gaze

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau