Probabil că urăşti să auzi aceste cuvinte, însă plictiseala chiar îi face bine din când în când copilului tău. Înainte eram convinsă că din momentul în care fiul meu va zâmbi pentru prima oară, va fi de datoria mea să îl binedispun cu orice chip. Tot timpul. Chiar mă simţeam extrem de vinovată atunci când aveam impresia că nu îmi dau destul silinţa. Una dintre prietenele mele are trei băieţi şi deşi aceştia sunt super ocupaţi în timpul anului şcolar şi cu sportul şi alte activităţi, în timpul verii, perioada total lipsită de organizare, situaţia stă cu totul altfel. Mi-a mărturisit că aceeaşi zi în care ea se bucură de linişte şi în care timpul trece mai încet, pentru cei mici este o adevărată povară. Deşi cei mai mulţi copii cred asta, nu a murit nimeni din cauza plictiselii. Să ai abilitatea de a te descurca într-o zi sau o oră în care nu ai nici un plan, este foarte important în viaţă. Părinţii de cele mai multe ori, simt că nu fac tot ce trebuie, sau chiar se simt obligaţi să ia măsuri atunci când cei mici spun că s-au plictisit. Eu nu sunt de acord cu asta. Lupta contra plictiselii presupune creativitate şi jocuri şi îi ajută pe copii să se automotiveze. Este o abilitate de care vor avea nevoie de-a lungul întregii vieţi, nu doar în zilele liniştite de vară, întâi la şcoală iar mai târziu la locul de muncă.

Iată cum putem să ajutăm un copil plictisit, dar fără să exagerăm
Bebeluşii şi copiii mici: Distrează-i (Doar puţin)

Cei mai mulţi dintre bebeluşi au nevoie de un mediu care să includă vorbitul şi cântatul, părinţi care să fie receptivi la sunetele şi acţiunile lor şi posibilitatea de a explora în fiecare zi. Nu au nevoie de un întreg spectacol de circ. Prea multă stimulare este copleşitoare. Aşa că te poţi folosi de jucării atunci când mergeţi cu maşina, ori dacă vă aflaţi în vreo sală de aşteptare, însă încearcă să nu scoţi câte o jucărie nouă din mânecă la fiecare câteva minute.
În cazul în care ai un copil mic care se smiorcăie, în loc să te dai peste cap şi să inventezi tot felul de jocuri noi, mai bine scoate-l afară, este dovada că nu ai nevoie de cine ştie ce pentru a vă distra.

Citeste si:  8 adevăruri surprinzătoare despre sexul după naştere

Preşcolarii: Ajută-i să plănuiască în avans
Atunci când simţi că situaţia în care te afli va duce la plictiseală, un lucru bun este să îl pregăteşti pe cel mic pentru asta, în loc să încerci să găseşti ceva de făcut care să îl facă fericit. De exemplu, dacă tu crezi că se va plictisi când va merge să se uite la meciul frăţiorului mai mare, cere-i să se gândească la două sau trei lucruri pe care să le ia cu el, care îi vor face plăcere.
Un alt lucru util este să îi dai de înţeles copilului că ceea ce simte este normal. Ai putea să îi spui “Ştiu că nu ai stare în acest moment”, sau “Ştiu că este greu să aştepţi în timp ce oamenii mari stau de vorbă”. Asta îl va ajuta pe copil să înţeleagă că este ceva normal să se plictisească din când în când, şi asta nu înseamnă că tu o să sari imediat să rezolvi problema.

Citeste si:  Cele mai cunoscute probleme intalnite in sarcina

Şcolarii: Retrage-te
Un copil care spune că s-a plictisit, poate să fie obosit, frustrat, se simte singur, neajutorat sau în orice alt fel. Aşa că primul lucru pe care îl ai de făcut în cazul copiilor mai mari, este să îi ajuţi să înţeleagă ce îi deranjează cu adevărat. Asta îi va stimula să găsească o rezolvare a problemei. Un copil plictisit nu se poate gândi la nimic de făcut, un copil care se simte singur ar trebui să aleagă să vorbească la telefon cu un prieten. Ai putea să încerci şi nişte metode de încurajare cum ar fi : Ce crezi TU că ar fi de ajutor”, sau “Sunt sigură că o să găseşti tu ceva de făcut”. Sau, poţi să îl pui să scrie cartonaşe cu lucruri pe care le poate face. Chiar dacă unele idei vor fi trăznite, va fi amuzant pentru ei să scrie lucruri ca “Fă o carte cu desene animate” sau “Vizitează planeta Marte”. Data viitoare când va mai spune că se plictiseşte, îi poţi aduce aminte de acele cartonaşe (de exemplu poate face o navă spaţială care să ajungă pe Marte, din lucrurile puse deoparte pentru reciclare)
Nu e deloc complicat, însă cei mai mulţi dintre noi luăm de-a gata plăcerile simple pe care ni le aduce plictiseala. Tocmai atunci când te simţi mai plictisit s-ar putea să ai parte de nişte conversaţii destul de importante. Şi ăsta chiar este un mod plăcut în care să îţi petreci o zi de vară.

Articolul precedentEste important să poţi spune “Nu” copilului tău
Articolul următorCozonac cu smochine condimentat

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau