Depresia a devenit boala secolului și tot mai mulți oameni caută remedii pentru combaterea ei. Tratamentul convențional al depresiei de regulă este o combinație între medicație și o formă de psihoterapie, însă el este adaptat fiecărui individ în parte, în funcție de particularitățile sale. Există câțiva factori decisivi în prevenirea și combaterea depresiei pe care este necesar să îi integrăm în viețile noastre, pentru a ne bucura de o stare mentală pozitivă. Dacă suferi de depresie este imperativ necesar să faci niște schimbări în stilul de viață, pe lângă tratamentul prescris de medic.

1.Asigură-te că dormi suficient. De regulă depresia și lipsa somnului merg mână în mână. Tulburările de somn, precum insomnia, sunt un simptom al depresiei. În cazul multor persoane lipsa unui somn suficient și odihnitor duce la alterarea dispoziției. Somnul este esențial în regenerarea funcției psihice și a întregului organism, de aceea poate este considerat cel mai important factor de care trebuie să ținem cont în prevenirea și tratarea depresiei. Asigură-te că dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte și încearcă să prinzi intervalul orelor 22-1, întrucât atunci se produc principalele procese de regenerare a creierului.

Citeste si:  De ce femeile sunt mai vulnerabile în fața stresului

2.Fă exerciții fizice regulat. Atunci când ești deprimat să te mobilizezi să faci mișcarea pare un lucru imposibil, întrucât depresia se caracterizează prin lipsa energiei. Însă, dacă faci un mic efort și alergi, faci aerobic, joci tenis sau orice activitate care implică mișcare timp de 30 de minute, vei observa imediat o îmbunătățire a stării de dispoziție. S-a dovedit științific că 30 de minute de exerciții fizice pe zi atenuează simptomele depresiei cu pana la 50%. O cură de mișcare de 30 de minute are calitatea de a schimba dispoziția pentru o perioadă de până la 12 ore, de aceea este recomandat să faci din sport un obicei zilnic.

3.Adoptă o alimentație sănătoasa. Ceea ce mâncăm ne afectează atât corpul cât și creierul, astfel că, dacă ești deprimat, este important să ai o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine și semințe. Anumite alimente au calitatea de a induce o stare de bine, ca de exemplu carbohidrații și alimentele care conțin vitamina D. Acestea stimulează creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător responsabil în corp de starea de bine. Anumite cercetări au demonstrat că acizii grași Omega-3 pe care îi găsim în pește și în suplimentele cu ulei de pește sunt un remediu eficient în combaterea depresiei.

Citeste si:  Râsul, medicament pentru trup şi suflet

4.Evită alcoolul și tutunul. Persoanele care suferă de depresie și anxietate recurg adesea la alcool și tutun pentru a scăpa de stările tulburării afective, însa această strategie tinde să fie dăunatoare pe termen lung. Efectele pe care le au aceste substanțe în creier nu sunt nicidecum de ușurare a simptomelor, ci ele provoacă un adevărat haos în chimia creierului.

Aceste sfaturi nu se aplică doar celor care suferă de depresie, ci ar trebui integrate într-un program de viață regulat pentru oricine dorește să aibă un corp și o minte sănătoasă. Având în permanență un stil de viață sănătos vei fi protejat atât de boli fizice cât și de tulburări mentale.

Articolul precedentMucegaiul din casă, un real pericol pentru sănătate
Articolul următorCe să spui și ce să nu spui unei persoane depresive

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau