Desi sunt femei care nu tin cont de recomandarile familiei sau a medicului, considerand ca sarcina nu este o boala (desigur, nu este), pentru a necesita restrictii, ci trebuie vazuta si traita firesc, fara a modifica stilul de viata conturat pana la aparitia sarcinii, aceasta perioada necesita o mai mare atentie si o responsabilitate sporita. Exista o serie de factori ce pot influenta negativ dezvoltarea fatului, asa ca femeia insarcinata este bine sa opteze pentru un stil de viata sanatos, sa renunte la anumite vicii si sa se odihneasca mai mult.

   Ce nu trebuie sa faca femeia insarcinata

Iata o serie de factori interzisi sau nerecomandati in sarcina:

1.Desi din batrani se spune ca atunci cand o femeie este insarcinata si, evident, este responsabila de cel mic, trebuie sa se alimenteze mai mult, sa manance cat pentru doi, acest fapt nu este aplicabil, insa, deoarece micutul isi ia cele necesare din resursele mamei. Este foarte important, insa, ca femeia sa se alimenteze corect, sa consume produse proaspete si sa nu sara peste mese. In cazul unei alimentatii exagerate, cresterea excesiva in greutate a viitoarei mame va avea repercursiuni asupra sarcinii si corpului: greutate in miscare, refacere mai greoaie dupa nastere, retentia apei, picioare grele etc.

Citeste si:  Sarcina - trimestrul al treilea

2.Baile fierbinti sau sauna sunt interzise in perioada sarcinii, deoarece caldura excesiva poate afecta dezvoltarea copilului. Nici solarul nu este recomandat, din aceleasi considerente.

3.Nu este recomandat transportul cu avionul dupa saptamana 28 de sarcina; in anumite cazuri, cu acordul medicului, se pot face calatorii cu avionul pana in saptamana 35.

4.Alcoolul este strict interzis in sarcina, fiind considerat de catre medici ca fiind toxic; el poate duce la nastere prematura, avort spontan, moarte infantila, sindrom de alcoolism fetal (afectarea sistemului nervos si al creierului copilului, intarzierea dezvoltarii).

5.Desi este un subiect controversat, vopsitul parului nu este interzis pe toata perioada sarcinii (trimestrul I este cel mai periculos), ci se poate efectua in cel de-al doilea trimestru, cand riscurile sunt mult diminuate. In schimb, nu este recomandat semi-permanentul sau permanentul, deoarece  continutul de substante chimice poate dauna fatului.

6.In ceea ce priveste medicamentele, este nevoie de precautie; desi nici un medicament nu e 100% sigur, in anumite cazuri, la recomandarile medicului, se pot administra unele pastile usoare, precum paracetamolul. Este interzis consumul ibuprofenului si a aspirinei, deoarece pot avea efecte negative asupra fatului sau chiar pot conduce la avort spontan. Multe persoane apeleaza la tratamente naturiste, insa trebuie avut in vedere faptul ca exista plante (precum coada soricelului, salvia, pelinul, lemnul dulce, rostopasca) ce pot avea aceleasi efecte ca cele mentionate anterior.

Citeste si:  15 metode prin care poţi învăţa pe fiica ta să îşi iubească trupul

7.In timpul sarcinii trebuie evitat fumatul; acesta poate duce la nastere prematura, avort spontan, probleme respiratorii la copil si chiar la sindromul mortii subite. Tigarile contin mai mult de 4000 de chimicale ce ajung in sangele viitoarei mame, ce reprezinta singura sursa de nutrimente si oxigen pentru cel mic; de aici si riscurile crescute. Trebuie evitat si fumatul pasiv.

8.Nu trebuie facute anestezii si radiografii (nici abdomniale, nici dentare) in perioada sarcinii, deoarece pot afecta dezvoltarea copilului.

9.Este interzis consumul pestelui crud, sushi sau a crustaceelor.

10.Deoarece cofeina poate afecta respiratia si pulsul inimii fatului, este interzisa depasirea unei cantitati de 300mg pe zi de cafeina (cafea, ceai negru, suc etc.).

11.Nu sunt recomandate, in sarcina, alimentele nepasteurizate. Este interzis consumul mezelurilor, al produselor afumate, al carnii (de porc, de curcan) crude sau semicrude, deoarece exista risc de toxoplasmoza.

12.In sarcina sunt interzise curele de slabire.

13.Pentru a evita infectarea cu toxoplasmoza, trebuie precautie in afectiunea fata de animale; trebuie evitat contactul direct cu animalele necunoscute, nevaccinate, pentru a inlatura aparitia bolii.

Articolul precedentSarcina – traditii si evolutie
Articolul următorSarcina – cum ne pregatim pentru noul venit in familie

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau