Nu mai este un secret ca zaharul, atat de gustos, este o substanta care afecteaza grav starea de sanatate. Efectele zaharului asupra dezvoltarii copiilor sunt devastatoare, bolile provocate de consumul constant si excesiv de zahar sunt numeroase. Studiile recente au scos la iveala ca consumul de alimente indulcite, este principalul factor care duce la aparitia diabetului, a bolilor de inima si a afectiunilor hepatice. Surplusul de greutate si obezitatea sunt si ele afectiuni grave provocate de zahar. Printre cele mai cunoscute boli provocate de consumul de zahar sunt: diabet zaharat de tip II, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Cand vine vorba de copii, situatia este si mai grava, deoarece conform studiior recente realizate de specialisti, efectele acestui carbohidrat sunt devastatoare asupra dezvoltarii organismului. Cercetatorii sunt de parere ca acest carbohidrat este toxic, in special pentru copii.

Sarac in nutrienti si fara valoare alimentara, zaharul prezent in aproximativ 90% din alimentele procesate perturba echilibrul glicemic al copiilor si determina cresterea in greutate. Un alt efect novic al acestuia consta in faptul ca perturba capacitatea de concentrare dar si modul in care organsimul copiilor gestioneaza nivelul energetic. Unii specialisti, considera ca zaharul este o toxina cronica, care trebuie eliminata din alimentatie, in special din dieta copiilor.

Consumul de zahar afecteaza si functionarea sistemului imunitar, care nu mai lupta eficient impotriva agentilor patogeni agresivi. Cariile dentare sunt printre cele mai vizbile efecte ale consumului de zahar.

Datorita acestor efecte devastatoare medicii pediatrii si specialistii in nutritie nu recomanda consumul zaharului si a preparatelor ce au in compozitie derivate ale zaharului in primul an de viata. Conform lui Robert Lustig, medic specialist in endocrinologie si obezitate infantila, zaharul este o toxina care ucide, deci ar trebui interzis! Aceste sustine ca zaharul este la fel de toxic precu arsenicul si cianura, iar faptul cel mai grav, este ca creaza dependenta, precum cocaina, alcoolul si tutunul.

Citeste si:  Trucuri pentru calmarea tantrum-urilor

Specialistii atrag atentia ca nu doar zaharul alb, rafinat este toxic. Si celelalte derivate, si produse folosite pentru indulcirea alimentelor au acelasi efecte nefaste asupra sanatatii copiilor. Zaharul brun, indulcitorii pe baza de porumb, siropul de porumb, dextroza, fructoza, concentratul de suc de fructe, mierea de albine, siropul de malt, maltoza, melasa, zaharoza si indulcitorii sintetici (prezenti pe piata sub diferite denumiri), au aceleasi rezultate negative asupra organismului, consumul acestora poate determina dezechilibru energetic si buna functionare a creierului.

Alternativele dulci, dar sanatoase ale zaharului

Evitarea preparatelor dulci este o sarcina aproape imposibila, in conditiile in care majoritatea produselor procesate aflate in rafturile magazinelor au in compozitie zahar sau indulcitor. Pentru a gasi un echilibru specialistii recomanda consumul ponderat al acestor alimente. O atentie deosebita trebuie sa se acorde insa produselor care au in compozitie zaharuri rafinate, precum bauturi carbogazoase, siropuri, bomboane, gemuri, jeleuri si preparate de patiserie. Acestea trebuie eliminate din alimentatie, oricat de tentante par, deoarece sunt bogate in glucide si vin cu zero substante nutritive.

1. Fructe si legume

Pentru a raspunde necesarului de dulce, specialistii recomanda sa li se ofere copiilor fructe proaspete, legume proaspete si sucuri obtinute din fructe proaspete. Conform studiilor, fructele si legumele sunt o hrana sanatoasa si sigura, deoarece fructoza din acestea se elibereaza incet si se consuma lent datorita texturii pe care o au, deci satisfac necesarul de dulce, fara a afecta dezvoltarea organismului.

Citeste si:  Cu ochii pe bebelus

2. Miere de albine

O alta alternativa a zaharului o constituie mierea de albine, insa si aceasta trebuie oferita cu moderatie copiiilor. Conform specialistilor, mierea de albine poate fi oferita copiilor dupa varsta de 12-18 luni, iar cantitatea maxima recomandata este de o lingura pe saptamana.

Mierea are mai putine calorii fata de orice alt sortiment de zahar, insa este bogata in vitamine, minerale, proteine si antioxidanti. Este un preparat natural ce imbunatateste digestia si este usor absorbita de organism. Mierea de albine trebuie insa folosita cu precautie la temperaturi inalte, deoarece poate deveni toxica.

3. Sirop de artar

Siropul de artar, este un preparat obtinut prin fierberea sevei acestui arbore. Este mai sarac in calorii decat mierea; este bogat in vitamine si minerale (zinc, magneziu). Ca si mierea de albine, si siropul de artar trebuie oferit copiilor in cantitati reduse. Acesta nu este toxic, cand este folosit la temperaturi inalte.

4. Sucanat

Sucanatul este un preparat obtinut din suc de trestie de zahar, supus unui proces de deshidratare. Are in compozitie fier, potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc si seleniu. Spre deosebitre de zahar alb contine si cantitati importante de vitamine si antioxidanti.

5. Sirop de curmale

Siropul de curmale este bogat in calciu, fier, potasiu, magneziu si vitamine. Poate fi obtinut in casa si adaugat in prajiturile celor mici. Este o alternativa care poate fi oferita copiilor mici, scolarilor si adolescentilor.

Ca si in cazul celorlalte preparate dulci si in cazul acestora, specialistii recomanda moderatie. Excesul de dulciuri si produse indulcite, oferite copiilor de la varste fragede, provoaca dependenta si ulterior boli grave.

Articolul precedentExercitii pe care le poti face impreuna cu copilul tau
Articolul următor7 semne ale depresiei post-natale care iti pot afecta sanatatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau