Odata cu inchiderea scolilor a aparut o noua problema pentru parinti: ce va face copilul acasa 7 zile din 7? Dupa cum stie orice parinte, este greu sa il tii pe copil ocupat o zi intreaga, dar atunci cand trebuie sa ii ocupi o saptamana intreaga, pe o perioada nedeterminata si nu poti iesi afara, totul devine mult mai complicat. Toate familiile au fost afectate de noile reguli impuse de starea de urgenta, fie din cauza inchiderii afacerilor, fie din cauza distantarii sociale, dar cei care au copii trebuie sa le creeze acestora un program de joaca si invatare care sa ii mentina ocupati si activi intreaga zi.

Atunci cand lucrezi de acasa

Cand lucrezi de acasa si trebuie sa ai grija de copii in acelasi timp, ai impresia ca esti in fata unei misiuni imposibile, dar exista viata si dupa aceasta perioada stresanta. Stabileste ore fixe pentru munca. Este mult mai usor sa ai cateva intervale in care sa lucrezi decat sa incerci sa lucrezi toata ziua. Copiilor le va fi mai usor sa respecte cateva reprize de munca de 1-2 ore, decat sa incerce sa stea linistiti pe parcusul unei zile intregi.
Ai grija sa impui o bariera vizuala intre spatiul tau de lucru si zona in care isi petrec timpul copiii. De asemenea, da-le de inteles ca trebuie sa respecte aceasta granita.
Atunci cand ai o sedinta sau alte activitati importante de facut si copilul este destul de mare cat sa se uite la televizor, pune-i un film si da-i o gustare – nu este momentul sa impui restrictii legate de televizor. Daca copilul este prea mic pentru a-si petrece timpul in fata unui ecran, lasa-l in aceeasi camera cu tine si da-i cateva jucarii care il tin ocupat mai mult timp. Asa vei putea sa il supraveghezi fara sa te ridici din fata calculatorului, iar el se va simti in siguranta langa tine.
Foloseste-te de resursele online disponibile pentru a gasi jocuri interactive si diverse materiale pe care le poti printa. Jocurile de puzzle si Lego sunt intotdeauna bune pentru a-l tine pe cel mic ocupat timp indelungat, mai ales daca il provoci sa le termine, de exemplu, pana termini tu un proiect sau se termina sedinta. Poti de asemenea sa cauti anumite creatii Lego si sa il provoci pe copil sa le construiasca cat mai exact ori sa creeze propria versiune.

Citeste si:  Sfaturi si trucuri pentru schimbarea scutecului pe care trebuie sa le stie orice mamica

Tu nu lucrezi iar copilul se plictiseste in casa
Cazul clasic in care tu, eventual si partnerul tau, stati acasa cu copilul iti permite sa ii dedici mai multa atentie. Copiii mici adora sa te ajute la treburile gospodaresti, asadar il poti lasa sa te ajute stergand masa ori sortand hainele dupa culori. Orice activitate care implica o animita sarcina pentru adulti il va cuceri repede. Pentru ca cei mici au multa energie poti sa ii faci un program de dans, care va ajuta pe amandoi sa ramaneti in forma si sa va distrati.
Scolarii inca adora sa te ajute la treburile casei si ai avantajul ca au o coordonare mai buna, ceea ce inseamna ca te poate ajuta sa impaturesti hainele spalate ori sa stergi vasele. Jocurile de Lego si de puzzle sunt ideale, precum si jocurile care necesita aranjarea unui cadru specific, cum ar fi jocul cu soldatii sau ferma. Poti sa il lasi pe copil sa-si construiasca un fort din paturi sau cearceafuri unde sa citeasca sau sa se joace. Fisele si cartile de colorat sunt de asemenea ideale pentru a-l tine ocupat si a-l ajuta sa-si dezvolte creativitatea. O alta activitate pe care o poti face cu ei este gatitul, in special prajiturile.
Preadolescentii si adolescentii pot deveni dificili din cauza izolarii, deoarece resimt cel mai acut lipsa prietenilor si a interactiunii sociale. Din acest motiv este important sa le oferi cat mai multe lucruri de facut. Gatitul este o optiune, ca si inregistrarea de filmulete video si alte proiecte creative, de exemplu cele de bricolaj.

Citeste si:  10 alimente care vor ajuta organismul copilului tau sa lupte impotriva virusului

Daca tu inca lucrezi, dar copilul este acasa
Cazurile in care tu inca trebuie sa mergi la lucru si nu are cine sa stea cu copilul sunt cele mai dificile. Poti incerca sa apelezi la rude, precum bunicii ori unchi/matusi care nu mai merg la servici si sunt dispusi sa ramana acasa cu cel mic. Daca nu ai la cine apela, discuta cu partenerul si incercati sa obtineti de la angajator ore de lucru mai flexibile, de exemplu un parinte sa lucreze dimineata si altul seara, pentru a putea supraveghea copilul. Exista si posibilitatea ca un parinte sa ceara conform legii sa ramane acasa pentru a supraveghea copilul pe perioada starii de urgenta.
Ca parinte mereu vei incerca sa faci ce este mai bine pentru copilul tau, insa de multe ori te vei simti vinovat pentru ce ai facut sau pentru ce nu ai reusit sa faci. In conditiile extreme aduse de pandemie totul a capatat o alta conotatie iar teama se alatura adesea sentimentului de vinovatie. Singura solutie este sa faci tot ce poti pentru ca cel mic sa fie fericit si sanatos, in timp ce #stamacasa.

Articolul precedentTată de băiat – cum îți educi fiul să fie mai fericit ?
Articolul următorCo-parenting in stare de urgenta – ce faci cand ai custodie comuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau