Potrivit unor studii, mersul pe jos ne poate creste nivelul de fericire. Alte studii ne spun ca mersul pe jos ne poate face mai productivi. Dar oricat de bun este pentru noi, cel mai bine este sa-l facem cu masura. Numarul de pasi pe care ar fi bine sa il atingem zilnic este important si trebuie sa ne asiguram ca este si realizabil.

Verzuliu.ro inseamna un stil de viata sanatos si activ si credem ca mersul pe jos este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face atat timp cat il facem corect.

Idiferent daca ai un stil de viata sanatos sau nu, probabil ai auzit ca ar trebui sa faci 10.000 de pasi pe zi pentru a-ti mentine sanatateA.
Dar de ce acest numar exact?
Se pare ca provine dintr-un pedometru japonez, vandut in 1965, numit, Manpo-kei, care inseamna literalmente 10.000 de trepte. S-a raspandit in intreaga lume si a devenit unul dintre tintele zilnica pentru toata lumea. Fitbit a popularizat acest fenomen in 2009 odata cu lansarea primului lor dispozitiv portabil.

S-a dovedit a fi prea mult


Unele studii sugereaza ca intr-adevar 10.000 de pasi ar fi ok pentru unii oameni, deoarece si-ar imbunatati sanatatea inimii si creierului, precum si sa scada riscul de diabet. Cu toate acestea, adevarul este ca acest numar ar putea fi de fapt inutil pentru majoritatea oamenilor, deoarece nu exista dovezi reale ca mai multi pasi aduc mai multe beneficii pentru sanatate. Deci, daca nu poti atinge acest obiectiv zilnic, nu te descuraja, deoarece un numar mult mai mic ar putea fi la fel de benefic pentru tine.

Citeste si:  Cele 5 stadii emoţionale prin care toată lumea trece când încearcă să slăbească

Mai mult, 10.000 de pasi pe zi este un obiectiv prea mare si multi oameni nu pot sau nu au timp sa il atinga. Deci, daca nu reusesti in mod constant sa atingi acest numar de pasi, s-ar putea ca esecul sa aibe efecte negative asupra ta la nivel psihologic si va fi descurajant. Conform unui studiu, adolescentilor britanici li s-a dat sarcina de a atinge un anumit obiectiv de activate. La inceput, le-a placut, dar mai tarziu au inceput sa se planga ca este prea greu de realizat si ca motivatia lor a scazut.

Numarul optim recomandat de pasi este unul mai mic


10.000 a devenit obiectivul implicit atat pentru oameni, dar si mersul pe jos pana la 4.400 de pasi pe zi este foarte benefic, potrivit dr. L-MIN-Lee. In studiul ei, ea examineaza un numar mare de femei cu varste cuprinse intre 62 si 101 ani. Li s-au dat accelerometre montate pe solduri, care le-au urmarit miscarile in timp de cel putin 10 ore pe zi, in intervalul de pana la 7 zile intre 2011 si 2015.

Rezultatele au aratat ca rata mortalitatii la femeile care au parcurs apoximativ 4.400 de pasi pe zi a scazut cu 41%, comparativ cu cele care au realizat doar 2.700 de pasi pe zi. In timp ce femeile care parcurgeau 7500 de pasi pe zi si-au redus rata mortalitatii cu 65%. Acest lucru demonstreaza ca efectuarea a mai putini pasi decat obiectivul implicit este foarte buna si este varianta pe care o putem face. Si stiind ca mersul mai putn nu este neaparat un lucru rau, poate avea un efect pozitiv asupra oamenilor.

Citeste si:  7 simptome ale menopauzei pe care orice femeie trebuie sa le stie

Cum atingem cu usurinta obiectivul nostru de zi cu zi
Studiul are unele limitari, potrivit dr. Lee. Nu ne spune cati pasi trebuie sa facem pentru a ne imbunatati calitatea vietii sau pentru a preveni problemele cognitive sau fizice.

Iata rezultatele pe care le-a descoperit Dr. Lee:

    • Numararea pasilor este mai placuta decat masurarea timpului exercitiului.
    • Intensitatea nu conteaza, fiecare pas conteaza.
    • Daca viata ta este sedentara, ar trebui sa iei in considerare adaugarea a inca 2000 de pasi, astfel incat sa poti atinge cel putin 4400 de pasi zilnici. Desigur, nu trebuie sa faci totul dintr-o data, in schimb, incearca sa faci pasi suplimentari de cate ori este posibil.

Cateva faturi de la Dr. Lee:

  • Urca pe scari si nu cu liftul.
  • Parcheaza pe loc de parcare nu la intrare.
  • Coboara din autobuz cu o statie inainte de destinatie
  • Acasa, pune-te pe treaba. Fa mai multe drumuri pentru a pune masa.

Aceste lucruri mici se aduna in mod colectiv. Nu va lasati intimidati sau descurajati de numarul de 10.000 de pasi.

Tu ai o viata activa? Care exercitiul tau preferat?

Articolul precedentDieta ketogenica, tratament pentru epilepsie – cifre si studii
Articolul următorTratamente naturale pentru astm. Remedii naturale si tehnici pentru simptomele asmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau