Secretul bronzului natural

Mai sunt doar cateva zile pana cand vom intra in luna mai. Ne apropiem cu pasi rapizi de sezonul cald, iar temperaturile au inceput deja sa creasca. Soarele ne dezmiarda in aceasta perioada grea de izolare, parca incercand sa ne-o faca mai usoara. De aceea, am hotarat sa vin astazi in ajutorul tau cu o serie de sfaturi utile pentru un bronz natural si sanatos.

In ultima vreme, femeile si barbatii de pretutindeni au inceput sa apeleze tot mai des la variante artificiale de bronz, fie ca este vorba de autobronzante sau de solar. Aceste variante sunt mai rapide, dar nu sunt intotdeauna si sigure si sanatoase. Soarele are multe avantaje in competitia cu alternativele sale artificiale. Creste nivelul de serotonina, care potoleste anxietatea, dar ne ofera si vitamina D, atat de necesara oaselor, dintilor si pielii.

Asadar, daca alegi sa te bronzezi natural, trebuie sa ai grija sa iei anumite masuri pentru a preveni imbatranirea prematura si riscurile cancerului de piele. Iata cateva sfaturi in acest sens!

Evita solarul

Inainte de a ajunge la discutia legata de razele soarelui si de vitamina D, vin cu sfatul de baza in ceea ce priveste bronzul: evita solarul! Sa nu ai incredere in campaniile publicitare ale unor saloane de infrumusetare care pretind ca iti pot oferi un bronz sanatos la solar. Dr. Nick Lowe, de la Clinica Cranley din Londra, spune: „Solarul furnizeaza ultravioletele gresite: ofera cantitati uriase de UVA si niciun pic de UVB (cele care stimuleaza vitamina D), crescand riscul cancerului de piele pana la 75%.”

Citeste si:  Exercitii fizice statice... pentru lenesi

Aplica lotiunea de plaja potrivita

Nu lua in considerare numai factorul de protectie (SPF); trebuie sa cauti pe ambalaj sintagma „broad spectrum” sau logo-ul UVA, urmat de cuvantul „high” (ridicat). De asemenea, este de preferat o lotiune cu SPF 30 in loc de 50.

Dr. Lowe explica: „(O lotiune cu SPF 30) filtreaza 97% din razele UVB, pe cand una cu SPF 50 filtreaza 98%. Cea din urma poate oferi o senzatie falsa de siguranta si poate avea o consistenta atat de laptoasa incat nu iti mai vine sa o aplici din doua in doua ore, asa cum este indicat.”

Intelege care este perioada ta de bronz

Pielea ta se opreste din bronzat atunci cand nu mai poate produce melanina, pigmentul bronzului, asa ca nu ai de ce sa stai la plaja sau la piscina o zi intreaga. „Fiecare om are cantitatea lui proprie de melanina. In general, doua sau trei ore de plaja pe zi sunt suficiente. Chiar mai putine daca ai tenul foarte deschis la culoare,” spune Dr. Lowe. „Dupa aceste cateva ore, razele UV pot deveni periculoase.”

Citeste si:  Dovlecei umpluți cu carne - o mâncare pe cinste

Ia pauze

„Pauzele de la soare vor reduce intensitatea ultravioletelor, vor micsora riscul de arsura si iti vor oferi un bronz mai sanatos si mai de durata,” ne spune Dr. Frank Schwanke de la Suncare R&D din Beiersdorf.

Alege alimente care sunt prietene cu soarele

Da, ai auzit bine! Exista anumite alimente care cresc nivelul de licopen, care este factorul de protectie solara natural al pielii. Licopenul este un antioxidant care se gaseste in rosii, precum si in alte fructe si legume de culoare rosie si portocalie. El poate creste protectia naturala impotriva razelor ultraviolete cu pana la 33%. Una dintre cele mai valoroase surse de licopen este sucul de rosii.

Medicul dermatolog Samantha Bunting spune: „Eu sunt o mare fana a unui grup de antioxidanti numiti polifenoli. Ceaiul verde este un exemplu foarte bun. Bea o cana dupa o portie de sushi.” (Pestele este bogat in omega-3 si are si proprietati anti-inflamatorii.)

Ciocolata neagra are, de asemenea, substante in componenta sa care protejeaza pielea de arsuri solare, iar cafeaua lupta impotriva riscului de cancer de piele. „Un espresso inainte de a merge pe plaja este o varianta perfecta,” spune Dr. Samantha Bunting.

Articolul precedentDieta Keto pentru incepatori
Articolul următorViata cu un nou-nascut in izolare: 6 sfaturi pentru tinerele mame

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau