Un copil mofturos este o provocare continua pentru parintii sai, care trebuie ca sa gaseasca, vrand-nevrand, cele mai ingenioase metode pentru a-l determina ca sa manance alimente sanatoase.

Cu amenintarile nu merge in zilele noastre, asa incat trebuie gasite solutii „de catifea” in lupta cu un copil pretentios la mancare.

Nu fortati un copil ca sa manance un aliment doar pentru ca vreti voi, ca parinti!

Toti specialistii spun ca una dintre cele mai sigure metode de a inregistra un esec total in demersul de a-l determina pe un asemenea copil pretentios ca sa manance ceea ce nu vrea este aceea de a-ti impune forta de parinte. Victoriile pe termen scurt nu inseamna si castigarea razboiului, mai ales in privinta legumelor, pe care cei mici nu prea le iubesc.

Prichidelul tau  va ajunge ca sa urasca din tot sufletul acele alimente care nu ii plac si nu le va mai manca sub nicio forma cand va deveni adult si nu va mai fi nevoit sa va asculte „poruncile” parintesti.

Multi copii sunt selectivi la mancare, nu mofturosi!

Psihologii afirma ca pana la 5 ani copilul mananca selectiv.

Asadar, nu este vorba neaparat ca aveti un copil mofturos, ci unul care deja face alegeri, ceea ce, daca privim lucrurile din acest punct de vedere, nici macar nu este ceva rau.

In aceste conditii, cel mai indicat este ca sa aiba din ce sa aleaga. Parintii ar trebui ca sa ii puna  la indemana micutului diverse produse alimentare cu relativ aceeasi bogatie de nutrienti, ramanand in sarcina celui mic ca sa aleaga ce ii place si ce nu, din ceea ce i se ofera.

Stabiliti un program zilnic, stabil, de luat mesele principale si gustarile

Incercati ca sa stabiliti un orar de masa corect, pe care sa nu il schimbati frecvent, program care sa includa si mesele principale si gustarile.

Citeste si:  11 semne ale deshidratării

In interiorul acestora se poate jongla cu acele alimente preferate de copil.

Chiar mai mult decat atat, puteti alcatui meniul intrebandu-l si pe  cel mic ce doreste ca sa manance, din mai multe variante oferite de catre dvs. Este un soi de libertate controlata, pe care e bine sa o oferiti cu inteligenta.

In plus, dupa varsta de 5-6 ani, nu uitati ca ei devin mai curiosi ca sa incerce alimente noi, de aceea puteti sa diversificati mai usor mesele, bazandu-va intotdeauna si pe dorintele copilului dvs.

Lasati-l pe copil ca sa pregateasca masa alaturi de voi!

Mult mai usor este ca sa antrenam copilul, chiar de la varste mici, ca sa ne ajute in bucatarie, la prepararea mancarii, deoarece va fi entuziasmat ca sa manance ceea ce a „gatit” el insusi, chiar daca este vorba, in prima faza, doar de aranjarea catorva feliute de rosii si ardei gras verde si galben pe o felie de paine cu unt si branza. Va lua totul ca o joaca si se va distra de minune!

Plus ca se va lauda cu ceea ce a realizat el intregii familii!

Comportamentul corect al parintilor la masa

Se pare ca este nevoie de circa 10-15 ori in care un copil sa manance un anume aliment, pentru a se decide in final daca e cu adevarat bun si daca il va consuma si pe viitor in mod curent.

Asadar, oferiti-i copilului tau aceasta sansa, de a testa de numarul de ori amintit mai sus un aliment nou, inainte de a considera din start ca e mofturos si/sau ca nu ii place.

Pentru a nu deruta micutul, nu introduceti decat un singur produs alimentar  nou pe saptamana, deoarece, il veti buversa pe cel mic, care nu se va putea decide in legatura cu ceva  anume, daca ii oferiti continuu alte si alte alternative.

Citeste si:  Rețete delicioase cu dovlecei

Permiteti-i celui mic ca sa se decida singur, pe indelete, fara a-i oferi recompense daca mananca un anume aliment dintr-o categorie (legume, fructe, carne, peste, lactate etc) .

Degeaba veti fi incantati, de exemplu, ca accepta  mazarea, daca o va face doar pentru ca ulterior va primi o ciocolata. Daca dispare „premiul”, va disparea si dorinta de a manca leguma respectiva.

Uneori copilul nu este mofturos, ci prea satul. Mare greseala sa-l fortati sa manance mai mult decat poate.

Cereti-i copilului sa manace alimente sanatoase doar dupa ce voi  insiva o faceti!

Pentru ca orice copil tinde ca sa isi imite parintii, nu cereti copilului ca sa manance sanatos, in timp ce dvs. mancati tot soiul de alimente gustoase, dar nesanatoase.

La masa evita discutiile in contradictoriu pe tema mancarii

Nu certati copilul la masa, facandu-i morala inclusiv despre faptul ca nu mananca tot din farfurie sau ca refuza un anume fel de mancare.

In asa fel nu veti face altceva decat sa transformati  fiecare masa intr-un factor de stres puternic pentru cel mic, ceea ce il va impinge si  mai mult pe copil ca sa nu manance (pentru ca ii risipiti pofta de mancare) sau sa manance de frica.

Gatitul, o pasiune pentru copiii mai mari de impartasit pe net!

In cazul copiilor mai mari, scolari si liceeni, gatitul se poate transforma chiar intr-un hobby de durata, mai ales ca vor putea ca sa isi posteze pe retelele de socializare, pe YouTube sau pe blog, fotografii si/sau filmulete cu felurile de mancare preparate de ei (inclusiv etapele de realizare ale acestora).

Articolul precedentLeurda, planta-remediu la indemana oricui
Articolul următorBeneficiile dietei Raw

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau