De ce ma simt obosit?

Presupun că nu ești o persoană care se trezește cu drag dimineața, nu-i așa? Chiar dacă mergi la culcare mai devreme, când te trezești te simți slăbit și obosit. Oră după oră, nimic nu pare să se îmbunătățească. Noroc de cafeaua luată de la automatul de cafea din holul coridorului de la școală sau de la lucru.

Da, știu, este stresant! Paharul începe să se umple și până să-ți dai seama că lucrurile nu se opresc aici, îți amintești câte lucruri ai pe cap: facturi, dramă, să păstrezi un stil de viață sănătos, să rămâi în formă, uneori este prea mult, pur și simplu ai obosit ca să mai poți face față! Este deja ora prânzului și te gândești la patul care te așteaptă bucuros acasă, decizi că este momentul să mai apelezi o dată la automatul de cafea, asta ar trebui să ajute. Dar oare chiar ajută?

Nu ești singur/ă în această situație. Există multe persoane care au de-a face cu oboseala și care se trăduie să reziste în fiecare zi. Consider că este timpul să intrăm în detalii pentru a vedea cauza oboselii și evetual ce este de făcut pentru a o stopa. Pentru început, nu vreau să insinuez că toată lumea se confruntă cu oboseala glandelor renale, dar sunt sigură că majoritatea sunt familiarizați cu acest subiect. Să nu excludem ceilalți factori ce ar putea contribui la starea ta deloc bună:

  • Lipsa de apă
  • Lipsa de somn
  • Alimentație săracă
  • Sănătatea precară a intestinului; și/sau
  • Nivelul de fier scăzut
Citeste si:  Proprietățile ghimbirului

Pe cât de mult avem impresia că prețioasa cafea este salvatoarea noastră, este de fapt contrariul și reprezintă una dintre principalele cauze ale oboselii glandelor suprarenale când este în perfectă combinație cu stresul de zi cu zi și cu o dietă săracă. Cafeina se află chiar acolo, sub ochii noștri împreună cu zahărul care reprezintă un stimulent ce dă dependență.

Atunci când avem parte de cafeinăm se declanșează o reacție chimică, iar creierul noastru intră în modul de alertă. Ați auzit probabil de zicala ”Fight or Flight’ ei bine conform acesteia, are loc o astfel de situație atunci când sistemul de apărare al corpului nostru se activează. Se declanșează deci o alertă, inhibând starea de somnolență și totodată dezactivând neurotransmițătorul numit serotonina, care te face să te simți în siguranță și calm și drept consecință ceierul tău declanșează adrenalina.
Adrenalina înseamnă în mare parte o conversie a glicogenului în creier, care poate stimula un răspuns alertă care să se descurce cu împrejurările și să stăpânească stresul. Ca orice stres, fizic sau emoțional, chiar și un exercițiu de exemplu, folosește o mare cantitate de glicogen și zahăr pentru a da putere celulelor din organism, și deci, după un antrenament ai de-a face cu hipoglicemia, o reducere mare de zaharuri care te poate face să te simți deshidratat și obosi. Același lucru se întâmplă după puțină adrenalină, în final te vei simți fără energie, și uneori, deprimat.

Citeste si:  7 reguli pentru a ţine la distanţă astenia de primăvară

Cum putem opri această tortură?

  • Încearcă să menții consumul de cafea la un nivel minim, și nu consuma deloc după ora 1
  • Fă-ți timp să ieși, fă ceva distractiv și creativ, poți ieși la o plimbare spre exemplu
  • Oferă-i corpului tău substanțele nutritive de care are nevoie, câteva lucruri benefice ce ar putea ajuta sunt: tumericul, vitaminele B, megneziul, sau chiar și uleiurile esențiale
  • Consumă mai puțin alcool
  • Ai grijă la dieta ta: redu cantitatea de alimente procesate și fastfood-ul

Oboseala glandelor suprarenale poate duce la condiții periculoase pe termen lung, așa că ar fi bine să încercați să urmați câteva din sfaturile amintite, redu stresul și trăiește o viață sănătoasă!

Articolul precedentCele 4 stiluri de parenting. Tu ce fel de părinte ești?
Articolul următorReteta chipsuri nachos facute in casa

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau