Cu cateva luni in urma, un grup de cercetatori italieni a emis ipoteza ca ar putea exista o legatura intre disfuntia erectila si COVID-19 – probleme cu obtinerea si mentinerea unei erectii. Banuiau ca deteriorarea vaselor de sange este cauza.

Un studiu din martie le-a confirmat suspiciunile, dovedind ca disfuntia erectila era de 5 ori mai probabil sa apara la barbatii care au fost pozitivi la testul COVID-19.

Cercetatorii de la Universitatea din Roma To Vergata au studiat sanatatea sexuala a barbatilor din Italia in 2020. Au analizat barbatii testati pozitiv sau negativ COVID-19. Dar au luat in considerare varsta, indicele de masa corporala si sanatatea psihologica din timpul lockdown-ului, deoarece problemele legate de erectie pot fi si din cauza varstei, precum si anxietatii sau depresiei. In cele din urma, faptul ca au avut COVID-19 a fost mai de impact pentru aparitia disfuntiei erectile decat varsta, IMC sau sanatatea mentala.

„Supravietuitorii COVID-19 sunt urmariti in prezent prin intermediul unor examene, RMN si teste care incearca sa evalueze posibilele sechele asociate cu COVID-19”, spune Emmanuele Jannini, profesor de endocrinologie si sexologie medicala la Universitatea din Roma. „Toate sunt mai mult sau mai putin legate de leziunile endoteliale”.

Endoteliul este mucoasa interioara a vaselor de sange – artere, vene si capilare. Contoleaza fluxul sanguin prin eliberarea de compusi care ingusteaza sau dilata vasele de sange. Unul dintre acesti compusi este oxidul nitric, care dilata vasele de sange. Pentru a realiza o erectie, endoteliul vaselor de sange din interiorul penisului trebuie sa produca suficient oxid nitric pentru a deschide vasele de sange permitand astfel sangelui sa curga pentru a „umple” organul genital masculin. Daca endoteliul este deteriorat, nivelul de oxid nitric poate fi prea scazut pentru a ajuta la producerea unei erectii.

Citeste si:  Cum imi micsorez natural, fara interventii chirurgicale, volumul stomacului?

„Virusul poate provoca daune”, spune Jannini.

In timp ce disfunctia erectila poate fi cauzata de incapacitatea vaselor de sange de a se dilata, prea multa constrictie a vaselor de sange, este, de asemenea, problematica. Cand vasele de sange sunt prea stranse, tensiunea arteriala creste. Presiunea ridicata impotriva captuselii endoteliale a vaselor de sange provoaca daune in timp si, in cele din urma, se pot forma cheaguri de sange. Coagularea sangelui este considerata o complicatie grava a COVID-19.

Penisul este primul organ afectat clinic de leziunile endoteliale din cauza dimensiunii vaselor de sange care transporta sange catre el” spune Jannini. „In contrast, vasele inimii sunt mult mai mari. Penisul este afectat de lexiunile endoteliale care duc la disfunctie erectila cu 10 ani inainte de detectarea bolilor de inima.”

Preia controlul asupra sanatatii tale

Disfunctia erectila si COVID-19 impart factori de risc, inclusiv hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare. Gestionarea acestor conditii pentru a reduce factorii de risc este mai importanta ca niciodata.

Citeste si:  Două tehnici simple pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia

„Din pacate, COVID ne invata multe. Preferam sa primim aceasta lectie, dar ea vine oricum” spune Jannini. „Este o idee foarte buna sa te gandesti la aceasta pandemie ca fiind timpul pentru a-ti revizui stilul de viata, care este in mod clar critic. Unele probleme endoteliale care ar putea fi rezolvate mai devreme decat mai tarziu ar putea reduce riscul de COVID sever, precum si vindecarea viitoarelor boli cardiovasculare.

Si, desigur ar trebui sa iei masuri pentru a reduce sansele de a lua COVID-19: vaccineaza-te, poarta masca, spala-te pe maini des.

Modificarea stilului de viata pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare da roade prin imbunatatirea sanatatii generale, inclusiv a sanatatii sexuale. Aminteste-ti insa ca disfunctia erectila are mai multe cauze. „Daca in prezent ai probleme cu erectia, mergi la medic” spune Jannini. Daca faci acest prim pas poti incepe calatoria catre o viata mai buna.

Ce trebuie sa reti din acest articol

Daca in prezet ai sau ai avut COVID-19 acorda o importanta deosebita asupra sanatatii vasculare.

  1. Daca ai diabet de tip 2, asigura-te ca faci tot posibilul sa controlezi nivelul zaharului din sange si sa il menti intr-un interval normal.
  2. Daca ai tensiune arteriala crescuta, urmeaza recomandarile medicului si planul de tratament. Tensiunea arteriala care ramane ridicata afecteaza mucoasa interioara a vaslor de sange, contribuind la complicatii precum disfunctiile erectile sau cheagurile de sange.
  3. Daca fumezi renunta.
Articolul precedentCe inseamna sa fii copil din perspectiva unui adult
Articolul următorSchimbare de design versus schimbare de sine

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau