Daca pana la instalarea sarcinii s-au efectuat analizele pentru verificarea starii de sanatate a parintilor sau pentru a ajuta fertilitatea si obtinerea unei sarcini sanatoase, analizele efectuate in perioada sarcinii sunt la fel de numeroase si importante, daca nu depasesc chiar pe cele anterioare. Fata de vremurile trecute in care femeia insarcinata nu dispunea de ajutoul medicinei si folosea doar obiceiurile si sfaturile din popor si ale moaselor, in ziua de azi se observa o crestere constanta a grijei si monitorizarii sarcinii, variind intre necesitate si exagerare. De asemenea, obtinerea cu greu a unei sarcini impune si verificarea constanta a evolutiei sale, atat din necesitati medicale cat si din dorinta si grija viitorilor parinti. Confirmarea sarcinii se bazeaza acum nu numai pe simtome ci in special pe testul de sarcina corelat cu ecografie si control medical. Odata inceputa si confirmata sarcina, medicul stabileste analizele ce se vor efectua, perioada lor si ofera recomandari sau tratamente.

Analizele din primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina este foarte important si determinant pentru evolutia sarcinii, motiv pentru care contine cele mai importante analize de inceput, care pot preveni aparitia complicatiilor. Intre analizele necesare se gasesc: hemoleucograma completa, teste de coagulare a sangelui, grupa sanguina si Rh-ul, testul VDRL, HIV, pentru depistarea hepatitei B si C, testarea hormonilor din sange si examenele ginecologice Babes-Papanicolau si a secretiilor. Orice rezultat situat inafara parametrilor poate genera o alta serie de analize si diferite tratamente. In functie de starea mamei sau de riscurile observate, se pot efectua si analize de sange pentru depistarea anumitor infectii periculoase, iar varsta si sanatatea mamei poate determina medicul sa solicite analize suplimentare. In primul trimestru de sarcina se efectueaza ecografia de trimestrul intai si dublu test pentru stabilirea dezvoltarii corecte a fatului.

Citeste si:  Cum sa faci cele mai frumoase fotografii cu bebelusul tau

Analizele din trimestrul al doilea de sarcina

In functie de rezultatele primelor analize, trimestrul al doilea de sarcina continua monitorizarea starii de sanatate a mamei si copilului, cu analize recomandate de doctorul specialist. Pentru depistarea riscurilor de malformatii sau probleme genetice ale copilului, se vor efectua teste de sange denumite triplu si cvadruplu, ce se pot completa ulterior cu alte analize mai amanuntite. Daca in urma rezultatelor analizelor se constata un risc ridicat de malformatii, sunt recomandate analize genetice ce indica in mod sigur prezenta sau nu a acestora. De asemenea, mama continua sa isi monitorizeze starea sanatatii, inclusiv prin verificarea glicemiei si a diferitelor infectii ce pot prezenta riscuri.

Citeste si:  5 motive pentru care copilului tău îi este mereu foame

Analizele din trimestrul al treilea de sarcina

Sfarsitul perioadei de sarcina presupune cel mai mare efort fizic, datorat cresterii copilului si a solicitarii acestuia tot mai intense asupra corpului mamei. De aceea, se vor verifica in mod regulat tensiunea si starea generala a mamei, se vor efectua analize de sange si de urina, precum si cele necesare pregatirii pentru nastere. Fatul va fi monitorizat constant pentru a-i determina evolutia si dezvoltarea corecta, si pentru a stabili momentul oportun al nasterii. In aceasta perioada se efectueaza ecografia de trimestru trei, precum si ecografii 3D si 4D, care surprind foarte exact toate aspectele sarcinii si ale copilului.

Desi poate parea coplesitor numarul de analize si stresul aferent recoltarii acestora, necesitatea si importanta lor determina orice mama sa treaca peste propriile emotii. Scopul analizelor din sarcina nu este numai de urmarire a evolutiei ci si de mentinere a sanatatii si de depistare a problemelor medicale ce pot afecta negativ mama sau copilul.

Tratamentele din perioada sarcinii sunt prescrise doar de medicul specialist si trebuie urmate cu strictete si responsabilitate. Se evita tratamentele inspirate dupa obiceiurile din popor, sau consumul unor plante sau diverse produse naturiste fara acordul doctorului.

Articolul precedentDieta alcalina, stil de viata sanatos
Articolul următorLucruri de facut in perioada sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau