A fost raportat primul caz confirmat al unui bebelus nascut cu anticorpi COVID-19, rezultatele fiind prezentate intr-un studiu de preimprimare.

Cercetarile au stabilit deja ca femeile insarcinate care anterior au fost infectate cu COVID-19 pot transfera anticorpi fatului din uter. Studiul de caz arata ca vaccinul anti COVID-19 poate oferi si protectia unui copil impotriva COVID-19 inainte de a se naste.

Despre studiul de caz privind vaccinarea femeilor insarcinate

Femeia din sudul Floridei, angajata in domeniul sanatatii, in prima linie, a primit vaccinul COVID-19 de la Moderna cand era insarcinata in saptamana a 36-a, iar la 3 saptamani mai tarziu a nascut o fetita sanatoasa. Anticorpii COVID-19 au fost detectati in probele de sange prelevate din cordonul ombilical al noului-nascut, atat dupa nastere cat si inainte de eliminarea placentei.

Din cate stim, femeia a dost prima din lume care a nascut un copil cu anticorpi dupa vaccinare„, a declarat dr. Paul Gilbert. „Am testat cordonul bebelusului pentru a vedea daca anticorpii de la mama au trecut la copil„.

Medicii spera ca anticorpii vor oferi bebelusului o anumita protectia impotriva SARS CoV-2, virusul care provoaca COVID-19.

Am demonstrat ca anticorpii SARS CoV-2 IgG sunt detectabili in proba de sange a cordonului nou-nascutului dupa o singura doza de vaccin COVID-19 de la Moderna” a spus dr. Gilbert si dr. Chad Rudnick. Astfel, exista potential de protectie si reducere a riscului de infectie cu SARS CoV-2 prin vaccinarea materna.

„Probabilitatea ca vaccinul deja descoperit la femeile care nu sunt insarcinate sa fie sigur si la viitoarele mamici sau la mamicile care alapteaza si sa genereze anticorpi IgG de protectie care vor trece prin placenta.” spune Carl Weiner.

Cu toate acestea, medicii au subliniat, de asemenea, ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili cat de sigure si eficiente sunt vaccinurile COVID-19 in timpul sarcinii.

Citeste si:  O descoperire recentă a atras atenția lumii medicale: tratarea obezității prin intermediul terapiei genice.

Acesta este un mic caz din miile de cazuri cu bebelusi ai unor mamici care au fost vaccinate si despre care vom auzi in urmatoarele cateva luni.„, spune Rudnick. „Studiile ulterioare trebuie sa stabileasca durata protectiei. Ei trebuie sa stabileasca ce nivel de protectie sau cati anticorpi trebuie sa primeasca un bebelusi pentru a fi protejat„.

Un alt studiu de preimprimare cu 131 de femei (84 gravide,31 care alapteaza si 16 care nu sunt insarcinate) care au primit vaccinul Pfizer sau Moderna, a fost realizat la Massachusetts General Hospital.

Cercetatorii au descoperit ca anticorpii generati de vaccin au ajuns prin cordonul ombilical la toti cei 10 bebelusi care au fost nascuti in timpul studiului. Raspunsurile imune au fost la fel de puternice la femeile insarcinata si care alapteaza ca la grupul de control format din cele 16 femei, iar anticorpii au fost detectati in placenta si in laptele matern in fiecare proba luata.

Protectie pentru bebelus

S-a demonstrat ca in cazul multor vaccinuri anticorpii ajung de la mama la copil prin placenta. „Vaccinurile care nu contin virus activ au fost administrate in siguranta de zeci de ani la femeile insarcinate pentru a proteja mama sau copilul sau chiar pe ambii (gripa, tuse convulsiva)” spune Carl P. Weiner profesor de obstetrica si ginecologie si profesor de fiziologie moleculara la Facultatea de Medicina a Universitatii din Kansas.

Dr. Weiner explica faptul ca vaccinul nu ajunge la fat, ci determina femeia insarcinata sa produca imunoglobulina G care traverseaza placenta si ajunge la fat timp cateva luni de la injectie. Unele vacinuri stimuleaza, de asemenea, productia de anticorpi de protectie – imunoglobulinei A – care intra in laptele matern si este transferata nou-nascutului.

Citeste si:  Povestea de viata a actorului britanic Tim Roth din "Psihologia minciunii"

Probabilitatea ca vaccinul anti COVID-19, deja descoperit la femeile care nu sunt insarcinate, sa fie sigur la femeile insarcinate si care alapteaza si sa genereze anticorpi IgG de protectie care sa traverseze placenta si anticorpii IgA care sa ajunga in laptele matern, este mare„, spune dr. Weiner.

Vaccinarea COVID-19 in timpul sarcinii

Femeile gravide au fost excluse din studiile initiale care au fost facute cu cele 3 vacinunri Pfizer/BioNTech, Moderna si Johnson & Johnson.

Dar luna trecuta, Pfizer a anuntat ca testeaza la scara larga vaccinul sau pe femeile insarcinate si se asteapta sa termine pana la sfarsitul anului 2023. Moderna nu a inceput inca studiile pe femeile insarcinate, dar a creat un registru pentru a urmari femeile insarcinate care se vaccineaza.

Mii de femei insarcinate au primit deja vaccinul anti COVID-19, in ciuda sfaturilor contradictorii si confuze. CDC recomanda femeilor insarcinate si care alapteaza sa nu faca vaccinul dar le permite femeilor insarcinate sa il faca, argumentand prin faptul ca echilibrarea beneficiilor si riscurilor revine fiecarei persoane. Cu toate acestea Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca vaccinurile anti COVID-19 sa nu fie facute de femeile insarcinate sau de mamicile care alapteaza.

Vaccinul evolueaza iar un studiu recent dovedeste ca vaccinurile Pfizer, cat si cele Moderna sunt eficiente pentru femeile insarcinate si pentru bebelusi.

Nivelurile de anticorpi sunt aceleasi la femeile insarcinate cat si la cele care alapteaza sau care nu sunt insarcinate.

Articolul precedentCum e sa fii mama din perspectiva proprie
Articolul următorReteta Somon innegrit – Reteta dieta KETO

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau