Toți avem o culoare preferată. O bluză roșie sau una galbenă. Sau niște pantofi negri pe care îi purtăm doar la ocazii speciale.  Sunt culori care ne definesc personalitatea și culori pe care efectiv refuzăm să le purtăm. Unele le legăm de amintiri neplăcute, pe altele în schimb le purtăm în cele mai fericite momente. Sunt o mulțime de interpretări științifice, psihologice sau chiar artistice. Suntem înconjurați de culori și ar trebui să ne gândim cum ne influențează ele viața

Ceea ce este cert este că, așa cum majoritatea oameilor de știință ne spun, creierul nostru percepe culorile într-un mod subiectiv. El nu ne redă o imagine obiectivă a unui obiect și preferă  să ne ofere doar ceea ce ne dorim noi să aflăm. Pentru a sublinia și mai bine această idee, vă las aici câteva exemple despre modul în care percepem viata și cum este ea în realitate.

  • Cerul nu este albastru, ci negru (așa cum este el văzut din spațiu)
  • Soarele nu este galben, e alb
  • Stelele albastre sunt fierbinți, iar cele roșii reci
Citeste si:  Cum funcționează hipnoza

Galbenul este culoarea care ne transmite energie, bucurie. Ea ne ajută cu stimularea nervului optic și ne influențează pozitiv sistemul cardiovascular, fiind totodată culoarea care ne mobilizează și ne focusează memoria și atenția.

Portocaliul este una dintre cele mai calde culori și ne transmite energie, dorință și entuziasm. Ea ne influențează  funcționarea optimă a plămânilor, accelerează pulsațiile inimii și menține presiunea sanguină.

Roșu transmite în afară de energie și căldură și pasiune. Este de cele mai multe ori atribuit stărilor de agresitivitate și ne indică pericolul. Ele stimulează activitatea sanguină , activează  respirația și ridică tonusul muscular.

Verdele ne îndeamnă la voință, renaștere și trezește în noi pofta de viață. El are un efect calmant și are rolul de a destine mușchii.

Albastrul este o culoare rece care ne transmite încredere, devotament, liniște. El ne ajută să reducem pulsațiile, să calmăm respirația și ne încetinește ritmul activităților.

Citeste si:  Poziția coșurilor de pe față îți transmit un mesaj legat de sănătatea ta

Albul invocă puritatea, inocența și ne influențează pozitiv nervii.

Negrul transmite seriozitate și are rolul de a ne influența somnul și de a ne induce nevoia de repaus.

Fie că vorbim de culori reci, calde sau non-culori, acestea ne influențează atât starea interioarea cât și starea exterioră. Fiecarea dintre noi poate distinge o varietate de 25.000 de culori. Unii tindem să le alegem doar pe unele, alții ne ferim să purtăm anumite nuanțe. Cert este că ele ne redau echilibrul în formă pură și sunt responsabile de menținerea stabilității interioare. Fie că sunt purtate împreună sau separat, au rolul de a transmite un limbaj non-verbal. Din păcate sau fericire, acesta nu este de cele mai multe ori rațional și depinde doar de modul în care noi percepem situația sau de factorii comunicării.

Important este să iubim culorile căci ele ne dăruiesc cele mai frumoase emoții și sentimente din paleta vieții.

Articolul precedentSănătate la pahar: cură de detoxifiere de 3 zile
Articolul următorCu ce mă ajuta practicarea de yoga? – respins. Motiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau