•   Cancerul pancreatic, stim cu totii ca este foarte dificil de tratat deoarece se raspandeste rapid si la nivelul altor organe.
  •   O noua optiune de tratament cu radiatii este localizarea si tintirea cu mare precizie a celulelor cancerului pancreatic prin imagistica RMN in timp real, care furnizeaza doze mai eficiente de radiatii tumorii, reducand astfel deteriorarea tesuturilor din jur.
  •   Aceasta tehnologie promite pe viitor tratarea si a altor forme de cancer.

Cancerul pancreatic este o boala grava si adesea fatala. Un studiu publicat in Practical Radiation Oncology prezinta un progres in radioterapie care poate fi o optiune de tratament mai buna.

Studiul clinic a fost efectuat pe un esantion de 35 de persoane cu cancer pancreatic care au primit tratamentul numit radioterapie stereotactică ablativă (SABR). Studiul clinic a evaluat pacientii inoperabili care au primit chimioterapie in avans iar cancerul lor nu se raspandise inca la alte organe.

Cercetatorii au descoperit ca la un an dupa SABR, aproape 90% dintre pacienti au avut cancerul controlat local si aproape 60% dintre pacienti erau in viata, ambele rezultate fiind favorabile in comparatie cu rezultatele mai vechi ce prevedeau o doza mai mica de radiatii. Chiar si unii pacienti care erau in stadiul de cancer pancreatic inoperabil in cele din urma au fost capabili sa fie supusi unei interventii chirurgicale dupa ce au primit SABR.

Cancerul pancreasului este o boala mortala deoarece majoritatea pacientilor nu au o forma de cancer inoperabila. Doar aproximativ 15-20% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de pancreas pot fi operati deoarece la majoritatea tumora este avansata in momentul diagnosticului.

Procedurile vizavi de aceasta noua tehnologie pentru tratarea cancerului pancreatic este inca in desfasurare. Dar, cu timpul, aceasta noua tehnica va ajunge sa devina un alt pilon pentru tratamentul cancerului pancreatic precum si altor tipuri de cancer.

Citeste si:  10 alimente care îţi vor îmbunătăţi dispoziţia instant

Optiuni noi de tratament si avantajele lor

Din punct de vedere istoric, chimioterapia a servit ca pilon al tratamentului pentru cancerul pancreatic inoperabil.

Daca boala nu progreseaza si in alte organe, atunci radioterapia poate oferi un beneficiu semnificativ in controlul local al cancerului, calitatea vietii si potentialul de supravietuire. Terapia prin radiatie este livrata cu precizie milimetrica si poate distruge celulele cu doze destul de mari.
Datele au demonstrat ca radioterapia poate oferi beneficii clinice semnificative spre deosebire de chimioterapie pentru pacientii inoperabili.

Pentru a valorifica puterea radiatiilor, oamenii de stiinta au folosit un instrument numit MR-LINAC, un aparat RMN inovator care permite vizualizarea in timp real a tumorii si organelor inconjuratoare in timpul tratamentului cu radiatii.

In timp ce radioterapia a fost utilizata de mai multi ani pentru tratarea cancerului de pancreas, doza sigura de radiatii care poate fi administrata tumorilor este de obicei limitata la o gama moderata atunci cand se utilizeaza aparate de administrare a radiatiilor pentru a evita toxicitatile stomacului, intestinelor si ficatului.

In mod ideal, medicii ar putea prescrie doze mai mari pacientilor cu cancer pancreatic inoperabil, pentru a maximiza probabilitatea de eradicare a tumorii.

Exista un risc semnificativ de a provoca leziuni grave sau chiar letale pacientilor, cu exceptia cazului in care tehnologia, cum ar fi MR-LINAC, este utilizata pentru a se asigura ca doza care ajunge la organele invecinate pancreasului se afla intr-un interval acceptabil.

Spre deosebire de radiatiile standard MR-LINAC permite medicilor sa vizualizeze in interiorul corpului in timpul tratamentului pentru a tinti cu precizie acele zone.

Citeste si:  6 beneficii ale cafelei pentru sănătate

Putem vedea bataile inimii, umplerea plamanilor si tumora pancreasului miscandu-se in timpul respiratiei de la inceputul pana la sfarsitul tratamentului.

Organele se misca atunci cand pacientii respira. Un MR-LINAC poate urmari automat unde se afla tumora. De exemplu daca tumora se deplaseaza in afara zonei fixate de tratament pe masura ce pacientul respira, aparatul intrerupe tratamentul pana cand tumora revine in zona corecta si se reia automat tratarea.

Deoarece pacientii primesc de obicei radioterapie pe parcursul mai multor zile, MR-LINAC permite modificarea tratamentului zilnic astfel tinand cont de modificarile interne ale corpului. MR-LINAC se asigura ca zona tumorala este la inaltimea adecvata, in timp ce efectul asupra organelor inconjuratoare este suficient de scazut. Acest lucru nu a fost niciodata posibil pana acum in domeniu.

Acest nou tratament permite dublarea dozelor de radiatii, ceea ce poate avea un efect similar cu interventia chirurgicala. Suntem optimisti si putem confirma ca dozele ablativ administrate pe un MR-LINAC pot imbunatati in mod semnificativ controlul tumorei.

Cum poate fi utilizata radioterapia in viitor?

MR-LINAC este o tehnologie relativ noua. Exista ceva experienta in utilizarea acestui tip de tehnologie in tratarea altor tipuri de cancer, iar aceasta tehnologie este acum evaluata pentru tratarea tumorilor de ficat si pancreas.

Un studiu mai amplu numit ViewRay SMAR este in curs la Miami Cancer Institute. Pacientii cu cancer pancreatic inoperabil sunt in prezent inscrisi intr-un studiu clinic Faza 2 la Miami Cancer Institute.

Lucrarea descrie un domeniu interesant de investigare, iar rezultatele pe care le prezinta sunt foarte promitatoare.

Articolul precedentCe ar trebui sa stie orice femeie despre atrofia vaginala
Articolul următorDe ce nu ar trebui sa intri in panica daca bebelusul tau nu este frumos

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau