Sistemul imunitar este un mecanism complex de apărare a sănătăţii organismului, distrugând în fiecare zi agenţii infecţioşi (viruşi, bacterii sau paraziţi) şi celulele bolnave care se pregătesc să devină canceroase.
Printre cauzele care determină slăbirea imunităţii se numără oboseala, stresul, lipsa somnului, carenţa de vitamine, fumatul, obezitatea, sedentarismul, unele boli cronice precum şi instalarea sezonului rece.
Un sistem imunitar scăzut se traduce prin reducerea capacităţii organismului de a se apăra împotriva bolilor şi infecţiilor. Din acest motiv, trebuie să-l menţinem mereu într-o stare optimă de funcţionare, aprovizionându-l permanent cu nutrienţi.
Specialiştii în imunologie au realizat o listă cu 8 alimente capabile să crească rapid imunitatea organismului:

1. Ciupercile
Ciupercile conţin cantităţi însemnate de fibre, proteine, calciu şi vitamina B. Beta-glucanii, compuşii chimici imunomodulatori care se găsesc în pereţii unor ciuperci, îmbunătăţesc considerabil sistemul imunitar prin stimularea macrofagelor (celulele care distrug bacteriile şi viruşii) şi producţiei de limfocite (globulele albe care distrug celulele canceroase).

2. Usturoiul
Usturoiul este fără îndoială unul dintre cele mai puternice imunostimulatoare, substanţele pe care acesta le conţine încetinând sau stopând dezvoltarea virusurilor gripale. Componentul său principal, alicina, transformă usturoiul într-un antibiotic natural cu multiple proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul reduce nivelul colesterolului rău şi contribuie la procesul digestiei.

3. Scorţişoara
Scorţişoara nu este doar unul dintre cele mai populare condimente, ci un ingredient cu proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi antiinflamatorii. Scorţişoara scade glicemia şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, un agent antimicromian prezent în scorţişoară distruge mai multe tipuri de bacterii, printre care şi E. coli. Combinată cu miere şi lămăie, efectele de întărire a imunităţii devin mai puternice.

Citeste si:  4 schimbări pe care trebuie să le faci în stilul de viață pentru prevenirea și tratarea depresiei

4. Broccoli
Broccoli este una dintre cele mai cunoscute legume care întăresc sistemul imunitar, fiind o importantă sursă de vitamine (A, C, K, B6), fier, magneziu, calciu, fosfor şi potasiu. Compuşii conţinuţi de broccoli ajută la detoxifierea naturală a organismului şi încetinesc sau stopează dezvoltarea celulelor canceroase. Colina, un aminoacid din broccoli, contribuie la menţinerea sănătăţii intestinelor, stimulând digestia şi tranzitul intestinal şi reducând senzaţia de balonare.

5. Iaurtul
Iaurtul este o sursă nutritivă care asigură organismului toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. Conţinutul ridicat de vitamina D şi probiotice contribuie la stimularea sistemului imunitar, distrugând bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli. Un studiu realizat de o echipă de medici din California a arătat că două căni de iaurt, consumate zilnic, pot creşte de până la patru ori nivelul de proteine produse de celulele albe din sânge, care ajută în lupta împotriva germenilor.

6. Afinele
Dintre toate fructele, afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă, neutralizând radicalii liberi şi împiedicând îmbătrânirea prematură a celulelor. Conţinutul bogat de vitamina C susţine sistemul imunitar şi ajută organismul să absoarba mai uşor fierul. Un compus din afine ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar, inhibând dezvoltarea coloniilor de bacterii responsabile pentru infecţiile urinare. Cercetările recente au arătat că sucul de afine consumat cu regularitate scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.

Citeste si:  Cum e sa fii mama din perspectiva proprie

7. Avocado
Nici avocado nu dezamăgeşte în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, fiind considerat unul dintre cele mai nutritive alimente. Prin conţinutul său ridicat de acizi graşi esenţiali, vitaminele A şi E, antioxidanţi şi proteine de înaltă calitate, avocado echilibrează nivelul hormonal, lucru care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Luteina şi carotenoizii din avocado, în combinaţie cu grăsimile sănătoase inhibă dezvoltarea celulelor cancerose, previn bolile cardiovasculare şi protejează organismul de radicalii liberi.

8. Spanacul
Spanacul este bogat în acid folic şi vitamina C, două puternice imunostimulatoare. De asemenea, spanacul este o sursă excelentă de potasiu şi magneziu, două minerale care menţin organismul hidratat şi echilibrează nivelul de energie. Vitamina A, prezentă în spanac, protejează şi întăreşte punctele de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intestinal, prevenind astfel infecţiile. Nivelul ridicat de clorofilă şi bioflanoide din spanac îl transformă într-o adevărată armă care luptă împotriva agenţilor cancerigeni din organism, inhibând astfel formarea tumorilor.

Articolul precedentDieta James Zeta
Articolul următorDieta greceasca – un stil de viata sanatos

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau