Terapia de substitutie hormonala (TSH) a fost corelata cu o rata mai mare de cancer mamar la femei.
Terapia cu estrogen progestativ pare sa fie mai toxica decat terapia cu estrogen.
Terapia de substitutie hormonala este prescrisa in mod obisnuit pentru simptomele severe ale menopauzei.

Intr-un posibil caz de vindecare, vindecarea poate fi mai grava decat afectiunea, terapia de sustitutie hormonala – un tratament obisnuit pentru simptomele severe ale menopauzei – a fost legata de o crestere a ricului de cancer mamar, potrivit unui nou studiu realizat de Yana Vinogradov, cercetator in statistici medicale la divizia de asistenta medicala primara de la Universitatea din Nottingham. Studiul din octombrie a fost publicat in British Medical Journal.

Odata ce o femeie ajunge la sfarsitul vietii reproductive, corpul ei inceteaza sa produca estrogen si progesteron – hormonii sexuali care regleaza o varietate de procese fiziologice asociate cu pubertatea, sarcina si nasterea – si pot experimenta o serie de simptome.

Simptomele menopauzei includ:

– transpiratii nocturne
– bufeuri
– uscare vaginala
– nereguli menstruale

Daca sunt severe, aceste simptome au potentialul de a scadea semnificativ calitatea vietii, potrivit studiului. In astfel de cazuri, terapia cu substitutie hormonala (TSH) cunoscuta si sub numele de terapia hormonala la menopauza, este adesea prescrisa pentru ameliorarea disconfortului fizic corespunzator pentru cresterea nivelului de estrogen si progesteron. Dar nu este lipsita de riscuri.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care au folosit TSH au fost putin mai susceptibile de a dezvolta cancer de san. In total, 34% dintre femeile care au paricipat la studiu cu un diagnostic de cancer mamar si 31% dintre femeile fara un diagnostic de cancer mamar au utilizat TSH – o diferenta de aproximativ 3%.

Acest studiu observational amplu a constatat ca expunerea la majoritatea medicamentelor de substitutie hormonala este asociata cu un risc crescut de cancer mamar.

Daca ai apelat recent sau vreodata la terapia cu substitutie hormonala pentru a atenua simptomele menopauzei, este posibil sa ai un risc crescut de cancer la san. Daca iei in considerare terapia de substitutie hormonala, discuta cu medicul tau despre ce optiune ar fi potrivita pentru tine.

Citeste si:  Cate cani de cafea poti bea zilnic?

Terapia de substitutie hormonala si cancerul mamar

Cercetand prin evidenta pacientilor stocata in doua baze de date din Marea Britanie, cercetatorii au identificat 98.611 femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani care au fost diagnosticate cu cancer de san in perioada 1 ianuarie 1998 si 31 decembrie 2018.

Studiul a impartit utilizarea TSH astfel:

  • Tip 1: numai estrogen sau estrogen plus progesteron
  • Durata: pe termen scurt – mai putin de 5 ani, sau pe termen lung – mai mult de 5 ani
  • Actualitate: recent, adica intre un an si cinci an inainte de participarea la studiu si trecut, adica mai mult de 5 ani inainte de participarea la studiu.

Vinogradova si colegii sai au comparat ratele de utilizare a TSH cu cele ale 457.498 femei cu varste similare care nu fusesera diagnosticate cu cancer mamar.

Desi adauga avertizarea ca „sunt statistician medical nu medic”, Vinogradova speculeaza ca TSH poate creste riscul de cancer mamar provocand modificari la nivel celular.

„Sanul este un organ mai diferit, si daca te gandesti, se dezvolta in timpul sarcinii si continua sa se dezvolte pe timpul alaptarii”, spune ea pentru Verzuliu. „Asadar, puteti spune ca acest organ, este extrem de dependent de hormoni. De aceea atunci cand avem un echilibru destul de fin in corpul nostru si adaugam hormoni suplimentari, acestia ar putea afecta procesele de la nivelul sanilor”.

Studiul se bazeaza pe cercetari anterioare privind corelatia dintre terapia de substitutie hormonala si riscul crescut de cancer de san. Mai multe studii anterioare privind utilizarea TSH la femeile aflate in postmenopauza au constatat ca femeile care au utilizat terapia cu estrogen-progestogen, au fost mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de san si de a muri de cancer pulmonar decat femeile care au utilizat doar tratament cu estrogen sau femeile care nu au utilizat deloc TSH.

Citeste si:  Moduri de comunicare cu partenerul de viaţă

Factori care influenteaza riscul

Efectul utilizarii terapiei hormonale la menopauza asupra riscului de cancer mamar au variat in functie de tipul terapiei si de durata de utilizare.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care prezinta un risc mai mare erau cele care:

  • Au folosit terapia cu estrogen-progestogen, mai degraba decat terapia cu estrogen.
  • Au folosit TSH pe termen lung, mai degraba decat pe termen scurt
  • Au folosit TSH in ultimii cinci ani, mai degraba decat anterior

Utilizarea anterioara pe termen lung a terapiei cu estrogen si utilizarea anterioara pe termen scurt a terapiei cu estrogen – progestogen nu a fost asociata cu o crestere a riscului de cancer mamar; cu toate acestea utilizarea pe termen lung a terapiei cu estrogen-progestogen a fost.

„Nivelurile de risc variau intre tipurile de TSH, cu riscuri mai mari pentru tratamentele combinate [estrogen-progestogen] si pentru o durata mai mare de utilizare”, au spus cercetatorii.

In esenta, „atunci cand folosesti un singur hormon, riscul este mult mai mic decat atunci cand ii folosesti pe amandoi”, spune Vinogradova.

Nivelul de risc parea, de asemenea, sa fie dependent de varsta si de tipul corpului. Femeile mai tinere si femeile supraponderale sau obeze au inregistrat o crestere mai mica a riscului de cancer mamar asociat cu utilizarea TSH decat femeile in varsta si femeile slabe – una dintre numereoasele descoperiri cu potential de a afecta practica clinica.

„Rezultatele noastre adauga mai multe dovezi bazei de cunostinte existente si ar trebui sa ajute medicii si femeile sa identifice cea mai adecvata schema de tratament de substitutie hormonala si sa ofere informatii derivate mai consecvent pentru expertii in sanatatea femeilor, cercetatorii din domeniul sanatatii si profesionistii din domeniul tratamentelor” spun cercetatorii.

Terapia de inlocuire a hormonilor:
Terapia de substitutie hormonala ( TSH ),
Terapia hormonala menopauzala ( THM )
Terapia hormonala postmenopauza ( THP , THPM )

Articolul precedentNoi studii arata de ce este periculoasa diagnosticarea intarziata a convulsiilor focale
Articolul următorCum calculezi cantitatea potrivita de apa pe care trebuie sa o bei in fiecare zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau