Multe persoane fac dus o data pe zi. Dar, daca te intrebi, de ce trebuie sa ne spalam la fiecare 24 de ore, iti vei da seama ca facem dus mai mult decat este necesar. De fapt, dusurile dese nu ne fac un favor in ceea ce priveste sanatatea si aspectul.

Verzuliu a aflat ce se intampla atunci cand faci dusuri dese si de ce nu este bun acest obicei.

1. Te vei expune mai putin la infectii, facand dus mai rar.


Te gandesti ca un dus zilnic face bine dar in realitate lucrurile functioneaza invers. Dusurile frecvente pot perturba echilibrul microorganismelor de pe piele, lasand-o mai putin protejata si vulnerabila la infectii. Sistemul nostru imunitar are nevoie de stimuli, adica de bacterii si murdarie, iar dusurile dese pot slabi sistemul imunitar si capacitatea acestuia de a ne proteja impotriva virusurilor.

2. Piele ta iti va multumi daca te speli mai rar.


Dusurile lungi si fierbinti pot fi adevarate relaxante dupa o zi lunga de munca si iti vor lasa pielea curata, dar pot contribui la imbatranirea prematura. Pielea noastra este acoperita cu un strat exterior care mentine umiditate pentru o piele tanara mai mult timp. Spalarea poate indeparta acest strat protector, iritand pielea, incretind-o si uscand-o.

Citeste si:  Ce se intampla cu corpul tau daca nu mai mananci grasime?

3. Parul va creste mult mai repede daca renunti la dusurile dese


Oricat de contradictoriu pare, spalarea zilnica a parului poate face in cele din urma ca acesta sa arate mai gras. Cand iti speli parul in fiecare zi elimini stratul exterior de sebum care serveste drept scut de protectie impotriva deteriorarii. Ca raspuns, porii tai vor incepe sa produca mai mult sebum determinand mancarimile si iritatiile, in cele din urma porii infundandu-se. Acest lucru, la randul sau, poate sabota cresterea naturala a parului, impiedicand parul sa arate sanatos.

4. S-ar putea sa slabesti daca nu te mai speli asa de des


Un dus relaxant dupa o masa copioasa poate parea atragator, dar acest obicei poate determina luarea a cateva kilograme in plus. Digerarea alimentelor necesita un flux sanguin adecvat in stomac. Cand faci dus, temperatura corpului scade, ceea ce va incurca putin sistemul digestiv. Cand faci asta in mod regulat, te vei ingrasa.

Citeste si:  Ce este deficienta de bor?

5. Vei fi predispus/a, mai putin, la reactii alergice daca renunti sa mai faci dus in fiecare zi


Dusurile dese pot fi un factor care contribuie la alergii enervante. Atunci cand mantaua acida a pielii este deterioarata, aceasta ii reduce capacitatea de a lupta impotriva stimulilor externi. Spalarea murdariei de pe piele face ca sistemul nostru imunitar sa devina „lenes”, la randul sau, ducand la alergii, astm si chiar diabet.

6. Face bine sistemului reproducator daca nu faci dus zilnic


La fel ca si pielea noastra, zona delicata a partilor intime are nevoie de echilibrul sau bacterial pentu a ramane sanatoasa. Apa cu care ne spalam contine metale grele si alte substante chimice daunatoare, pe langa pnumeroasele parfumuri si aditivi articiali prezenti in sapunuri si geluri de dus. Expunerea zilnica la aceste substante chimice poate perturba bacteriile bune din zona intima provocand mancarimi, iritatii si diverse infectii.

Tu cat de des iti faci dus? Ai incercat vreodata sa stai o zi sau chiar doua fara sa iti faci dus? Cum a fost?

Articolul precedentSupa de pasare
Articolul următorVarza a la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau