„Este ingrozitor modul in care a fost tratat vaccinul AstraZeneca. Nu i-as reprosa daca ar decide sa renunte la afacerea cu vaccinul Covid
Aceasta a fost parerea unuia dintre cei mai mari investitori institutionali din Marea Britanie.

Nu este o viziune pe care gigantul farmaceutic si seful sau Pascal Soriot s-ar fi asteptat sa o auda, dupa ce a dezvoltat un vaccin sigur si eficient intr-un timp vertiginos de scurt, semnand contract pentru livrarea a aproape 2 miliarde de doze si facand totul fara a obtine profit.

Soriot probabil a crezut ca va primi o medalie.

In schimb, el primeste caramizi de la politicienii din UE, cum ar fi europarlamentarul belgian Philippe Laberts, care a acuzat compania de necinste si aroganta.

Unii sugereaza ca tot demersul a avut mai multe probleme decat merita.

AstraZeneca a renuntat la venituri de peste 20 de miliarde de dolari, devenind in acelasi timp un nume cunoscut in majoritatea caselor din UE si SUA din motive gresite.

Unii investitori chiar au pus la indoiala pozitia lui Pascal soriot in calitate de director executiv.

Astra a devenit mingea de fotbal al unui joc european de invinuiri.

Presedintele francez Emmanuel Macron, descrie vaccinul ca fiind ineficient si se ofera voluntar sa blocheze el insusi exporturile in afara UE.

Sir John Bell, de la universitatea din Oxford, a declarat ca domnul Soriot a fost mirat de abordare.

De asemenea, a existat un scandal anti-Astra pe scara larga, atunci cand un raid asupra unei fabrici italiene de farmaceutice a descoperit o rezerva de aproape 30 de milioane de vaccinuri – doar pentru ca acestea sa se risipeasca atunci cand compania a spua ca 16 milioane dintre ele erau destinate utilizarii UE, iar restul se indreptau catre tarile sarace in cadrul unui program sustinut de UE numit COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX).

In SUA, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Natioanl de Boli Infectioase si Alergii (NIAID), a acuzat AstraZeneca de „erori nefortate”, prin faptul ca nu a inclus cele mai recemte date in transmiterile de probe catre autoritatile americane.

Chiar si cei din interior recunosc: „Este corect sa spunem ca suntem intr-un loc destul de incomod chiar acum„.

Vaccinuri si politica

Dupa cum a declarat un investitor „asta se intampla cand faci politica, mai degraba decat afaceri”.

Povestea aventurilor AstraZeneca in vaccinuri si politica este imposibil de separat.

Citeste si:  Cum diferentiezi simptomele gripei de cele ale Covid-19?

Unul dintre concurentii sai spune „Astra este compania lui Pascal, este greu de spus unde se termina Pascal Soriot si incepe AstraZeneca„.

Acest lucru este destul de neobinuit pentru o companie publica detinuta de investitori institutionali uriasi din intreaga lume.

Desi a preluat conducerea in 2012, pozitia dominanta si inatacabila a domnului Soriot a rezultat din apararea cu succes a companiei de o oferta de preluare cu 100 de miliarde de dolari de catre gigantul american de medicamente Pfizer in 2014.

Cand a preluat conducerea, Astra era intr-o mica incurcatura si si-a asumat niste riscuri mari de a investi in mai multe cercetari si dezvoltare – asa ca atunci cand a venit Pfizer, s-a simtit justificat” a spus o persoana din interior.

S-a gandit ca daca Pfizer vrea sa cumpere, trebuie sa fie pe drumul cel bun„.

Domnul Scoriot a folosit fiecare truc de aparare, inclusiv jocul cartii de patrimoniu britanic. Marea Britanie ar pierde zeci de ani de prezenta in istorie si viitor ca un conducator stiintific.

Politicienii zilei l-au iubit pentru asta – Sir Vince Cable, pe atunci secretar in guvernul de coalitie conservator isi aminteste: „In ciuda faptului ca preluarea ar fi pus multi bani in buzunarele actionarilor pe termen scurt, el s-a lipit de armele lor„.

Au considerat ca este un proiect pe termen lung, au fost absolut si complet revendicati si a devenit un atu national major”.

Acest episod a consolidat afectiunea personalului sau, respectul si multumirile politicienilor britanici, precum si o credinta personala de neclintit. Ultima poate fi uneori o sabie cu doua taisuri pentru orice sef.

Cum a aparut vaccinul AstraZeneca

AstraZeneca nu are si nu a avut niciodata multa expeienta cu vaccinurile. Puterea lor consta in tratarea cancerului.

Deci, cand COVID a lovit, AstraZeneca nu era neaparat compania care multi credeau ca va conduce treaba.

S-a vorbit despre o legatura intre Universitatea Oxford si gigantul farmaceutic american Merck, dar guvernul britanic a dorit ca Oxfordt sa se asocieze cu o firma britanica pentru a stabili o capacitate puternica de vaccinare in Marea Britanie.

Avea sens pentru AstraZeneca, deoarece Universitatea Oxford facuse o gramada de cercetari grele – o mare parte dintre acestea fiind finantate de guvernul britanic.

Cand au venit rezultatele initiale, a existat o atmosfera de euforie. Astra si Oxford ar ajuta la salvarea lumii cu un vaccin sigur, eficient si ieftin, furnizat la preturi disponibile pentru toata lumea.

Citeste si:  O noua terapie cu radiatii face minuni in tratarea cancerului pancreatic inoperabil

Acesta a fost, fara indoiala, punctul culminant.
Fabricarea vaccinurilor este cu adevarat dificila. Este asemanatoare cu prepararea berii„, spune un om din interior.
Unele loturi functioneaza mai bine decat altele„.

Am depus tot efortul necesar
De la inceput, numerele de eficacitate au fost greu de inteles, cu numere separate pentru diferite grupe de varsta.

Au fost adresate intrebari cu privire la dimensiunile esantionului la varsta de peste 65 de ani, iar numerele de eficacitate prezentate autoritatilor din SUA, au trebuit revizuite atunci cand au avut rezultate actualizate.

Niciunul dintre acestea nu a facut o mare diferenta fata de imaginea de ansamblu – un vaccin sigur si eficient – dar a incurajat impresia ca compania nu este pe deplin competenta sau pe deplin onesta.

O sursa a declarat pentru BBC ca „daca te-ai uitat la o organigrama a AstraZeneca, partea de pe eticheta cu managementul vaccinului nu ar avea mult pe ea.„.

Compania a spus deja ca va revizui starea pozitiei sale „non-profit” in ceea ce priveste activitatea sa de vaccinare, atunci cand contractele actuale au fost indeplinite.

Dar Sir John spune ca nu poate da vina pe firma avand in vedere modul in care au fost tratati.

Poate ca este momentul sa oferim brevetul si sa mergem mai departe„, a spus unul dintre investitori. Compania spune ca acesta nu este modul sau de gandire actual.

Incercarea de a salva lumea a ocupat mult timp si energie din partea conducerii intr-un moment in care gigantul farmaceutic este in curs de a cumpara o companie americanta pentru 40 de miliarde de dolari si una japoneza pentru 7 miliarde dedolari.

Marea Britanie este mandra de cum a devenit AstraZeneca un nume atat de cunoscut in lume.

Asadar haideti sa tragem concluzia: este AstraZeneca intr-un conflict de interese politice si de aceea Romania vrea sa retraga vaccinul sau chiar este adevarat ce se spune?

Zilele trecute am observat ca Mihai Bendeac promova pe pagina sa de facebook faptul ca isi face vaccinul cu AstraZeneca. Daca ne uitam pe liste, locurile libere sunt la AstraZeneca. Oare suntem ametiti de miracolul american numit Pfizer sau pentru ca UK a iesit din UE acum are parte numai de lucruri „bune”?

Articolul precedentProbele arata ca vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur si eficient pentru copii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani.
Articolul următorCat timp dureaza imunitatea dupa vaccinarea impotriva COVID-19?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau