Cei mai mulţi dintre noi funcţionăm la viteză maximă pe tot parcursul zilei, fiind nevoiţi să calmăm situaţii mai mult sau mai puţin neplăcute, să ne împărţim sarcinile, să ne descurcăm în trafic şi în general încercăm să menţinem ordinea în viaţa profesională şi cea de familie. Chiar şi dacă avem zile sau nopţi în care nu avem un ritm la fel de intens, nivelul cortizonului- hormonul stresului, poate rămâne la un nivel ridicat, deoarece de cele mai multe ori eşuăm în a elimina stresul şi în a reuşi să ne calmăm.
Cortizonul poate cauza probleme de sănătate atunci când atinge un nivel prea crescut. Unul dintre ele este că ne activează pofta de mâncare, care ne face să mergem la frigider şi să căutăm îngheţata prin congelator, ori să scoatem din cămară cutia cu fursecuri. Acelaşi hormon poate face ca enzimele din celulele de grăsime, să transforme cortizonul în şi mai mult cortizon. Celulele de grăsime de pe abdomen conţin mai mulţi receptori de cortizon, spre deosebire de cele aflate în alte părţi ale corpului, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat de cortizon este echivalent cu o burtă mare, care la rândul ei creşte riscul de diabet şi boli de inimă.
Anumite mâncăruri te pot ajuta să restabileşti calmul din viaţa de zi cu zi. Nu mă refer acum la ce mănânci atunci când eşti supărată şi simţi nevoia de ceva bun care să te calmeze. De fapt chiar se întâmplă să simţim supărare sau furie, atunci când ne dăm iama în cipsuri ori îngheţată.

Vorbesc despre acele alimente care au abilitatea de a te calma datorită conţinutului nutritiv (acidul folic este foarte eficient în reducerea stresului ) sau datorită energiei pe care o dau. Sunt alimente echilibrate care ajută în procesul de calmare şi redau echilibrul interior. Încearcă să incluzi cât de mult poţi aceste produse în dietă şi gândeşte-te la moduri creative în care le poţi folosi, pentru a le savura mai bine.

Asparagusul. Aceste tulpini nobile sunt bogate în acid folic. Un studiu efectuat pe un număr de 2.608 adulţi, a arătat că oamenii care au consumat multe alimente bogate în acid folic, au prezentat un risc mai scăzut de a face depresie, decât ceilalţi participanţi.

Citeste si:  Studiile arata ca barbatii si femeile au ritmul circadian, sau ritmul nictemeral, diferit

Avocado. Nu doar că avocado are cea mai mare cantitate de acid folic dintre toate fructele, dar conţine şi multe grăsimi sănătoase şi antioxidanţi puternici cum ar fi glutationul, luteină, beta-caroten şi vitamina E, care luptă contra radicalilor liberi. Ca atare, avocado conţine cam multe calorii, însă chiar şi câteva felii subţiri adăugate într-o salată (legumele verde închis fiind alte alimente calmante) sau într-un sandwich, sunt de ajuns.

Fructele de pădure. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de vitamina C, care este cunoscută de mult timp pentru proprietăţile sale antibacteriene. De exemplu, în cadrul unui studiu în care s-au utilizat atât vitamina C cât şi metoda placebo, s-a descoperit faptul că 500mg de vitamina C reduc anxietatea în cazul elevilor de liceu. Un alt studiu ne arată că vitamina C a scăzut anxietatea în cazul pacienţilor care sufereau de diabet de tip B.

Ceaiul de muşeţel: Acest ceai este o metodă încercată, reală şi testată prin care se poate ajunge mai uşor la o stare de calm. Două studii efectuate au explicat mai bine efectul acestei plante. În cazul primului test din 2009, 57 de adulţi care aveau stări de anxietate sau anxietate şi depresie, au trebuit să consume extract de muşeţel sau li s-a administrat un tratament placebo, timp de 8 săptămâni. Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat extractul de muşeţel au prezentat mai puţine semne de anxietate. Cu ajutorul celui de-al doilea studiu din 2012, cercetătorii au ajuns la concluzia că muşeţelul este şi un bun antidepresiv, pe lângă rezultatele pozitive de care a dat dovadă în cazul anxietăţii.
Poţi face un ceai adăugând 2 sau 3 linguri de flori de muşeţel, sau ceai la pliculeţ, în 250 de ml de apă fierbinte şi să îl laşi să stea 10 minute. Ceaiul de muşeţel este foarte bun şi servit cu gheaţă.

Ciocolata neagră: Probabil că vei scoate un oftat de uşurare când vine vorba de ciocolată. Se pare că ciocolata neagră e mai mult decât un aliment reconfortant. Poate creşte nivelul de serotonină şi poate reduce tensiunea arterială, totodată fiind o sursă de flavonoizi şi polifenoizi, ambii fiind antioxidanţi extrem de utili. Totul este să ai grijă la câtă ciocolată mănânci, aşa că încearcă să consumi doar din când în când, cantităţi mici.

Citeste si:  Uleiul de lavanda – Beneficii, proprietati si modalitati eficiente de folosire

Alimente fermentate. Intestine sănătoase înseamnă un creier mai sănătos şi mai calm. Asta pentru că există o legătură directă (axa intestine-creier) între aceste două părţi ale corpului. De aceea alimentele fermentate ce conţin o sursă importantă de probiotice, pot avea un impact direct asupra relaţiei dintre creier şi nervul vag. Conform unei teorii apărute în luna septembrie a.c, ar exista beneficii asupra psihicului atunci când se consumă alimente bogate în probiotice. Alege alimente cunoscute pentru cantităţile lor mari de probiotice, sau şi mai bine încearcă să faci în casă iaurt, varză murată, murături, sau kefir.

Legumele de verde închis: Varza kale, spanacul, mangoldul, frunzele de muştar şi alte legume cu frunze, sunt o sursă excelentă de acid folic şi magneziu, alt nutrient calmant de care probabil ai auzit în reclamele de la televizor.. Dacă te hotărăşti să faci o salată din legumele enumerate mai sus, asparagus şi câteva felii de avocado, vei obţine un super preparat contra stresului.

Fulgii de ovăz. Aş putea zice că fulgii de ovăz pot reduce stresul în două feluri. Primul este că nu vei cheltui mulţi bani, se prepară uşor şi repede şi al doilea este că îţi vor stimula creierul să elibereze serotonină, un neurotransmiţător calmant. Poţi să mănânci fulgii de ovăz împreună cu o mâna de fructe de pădure şi vei beneficia de un dublu efect calmant.

Seminţele. Chia, floarea soarelui, in, cânepă, susan—toate aceste seminţe conţin mult magneziu, care este precursorul serotoninei. Cercetările mai arată că deficienţa de magneziu este asociată stărilor de anxietate, depresiei şi atacurilor de panică. Un studiu din domeniu a arătat persoanele care au consumat magneziu au avut mai puţine simptome ale depresiei. Un alt studiu efectuat pe 5.708 adulţi, ne dezvăluie că există o relaţie între cantitatea de magneziu din corp şi depresie. Poţi adăuga seminţe în salată, să le amesteci cu fulgii de ovăz, sau să le amesteci în smoothie-uri pentru a le consuma sub formă de gustare.

Articolul precedent10 alimente anti-îmbătrânire pe care pielea ta ar vrea să le consumi
Articolul următorSaruri De Baie Pentru Slabit

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau