Diferenta dintre gripa si coronavirus

Pe masura ce se apropie sezonul gripal, unii oameni si in special parintii sunt ingrijorati deoarece acestia sau copii lor ar putea sa se imbolnaveasca si este posibil sa nu fie prea usor sa stim ce boala au – gripa sau Covid-19.

Cele mai mult simptome ale celor doua boli sunt atat de similare incat, in lipsa unui test, sau doua trei teste, nu va fi posibil sa stim sigur. Dar exista cateva indicii pentru a face diferenta dintre gripa si Covid-19. Evident, este posibil sa ai ambele infectii in acelasi timp. In China s-au gasit oameni care aveau gripa si Covid-19.

Dar mai intai: faceti un vaccin antigripal.

Nu este clar daca Romania va avea un sezon de gripa in acest an. Activitatea gripala care este adesea predictiva in Romania, a fost cu 99% sub normala. Epidemiologii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca in aceasta perioada lumea a purtat masti, a tinut o oarecare distanta si s-a dezinfectat mai des pe maini. Aceleasi precauti ca cele cerute pentru protectia impotriva Covid-19 previn, de asemenea, transmiterea gripei.

Deoarece exista foarte putine zboruri intre Romania si restul tarilor, in acest moment, s-ar putea sa nu existe nici o posibilitate ca cele 4 tulpini de gripa sezoniere obisnuite sa reinceapa intre romani. Daca se va intampla, mastile si distantarea sociala ar trebui sa le limiteze raspandirea.

Citeste si:  Două tehnici simple pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia

Cu toate acestea, expertii indeamna pe toti romaniii sa faca vaccinul impotriva gripei. Anul trecut sezonul de gripa era pe drumul cel bun pentru a fi unul dintre cele mai grave. Daca faci gripa dupa ce ai facut vacinul este mult mai putin probabil sa fi spitalizat sau sa mori din cauza gripei.

Diferenta dintre raceala si gripa

Exista cel putin 100 de virusi care pot provoca o raceala comuna, dar doar patru care pot provoca gripa sezoniera. Multe persoane care racesc presupun ca au gripa,. dar expertii spun in mod constant acelasi lucru despre cum sa faca diferenta dintre raceala si gripa: gripa te face sa te simiti ca si cum ai fost lovit de un camion. Febra si durerile in cazul gripei sunt in general mai grave decat un caz de infectie cu virusul respirator sincitial (VRS), rinovirus sau alte virusuri comune de raceala.

Toata lumea cunoaste simtomele gripei: febra, durerile de cap, durerile de corp, durerile in gat, curgerea nasului, sinusuri infundate, tuse si stranuturi – iar la sugari si infectii ale urechii. Unii pacienti , in special copii sufera de diaree si varsaturi.

Citeste si:  Ar trebui să mănânci coaja acestor 12 fructe şi legume

In cazurile severe cea mai frecventa complicatie este pneumonia. Semnul tipic al unei pneumonii gripale este dificultatatea de respiratie adica respiratiile neobisnuit de rapide – de obicei doctorii cauta acest semn la copii – si uneori durerea in piept sau spate.

Identificaea Covid-19 prin simptomele sale

Exista multe simptome diferite si uneori destul de nebunesti, dintre care multe sunt ecouri ale gripei.
Cele mai comune simptome ale Covid-19 sunt: febra mare, uneori frisoane, tuse uscata si oboseala.
Singurul semn care distinge cu adevarat cele doua infectii este ca multe persoane cu Covid-19 isi pierd brusc simtul mirosului si nu pentru ca au nasul infundat ci pentru ca nu mai simt nici mirosurile puternice precum ceapa sau cafeaua. Nu toate persoanele cu Covid-19 au anosmie, denumirea oficiala a pierderii mirosului, dar un studiu a dovedit ca 87% au facut-o.

Simptomele mai putin frecvente includ dureri in gat, congestie, curgerea nasului, varsaturi, diaree, dureri de stomac, senzatia de respiratie rapida. Unele persoane infectate cu Covid-19 au ochii rosii sau au mancarimi, iar altele au vezicule pe degetele de la picioare – asa numitele degetele de la picioare Covid-19 care seamana cu degeraturile.

Articolul precedentControversata planta Kratom: miracol al medicinei sau drog periculos? Rolul kratomului in combaterea dependentei de opioide
Articolul următorStudiile arata ca barbatii si femeile au ritmul circadian, sau ritmul nictemeral, diferit

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau