Daca te-ai programat la vaccinare si urmeaza sa faci vaccinul in curand, s-ar putea sa ai o multime de intrebari despre ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faci inainte si dupa vaccin – cum ar fi, daca poti sa sarbatoresti dupa administrarea vaccinului cu cateva pahare de vin. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor au publicat liste pentru persoanele care au fost vaccinate recent. Recomanda evitarea administrarii de tratamente pentru durere, cum ar fi ibuprofen sau tyenol inainte de vaccin dar nu mentioneaza nimic despre alcool.

In Marea Britanie, expertii au sfatuit recent oamenii sa evite consumul de alcool in zilele de dinainte si de dupa administrarea vaccinului COVID-19. „Trebuie sa avem sistemul imunitar functional pentru a avea un raspuns bun la vaccin, asa ca daca bei cu o seara inainte sau dupa, acest lucru nu te va ajuta.” spune Sheena Cruickshank, imunolog la Universitatea din Manchester.

Un oficial rus a mers mai departe luna trecuta, spunand oamenilor care au primit vaccinul Sputnik V ca ar trebui sa se abtina de la consumul de alcool timp de 2 luni. Cu toate acestea, dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, Alexander Gintsburg, a declarat ulterior ca acest sfat este mult prea extrem. El a sfatuit sa se abtina de la alcool timp de 3 zile dupa fiecare injectie. Gintsburg a adaugat ca aceasta regula se aplica tuturor vaccinurilor nu doar vaccinului pentru COVID-19 cu Sputnik V.

Citeste si:  Ce se poate intampla corpului tau daca mananci nesarat?

In SUA, un exista nici o recomandare oficiala a guvernului privind consumul de alcool inainte si dupa oricare dintre cele 3 vaccinuri COVID-19. In cadrul cercetarile privind vaccinurile Moderna, Pfizer BioNTech si Johnson Johnson nu au cerut participantilor la studiu sa evite alcoolul iar in rezultatele studiului nu se mentioneaza nimic despre persoane care au probleme dupa ce au baut. Nici ghidul de vaccinare al FDA pentru vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson nu face nici o referire la alcool.

Cu toate acestea, desi nu exista dovezi ca consumul de alcool afecteaza eficacitatea vaccinului COVID-19 sau ca provoaca efecte nedorite asupra sanatatii, medicii ne sfatuiesc sa nu bem alcool imediat dupa ce am primit vaccinul.

Efectele secudare ale vaccinului includ dureri musculare si senzatii de raceala. Combinand cu efectele alcoolului s-ar putea sa te simti si mai rau.

Jagadeesh Reddy, specialist in boli infectioase la Providence Mission Hospital din Orange County, California, este de acord. „Desi nu exista date cu privire la acest lucru, este recomandabil sa ne abtinem de la consumul de alcool in primele 48-72 de ore dupa vaccinare, deoarece aceasta este perioada obisnuita in care efectele vaccinului trec (dureri musculare, oboseala, dureri la locul injectarii etc.)” spune dr. Reddy.

Citeste si:  8 dintre cele mai bune diete pentru femeile care vor sa slabeasca

O alta problema ar fi ca persoanele care consuma alcool dupa ce au primit vaccinul ar putea pune simptomele mahmurelii pe seama vaccinului„, spune expertul in boli infectioase dr. Amesh A. Adalja, savant la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. Persoanele care au facut vaccinul ar putea sa raporteze acele simptome de mahmureala ca efecte secundare si chiar sa le spuna si altor persoane despre ele – ceea ce ar speria multe persoane.

Acorda-i corpului tau putin timp, dupa vaccin, pentru a se recupera. Concentreaza-te pe odihna si recuperare. Poti consuma bautura preferata cateva zile mai tarziu. Desi consumul obisnuit sau moderat de alcool nu va afecta raspunsul la vaccinul COVID-19, consumul excesiv de alcool este motivul multor probleme de sanatate.

Articolul precedentReteta ciocolata vegana cu alune facuta in casa
Articolul următorProbele arata ca vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur si eficient pentru copii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau