un nou test de sange poate salva vieti prin detectarea mai devreme a cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o boala grava care deseori nu este diagnosticata la timp, ci doar atunci cand ajunge la stadiile avansate foate greu de tratat. Cu toate acestea, cercetatorii din Finlanda au creat un nou test de sange care poate detecta cancerul ovarian in stadiile anterioare, salvand, astfel, multe vieti.
Descoperirile lor care adopta o abordare diferita fata de un biomarker existent pentru cancerul ovarian, au fost publicate in revista Communications Biology pe 21 august.

Testul actual care este folosit pentru depistarea cancerului ovarian este testul de sange CA-125.

CA-125, o proteina eliberata de tractul reproductiv feminin apare la persoanele cu cancer ovarian. Un medic poate sa ceara o ecografie transvaginala pentru a examina ovarele daca se suspecteaza cancer ovarian, dar numai o biopsie poate confirma diagnosticul.

CA-125

CA-125 poate aparea si in alte situatii.

CA-125 este o proteina nespecifica, spune Kecia Gaither, director Perinatal Services for NYC Health. Mai spune ca prezenta sa crescuta nu se gaseste doar in celulele cancerului ovarian, dar se remarca, de asemenea, ca fiind crescuta in cazurile de endometrioza, leiomioame ale uterului, boli inflamatorii intestinale, boli inflamatorii pelvine, peritonite si diverticulite.

CA-125 este utilizat ca marker tumoral al cancerului pentru a monitoriza progresia sau regresia cancerului ovarian.
In noul test ce a fost dezvoltat, cercetatorii din Finlanda au analizat imunoanaliza cantitativa ulterioara, LFIA, a proteinelor CA-125 care se confrunta cu ceva numit glicozilare anormala.

Glicozilarea anormala se refera la modul in care celulele canceroase pun laolalta carbohidratii si proteinele pentru a se sustine.

Pe masura ce cancerul ovarian progreseaza, peretii celulelor canceroase se schimba, iar carbohidratii joaca un rol important in acest proces. LFIA masoara celulele care au suferit aceasta transformae, facandu-l un test mai sensibil decat standardul CA-125.

Celulele canceroase, ca orice alte celule, trebuie sa produca anumite proteine. In acest proces sunt utilizate glucidele. Glicozilarea implica utilizarea glucidelor in producerea proteinelor. In celulele canceroase, acestea au un proces de glicozilare aberant, pe care acest test il identifica in mod specific.

Gaither spune ca testul are avantaje specifice.

Aceasta noua metodologie de analiza glicovarianta pentru cancerul ovarian promite ca un test de screening care este specific si usor de utilizat poate detecta boala inca din stadiile intiale pentru a permite un tratament agresiv.

Citeste si:  Ce trebuie sa faci pentru a avea o viata linistita - Trucuri esentiale

Potrivit American Cancer Society:

  • Aproximativ 21.750 de femei vor primi diagnostic de cancer ovarian;
  • Aproximativ 13.940 vor muri de cancer ovarian in 2020;
  • Cancerul ovarian este al cincilea tip de cancer dupa gradul de fatalitate la femei;
  • Riscul de cancer ovarian este de 1 din 78.

Semnele de avertizare ale cancerului ovarian

Deoarece cancerul ovarian este dificil de detectat in stadiile sale incipiente si din cauza ca acest nou test nu este utilizat la scara larga ca masura de screening, femeile trebuie sa fie constienti de smenele de avertizare timpurie.

John Diaz, medic oncolog-ginecolog la Miami Cancer Institute, ne spune ca exista 4 simptome cheie ale cancerului ovarian pe care toate femeile ar trebui sa le cunoasca si ca ar trebui sa solicite interventie medicala daca simptomele sunt noi si apar de mai mult de 12 ori pe luna:
– balonarea;
– dureri in zona bazinului sau abdomenului;
– probleme de alimentatie sau senzatie de satietate prea repede;
– nevoia urgenta de a urina sau de a urina frecvent;

Simptome timpurii mai putin cunoscute ale cancerului ovarian:

  • usoare oboseli;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • stomac deranjat sau arsuri la stomac;
  • constipatie persistenta;
  • abdomen marit sau umflat;
  • modificari ale digestiei si urinarii;
  • pierderea in greutate sau cresterea in greutate neintentioanta;
  • te simti satula dar ai mancat foarte putin;
  • dureri de spate;
  • modificari ale ciclului menstrual, inclusiv sangerari mai mari decat cele normale.
  • De ce este important sa detectezi cancerul mai devreme;

In lumea prezentului cancerul ovarian este cel mai letal dintre tumporile maligne ginecologice. Munca lui Dr. Pettersson poate oferi abilitatea de a diagnostica cancerul ovarian intr-o etapa mai timpurie, in care poate fi tratat mai eficient cu rezultate mai bune, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege aplicatiile acestui test.

Ar trebui sa fi examinata?

In prezent testul de preventie al cancerului ovarian se concentraza mai mult asupra femeilor cu risc crescut, precum femeile care au un istoric familial puternic de cancer ovarian sau la san, antecedente personale de cancer mamar inainte de varsta de 40 de ani sau descoperirile de anomalii ale analizei genelor BRCA 1 sau BRCA 2.

Citeste si:  Cantareata Sylvia s-a apucat de meditatie

Depistarea genetica a cancerului ovarian este esentiala pentru femeile descendente ale Jewish Ashkenazi sau cele cu antecedente in familie.

Depistarea genetica este profunda deoarece poti preveni in mod esential aparitia cancerelor daca primesti informatii suficiente la timp.

De asemenea, screenin-gul genetic poate fi important chiar daca nu ai fost diagnosticata cu cancer. Descoperirea unei mutatii genetice te poate ajuta sa previ riscul de a dezvolta un alt timp de cancer.

Toti pacientii cu cancer ovarian si mamar, odata ce au primit un diagnostic, ar trebui sa fie examinati pentru testare genetica. Daca ai o mutatie a genei BRCA1, exista un risc de 90% de a dezvolta cancer de san si un risc de 50% de a dezvolta cancer ovarian.

Mergi la examinari anuale

In timp ce testul de sange studiat de cercetatorii finlandezi ar putea schimba jocul, in prezent nu exista un instument de screening pentru stadiile incipiente ale cancerului ovarian.

Din pacate, nu exista un screening eficient pentru depistarea cancerului ovarian in primul stadiu. Vizitand anual ginecologul pentru un examen pelvin de rutina pot fi identificate mai devreme potentialele anomalii.

Vizitele de rutina sunt importante chiar si in timpul pandemiei de COVID-19.

Ce vizite medicale poti sari in timpul pandemiei de COVID-19?

Testul de preventie al cancerului este pus pe pauza anul acesta insa acest test este mai important ca niciodata. Populatiile minoritare, inclusiv femeile afro-americane si hispanice prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer ginecologic si sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a primi un diagnostic slab.

Ce inseamna asta pentru tine?

Nu intarzia la vizitele cu medicul tau daca observi modificari ale starii de sanatate, inclusiv indicatiile mentioante mai sus in privinta cancerului ovarian. Cu cat este pus mai devreme un diagnostic cu atat prognosticul este mai bun pentru pacient.

Progresele recente in tratarea cancerului ovarian duc la rezultate mai bune inclusiv tratamente noi si progrese in chimioterapie.

Operatia unui ginecolog-oncolog cu experienta dovedita nu zvonita ramane pilonul principa al tratamentului pentru cancerul ovarian.

Articolul precedentCe este dieta F-Factor? Este o dieta sigura? Iata ce spun nutritionistii despre aceasta dieta
Articolul următorCopii iau COVID-19 la scoala si il duc acasa familiei, infectand pe toti membrii acesteia

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau