A fi parinte este minunat, insa, pe langa bucuriile oferite de cei mici (zambete, reusite, glume, cuvinte rostite haios etc.), adultii sunt impovarati de o mare responsabilitate, aceea de a-i educa pe copii, pentru a se dezvolta frumos, armonios si pentru a fi pregatiti pentru viata de adolescent si apoi de adult. Ca orice subiect, si educatia este vazuta si perceputa diferit de fiecare individ in parte. Astfel ca, inca mai exista parinti care considera ca bataia este rupta din rai si ca doar apeland la violenta isi pot educa micutul corect; acest fapt rezulta, probabil, din comportamentul parental ce i-a afectat si influentat negativ copilaria, dar care pare a fi fost (din punctul de vedere al actualului adult) o maniera corecta de invatare. Ei bine, exista, insa, metode eficiente si placute de educare, ce nu implica in nici un fel agresiunile verbale si corporale, ci se contureaza in jurul limbajului verbal.

Iata o serie de idei numai bune de pus in practica:

  1. Copilul trebuie incurajat mereu, indiferent de situatie; de exemplu, in momentul in care doreste sa transfere un lichid dintr-un recipient in altul (joaca preferata de cei mici) si nu reuseste pe deplin (jumatate din cantitate curgand pe jos), copilul nu trebuie certat, ci din contra, incurajat, spunandu-i ca data viitoare, daca va fi mai atent, va reusi sa finalizeze cu brio sarcina. In cazul in care rezultatele scolare nu sunt la inaltimea asteptarilor, elevul trebuie ajutat si impulsionat pentru a nu renunta; in acest caz dojana poate influenta negativ atitudinea copilului, astfel ca este necesar ca adultul sa ii propuna sa faca temele impreuna, sa invete (fie sa invete impreuna, fie sa fie dispus sa il asculte la final), sa stie sa ii ofere mici pauze si recompense, pentru ca elevul sa nu fie coplesit de sarcinile impuse.
Citeste si:  Prima plimbare a unui bebelus

2. Majoritatea copiilor considera ca parintii trebuie sa le ofere tot ce isi doresc, asa ca au tendinta de a solicita bunuri zilnic; in acest caz, exista parinti ce isi rasfata copiii prea mult (fapt ce va avea efect negativ pe termen lung) si parinti ce ajung la agresiuni verbale si chiar violente, enervati fiind de atitudinea celor mici; este foarte importanta moderatia si apelarea la calm. Daca adultii explica frumos si calm copiilor ce este bine si ce nu, acestia din urma vor intelege, iar in cazul in care parintii isi pierd firea, copiii profita de aceasta slabiciune si insista pana primesc ce vor sau, mai rau, ajung sa fie tratati necorespunzator. De exemplu, inainte de a pleca la magazin (pentru a achizitiona un produs pentru casa), parintele trebuie sa ii explice copilului ca de data aceasta vor cumpara doar acel articol si ca, daca vede ceva ce isi doreste, sa ii arate si data viitoare vor achizitiona si acel produs; astfel, parintele il pregateste psihic pe micut pentru ceea ce urmeaza. Exista, desigur, cazuri in care, desi s-a purtat aceasta discutie acasa, copilul face mofturi in magazin, solicitand un obiect; parintele trebuie sa isi pastreze calmul (sa nu cedeze sub nici o forma) si sa ii mai explice o data care este motivul pentru care au mers la acel magazin.

3. Nu exista copii obraznici si fara bun simt, ci parinti ce nu stiu sa isi educe copiii. Cei mici trebuie invatati sa ii respecte pe cei in varsta. De exemplu, daca cel mic (este vorba de copii mai mari de 6 ani, ce isi pot tine echilibrul) sta pe scaun in autobuz si imediat langa exista o femeie insarcinata sau o persoana in varsta, parintele trebuie sa ii explice copilului de ce este frumos si necesar ca acesta sa ofere locul; merge foarte bine puterea exemplului: cand vei fi mare si nu vei mai avea atata energie, ti-ar placea sa iti ofere un tanar locul?

Citeste si:  Anemia in timpul sarcinii

4. Puterea Cuvintelor Te rog, Multumesc, Poftim. Din pacate multi copii nu folosesc aceste cuvinte. Inca de mici, ei trebuie obisnuiti sa utilizeze cuvintele magice; daca sunt intitulate astfel, vor atrage, cu siguranta atentia copiilor, iar acestia vor fi bucurosi sa le foloseasca ori de cate ori va fi necesar.

5. Evitarea folosirii in exces al NU-ului. In momentul in care copilul aude NU (nu manca asta, nu lua asta etc.), instinctul este sa faca acel lucru; cea mai buna metoda de a-l invata pe cel mic sa faca diferenta dintre bine si rau este de a apela la mici trucuri (discutii de genul: de ce vrei sa faci asta? Crezi ca daca vei manca acest obiect, te vei simti bine? Ti-ar placea ca prietenul tau sa iti vorbeasca astfel? ), ca in final, decizia corecta sa vina de la copil, in detrimentul utilizarii clasicului NU, care este, de cele mai multe ori, foarte derutant.

6. Copilul cu comportament dificil ori chiar agresiv trebuie modelat. In detrimentul pedepselor, acesta trebuie inteles si educat cu mult calm si dragoste.

Articolul precedentDieta Rina, dieta persoanelor active
Articolul următorAngelina Jolie isi surprinde fanii la o plimbare, relaxata, cu copiii ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau