Iesirea „oficiala” in lume a unui bebelus poate fi considerata un adevarat eveniment in sine. Tot asa cum sosirea acasa a nou nascutului, vizita medicului pediatru, prima masa la san, primele nopti nedormite vor constitui prilej de dulce amintire intrega viata, tot asa si prima plimbare a micutului va avea partea ei de spectaculozitate. Ce trebuie facut, cand sa alegem momentul plimbarii, ce nu trebuie sa utiam acasa si ce spun medicii vom afla din cele de mai jos.

Cand este momentul propice?
Pentru a scoate copilasul din casa va trebui sa tinem seama de doi factori foarte importanti: intervalul orar si starea de sanatate a micutului. In nici un caz nu vom iesi atunci cand cel mic a racit sau are vreo interdictie din partea medicului. Faptul ca i-am facut baita ne va opri de asemenea sa-l scoatem desi poate suntem in plina vara. Daca are pe piele eczeme sau afte, vom fi extrem de precauti. In cazul in care pediatrul ne-a prevenit cu privire la o predispozitie la alergie, il vom suna sa ii solicitam parerea cu privire la plimbare.

Intervalul orar este si el foarte important. Vom evita orele fierbinti, intre 12 si 18 pe timpul verii. In schimb, foarte indicata este ora 8 dimineata, atunci cand aerul orasului (in cazul in care locuiti in mediul urban) este mai curat sau ora 18, cand nu este foarte aglomerat. De asemenea, in sezonul rece, vom avea grija ca temperatura aerului sa nu fie foarte scazuta. In toate cazurile se vor evita praful si vantul.

Citeste si:  8 adevăruri surprinzătoare despre sexul după naştere

Unde mergem?
Nu vom merge pe strazile centrale ale orasului, oricat ar fi de frumoase. Preferam parcurile, in general locurile cu multa verdeata, nu foarte aglomerate si nici foarte zgomotoase. Decat sa mergem la o vecina la cafea, mai bine o invitam in parc. O iesire in aer liber va fi benefica pentru toata lumea. Foarte important este de ce mergem la plimbare. In cazul in care simtim nevoia de liniste, vom alege locuri mai putin populate, unde ne putem hrani copilasul in liniste. Daca in schimb ne place compania prietenelor, vom alege companii placute, nu foarte galagioase si de preferat fara animale (inca nu este momentul ca un nou nascut sa se afle in prezenta imediata a unor necuvantatoare, fie ele si de companie).

Ce nu trebuie sa lipseasca din gentuta?
Daca bebelusul este alaptat la san, vom lua cu noi discuri din bumbac, servetele uscate dar si un pachet de servetele umede. In cazul in care copilul este hranit cu biberonul, vom lua unul in plus. Ceaiul, in cazul in care copilul bea si asa ceva, va trebui mentinut caldut, in biberon separat. Bavetica, batista, hainute de schimb, o paturica in plus, o crema de galbenele (pentru orice eventualitate) si jucarii zornaitoare. Nu vor fi deloc de prisos.

Citeste si:  Cei 5 prieteni de care au nevoie toate mamele

Ce vom evita?
In primul rand, aglomeratia. Nu este deloc benefica in aceasta perioada pentru un nou nascut care abia a iesit din casa si nu este obisnuit cu societatea. Apoi, cum am mai spus, animalele. Nu vom lasa sub nici un pretext vreun animal sa se apropie de carucior sau de port-bebe. Curiozitatea morbida a vecinilor si prietenilor nu va fi nici ea tolerata de bebelus. Vom sta departe de persoanele bolnave si in general de persoane necunoscute sau in prezenta carora nu ne simtim bine.

In rest, daca i se vor asigura conditii propice, micutul se va bucura de aer liber, va savura zgomotul vietii cotidiene, va avea prilejul sa-si dezvolte simturile prin schimbarea cromatica a decorului si noi ne vom bucura de o plimbare prelungita, placuta si reconfortanta, pe care vom avea ocazia sa o repetam cat se poate de des.

Articolul precedentEructatia la bebelusi
Articolul următorCum ne imbracam in timpul sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau