Dieta greceasca este perceputa ca un mod de viata, un mod de viata sanatos. Este una dintre cele mai vechi si bune diete din lume; este, de fapt, un regim alimentar bazat pe alimente benefice organismului, dar care au si proprietatea de a favoriza scaderea in greutate sau de a nu provoca depuneri de grasime.

Alimentele minune ce stau la baza dietei grecesti

In dieta greceasca este indicat sa consumi multe fructe si legume, de preferat bio, crude sau foarte putin procesate. Legumele accelereaza metabolismul si furnizeaza organismului doza necesara de energie; consumul lor ofera senzatia de satietate pe termen lung, iar continutul de apa potenteaza gustul, fara insa a creste valoarea calorica (majoritatea legumelor verzi au un continut mare de apa). Singurul aliment ce contine ambele tipuri de fibre (solubile si insolubile) este fasolea; consumul acesteia ofera senzatia de satietate. Uleiul de masline este unul dintre ingredientele forte ale acestui regim alimentar; acesta contine mai multe fibre decat alte uleiuri si este indicata utilizarea lui in detrimentul grasimilor saturate, deoarece favorizeaza scaderea in greutate (creste energia si arde caloriile); se spune, chiar, ca si mirosul uleiului de masline este benefic in procesul de slabire. Un alt aliment important este iaurtul grecesc, iaurt renumit datorita continutului bogat de proteine, calciu, probiotice; acesta poate fi consumat simplu sau cu miere ori fructe. Fructele de mare si pestele sunt alimente ce accelereaza arderea grasimilor. Consumul midiilor si al pestelui (de cel putin doua ori pe saptamana) previne depunerile de grasime pe abdomen si accelereaza metabolismul. Nucile au o importanta aparte; se spune ca, pentru a avea o inima de atlet, sanatoasa, este necesar consumul a opt nuci pe zi. Iata cum ar putea sa arate un meniu sanatos:

Citeste si:  Dieta CRONO

La micul dejun se poate consuma un fruct proaspat, lapte de capra, ceai de salvie si/sau cafea, o felie de paine cu miere de albine, o bucatica de branza.

Gustarea poate fi formata din mar sau pepene (fruct de sezon).

La pranz se poate opta pentru gulas grecesc (kokinosto) sau orez cu spanac (spanakorizo) sau carne cu salata sau legume sotate.

Cina poate fi identica cu pranzul sau se poate consuma pulpa de miel (paidakia) cu legume fierte, rosii, branza feta. Se poate consuma un pahar de vin rosu.

Este foarte important sa nu se combine alimentele cu amidon cu cele proteice. Un astfel de meniu ar cumula aproximativ 1400 de calorii, ce favorizeaza inceperea scaderii in greutate.

Citeste si:  Dieta New York sau "Dieta Vedetelor"

In dieta greceasca este ok consumul de paste, insa nu in combinatie cu carnea.

   Influenta asupra organismului

Adoptarea unei astfel de diete este benefica organismului atat din punctul de vedere al accelerarii scaderii in greutate, cat si datorita puterii de a preveni instalarea unor boli, ale unor afectiuni.

S-a demonstrat stiintific ca un astfel de regim reduce cu aproximativ 50% sansa de dezvoltare a diabetului, si implicit reducerea riscului unui atac cerebral. Dieta greceasca reduce colesterolul rau, nivelul glucozei din sange si trigliceridele.

O astfel de dieta sta la baza longevitatii multor greci, ferindu-i de boli cardiovasculare, Alzheimer, cancer si asigurandu-le un trup sanatos si un psihic puternic.

Articolul precedent8 alimente care cresc rapid imunitatea organismului
Articolul următorPrincipalele griji care ii framanta pe copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau