Foarte multe persoane considera dieta Montignac, ca fiind cea mai buna dieta, deoarece ofera rezultate pe termen lung si foarte lung. Renumitul dietetician Michel Montignac este cel care a pus bazele acestei diete. Multi au adoptat principiile Montignac pentru totdeauna, schimbandu-si stilul de viata. S-a constatat ca numarul de kilograme pierdute in perioada dietei nu se mai acumuleaza o data cu trecerea la alimentatia obisnuita (este exclusa varianta abuzului alimentar, desigur), fapt ce confera un plus de incredere, o stare de bine, optimism.

   Dieta Montignac, vazuta ca stil de viata

La baza dietei stau o serie de principii ce trebuie respectate si un tabel ce contine alimentele permise si cele interzise. Dieta este perceputa ca stil de viata, in detrimentul termenului de dieta, deoarece pune la dispozitia consumatorului o varietate de alimente; important este cum combini aceste alimente, astfel incat ele sa te ajute sa slabesti. Este interzisa combinarea lipidelor cu zaharurile, a carbohidratilor cu proteinele. Pentru rezultate reale este recomandata tinerea dietei a cel putin o luna; multe persoane traiesc toata viata respectand principiile Montignac. Este bine de stiut ca aceasta dieta nu presupune gestionarea cantitatii alimentelor consumate sau calcularea caloriilor, fapt ce are un impact pozitiv asupra psihicului; in plus, este exclusa instalarea senzatiei de foame. Dieta Montignac incurajeaza consumul de legume si fructe, acestea oferind corpului o cantitate importanta de vitamine, minerale si fibre. Regimul alimentar este benefic organismului, ferindu-l de instalarea bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip II.

   Fazele dietei Montignac

Dieta presupune parcurgerea a doua faze: faza de slabire si faza de mentinere a greutatii.

   Faza I presupune stabilirea numarului de kilograme ce se doresc a fi pierdute, apoi se inlatura din alimentatie paine alba, zaharul (considerat de catre Montignac  a fi un aliment dispensabil), cafeaua (cu cofeina, deoarece aceasta duce la ingrasare), bauturile acidulate, alcoolul, produsele lactate (deoarece contin glucide si grasimi, se opteaza pentru produsele degresate), pastele, cartofii, fasolea boabe, porumbul, orezul (deoarece contin amidon si glucide care duc la ingrasare).

Citeste si:  Beneficiile si Dezavantajele Dietei Doctorului Atkins

Urmeaza dieta propriu-zisa, alcatuita din cele 3 mese principale, structurate astfel:

  1. Micul dejun glucidic poate contine cafea fara cofeina sau ceai, lapte degresat, paine integrala sau neagra, cereale integrale; se poate consuma un fruct inainte de masa, cu 30 de minute; micul dejun proteino-lipidic poate fi alcatuit din: cafea fara cofeina sau ceai, branza, jambon/sunca, oua.
  2. Pranzul este de natura preoteino-lipidica, neavand varianta ca micul dejun sau ca cina. La pranz se pot consuma: legume (din lista celor permise, desigur), peste, branza, carne. La pranz nu se consuma paine.
  3. Montignac ofera si pentru cina doua variante; aceasta poate fi proteino-lipidica sau glucidica.

La cina proteino-lipidica se pot consuma: cafea decofeinizata sau ceai, branza, jambon/sunca, smantana degresata, oua. Cina glucidica poate fi alcatuita din supa de legume, salata de cruditati, branza de vaci degresata (0% grasime), orez integral cu sos tomat; se poate consuma un fruct cu 30 de minute inainte de masa.

Faza a II-a este faza de stabilitate si consta in mentinerea greutatii, pastrand anumite restrictii a primei faze, dar oferind, pe de alta parte, o anumita libertate. Prin urmare, se doreste gestionarea eficienta a alimentelor ce urmeaza a fi consumate. Finalizarea fazei I, atingerea obiectivului initial (pierdearea numarului de kilograme dorit) duce la inceperea fazei a II-a, care, spre deosebire de prima etapa, ce se desfasoara intr-o anumita perioada de timp ( o luna, doua, trei), este pe perioada nedeterminata si de cele mai multe ori devine un stil de viata.

Citeste si:  Dieta de post – detoxifiere si scadere in greutate in Postul Pascal

In faza a II-a alimentele interzise devin alimente supravegheate, asa ca se pot consuma, insa cu moderatie si combinate corect (conform principiilor Montignac); exista o oarecare libertate in ceea ce priveste amestecarea lipidelor si glucidelor, insa, daca se pastreaza o limita decenta, nu afecteaza greutatea.  Alimentele ce se afla pe lista de supraveghere sunt: painea (consumata doar la micul dejun glucidic, fiind interzisa la masa de pranz si cina; trebuie sa fie neagra sau integrala), zaharul (ideal este sa il eliminati total din alimentatie, el fiind considerat a fi otrava pentru corp, de catre Michel Montignac), orezul, pastele, cartofii (fata de faza I, unde acestea este interzise, in cea de-a II-a faza pot fi consumate cantitati mici, cu urmatorul pret: aportul caloric trebuie scazut din alte alimente, pentru a nu duce la cresterea in greutate), dulciurile (pot fi consumate deserturi usoare, cu un continut minim de faina si zahar sau inlocuitor; preferate de dieta Montignac sunt cremele, spumele si ciocolata), alcoolul (acum se pot consuma bauturi alcoolice, pastrand, desigur, o anumita limita rezonabila; recomandarea Montignac este ca alcoolul sa nu fie consumat in timpul mesei, iar daca se bea vin sa nu se consume si apa), cafeaua (cafeaua, ca si zaharul, este considerata daunatoare si poate lipsi din meniu; cafeaua decofeinizata este acceptata). Si in faza a II-a fructele trebuie consumate cu 30 de minute inainte de masa.

Articolul precedentDieta de post – detoxifiere si scadere in greutate in Postul Pascal
Articolul următorDieta cu limonada – Detoxifiere si Slabire in acelasi timp

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau