Fetita mea avea 3 anisori cand a devenit sora mai mare pentru prima data. Varsta de 3 ani este perioada cand copilul tau isi afirma independenta, dezvolta opinii si incearca sa inteleaga emotiile mai mari. Si abia a implinit 3 ani ca dejai simte pe pielea ei cea mai mare schimbare a vietii de pana acum.

Oricat de cliseic suna, un frate este cu adevarat cel mai bun cadou pe care il poti oferi copilului tau. Este foarte important sa incurajezi o relatie sanatoasa intre frati chiar daca de multe ori este destul de coplesitor. Este o evolutie constanta si necesita mult efort zilnic din partea parintilor.

Cand fiul meu s-a nascut, fiica mea, nu a avut reactii de gelozie fata de el. Au fost momente in care il iubea atat de mult cat si momente in care se prefacea ca nu exista. A fost nevoie de multa mediere si de cuvinte atente din partea mea pentru a ma asigura ca frustrarea nu este coplesitoare pentru fiica mea.

In urmatoarele randuri iti voi prezenta cum poti si tu sa iti ajuti copilul sa accepte cu bucurie pe fratele sau mai mic.

1. Adopa mentalitatea potrivita

In opinia mea, un factor determinant al viitoarei relatii dintre frati este reactia parintilor la actiunile fratilor. Reprimarea constanta a copilului sau facand sa se simta rusinat pentru ca se poarta intr-un mod nedorit fata de fratele sau surioara lui va slabi legatura pe care o au. Vorbele precum „tu esti mai mare”, „trebuie sa il iubesti pe fratiorul tau” vor servi doar pentru a impinge copilul in directia opusa. Copii, in special cei mici, se simt complet marginalizati la sosirea pe lume a fratiorului mai mic, iar ei avand creierul in dezvoltare se pot crea o gramada de izbucniri neintentionate. Este foarte important ca tu, ca parinte, sa fi responsabil de pastrarea relatiilor intre tine si copilul tau. Acest lucru devine mult mai usor pe masura ce vei intelege ca un copil nu poate controla reactiile comportamentale, de multe ori partea emotionala a creierului preia controlul asupra partii rationale. In cele din urma pregateste loc acestor provocari, asteptandu-le pur si simplu ca facand parte din viata de zi cu zi.

2. Implica-ti copilul in pregatirea pentru venirea fratiorului

In afara de citirea unor carti despre venirea pe lume a unui fratior, o modalitate excelenta de a crea o relationare perfecta intre copii tai este sa incluzi pe cel mare in treburile ce le faci prin casa pentru venirea bebelusului sau treburile zilnice dupa venirea lui pe lume. De exemplu fiica mea m-a ajutat sa spal hainele bebelusului, sa impachetez geanta pentru maternitate, sa aleg o paturica si un cadou pentru mamica. De asemenea a desenat un mic tablou pentru bebelus. A fost tare mandra de asta.

Citeste si:  Cei 5 prieteni de care au nevoie toate mamele

3. Da-i copilului tau rolul de „ajutor”

Copii cu varsta de doi ani pot participa activ la ingrijirea bebelusului, ducand hainele murdare la cos, aducand biberonul, suzeta sau jucarii. Implica-ti copilul cat mai mult la ingrijirea bebelusului astfel incat el sa nu se simta parasit si neglijat. Arata-i intotdeauna copilului ca apreciezi ajutorul lui nepretuit, multumindu-i cu adevarat si aratandu-i cum ajutorul lui iti face viata mai usoara.

4. Intelege starea emotionala a copilului tau in functie de situatie

Unii copii se bucura simtindu-se frati mai mari. Altii doresc pur si simpu siguranta de a simti care era cand era doar un copil in familie. Trebuie sa intelegi ce il supara pe copilul tau si sa actionezi in consecinta. Fiicei mele, chiar daca ii place cand ajuta, nu ii place ca nu mai este singurul copil al familiei. Nu ar fi ajutat sa ii spun incercand sa o incurajez ca ea are rolul de sora mai mare. Pur si simplu o ascult de fiecare data cand are ceva de spus si ii spun lucruri precum „esti fetita mea si te iubesc atat de mult”.

5. Foloseste afirmatii pozitive

Exista ceva despre care am aflat de curand vizavii de copii mici: ei tind sa iti internalizeze comentariile si afirmatiile ba chiar sa le adopte ca parte a psihicului lor. Asadar in loc sa ii spun ficei mele lucruri de genul „trebuie sa va iubiti” ii spun lucruri de genul „Haya este o sora atat de iubitoare”, „Haya adora sa aiba grija de fratele ei” si ea arata dragoste fata de el. Acest lucru serveste la intarirea ideii in capul ei si data viitoare cand va face ceva dragut pentru fratiorul ei sa-si spuna „sunt o sora iubitoare”.

6. Validarea emotiilor

Imagineaza-ti ca ai fost stresata intr-adevar de ceva si ca sotul sau cel mai bun prieten ti-ar fi spus pur si simplu „este ok”, „nu face mare tam-tam din asta”. Frustrant nu?
Copii trebuie sa fie respectati si emotiile lor sunt la fel ca si ale adultilor. Asadar, aratandu-i copilului tau ca este o situatie grea il ajuta sa se simta ca si cum esti de partea lui. Chiar si in mijlocul unor mari emotii si izbucniri, este important sa cobori la nivelul copilului tau si sa spui lucruri de genul „te voi iubi mereu si inteleg ca acest lucru este greu, nu este usor sa imparti pe mami si tati cu altcineva”. Aceasta va fi adesea doar cheia de care ai nevoie oentru ca cel mic sa se exprime liber fata de tine. S-ar putea sa spuna lucruri de genul „Mi-as dori sa fim din nou, tu, eu si tati. Mi-as dori ca fratiorul sa fie din nou in burtica.” Fiica mea a spus asta si m-am simtit coplesita de aceste sentimente, le-am acceptat. Acest lucru deschide adesea portile lacrimilor, ceea ce este un lucru bun pentru ca va ajuta copilul sa proceseze faptul ca are un fratior si sa il accepte ca pe un lucru evident.

Citeste si:  Durerile din timpul sarcinii - au dispărut!

7. Explica-i despre dezvoltarea lui psihologica

In mod surprinzator, copii pot intelege multe despre dezvoltarea bebelusilor. Acum cand fiul meu merge singur a fost greu sa inteleaga de ce sta asa de mult prin preajma jucariilor ei si blocurilor construite si vrea mereu sa distruga ceea ce ea construieste.
Explicandu-i ca nu vrea sa distruga ci ca este dor felul lui de a explora ceva ce gaseste el ca fiind interesan t- frumos am facut-o sa se simta complimentata. Va ajuta sa vorbiti din cand in cand cu o voce de bebelus spunand „Este minunat. Mi-as dori sa pot construi si eu ceva atat de interesant”. De asemenea eu vorbesc frecvent cu fetita despre etapele dezvoltarii bebelusului si despre faza prin care trece, o etapa din viata tuturor bebelusilor inainte de a deveni coechipieri perfecti ca frati mai mici.

8. Fa-ti timp pentru o conexiune privata cu copilul

In timpul carantinei am plecat pur si simplu in bucatarie sa mananc o inghetata cu fiica mea pentru a avea momentul nostru. M-am asigurat ca nu am etichetat timpul nostru impreuna dept „timp special” deoarece nu vroiam sa asocieze absenta fratiorului ei ca facand-o mai speciala. Pur si simplu sugerez sa facem ceva impreuna fara sa subliniez ca este timpul doar al ei cu mine. Acest lucru va unple cupa cu dragoste. Acest moment special nu trebuie sa fie ceva elaborat.

9. Creaza un spatu dedicat pentru copilul tau mai mare, unde poate fi cu jucariile lui

Acesta ar putea fi o zona inchisa din camera de zi sau propriul dormitor al copilului. Dandu-i spatiu sa se poata juca fara riscul ca celalalt copil sa ii exploreze si sa ii surpe jucariile, il va ajuta sa lucreze la sentimentele proprii.

Articolul precedent10 sfaturi pentru a invata copilul tau sa vorbeasca mai mult, mai repede
Articolul următorDieta perfecta pentru o mama care alapteaza – compozitia laptelui mamar – mit si adevar

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau