Dacă ai deficiență de calciu, tot corpul poate avea de suferit.

După cum spun şi reclamele, calciul, nutrientul vedetă din lapte, este critic pentru întărirea oaselor şi pentru menţinerea unei sănătăţi bune.
Însă atunci când nu ai destul calciu, întregul corp poate avea de suferit. Acest lucru este valabil pentru aproximativ un sfert dintre adulţii din România, conform rezultatelor unor studii. Calciul ajută la coagularea sângelui, ajută nervii să transmită mesaje, muşchii să se contracte şi de asemenea stabilizează presiunea arterială. Aşa că dacă nu vei consuma cantităţile recomandate-1000 milligrame pe zi pentru femeile între 20 şi 30 de ani- oricare dintre acele funcţii ar putea fi date peste cap.
Ce este şi mai grav e că s-ar putea să nu îţi dai seama că ai o problemă decât atunci când e prea târziu. Medicii spun că semnele deficienţei de calciu nu sunt vizibile în general, decât poate atunci când se instalează slăbirea oaselor/osteoporoza şi apar fracturi ale oaselor. Acestea fiind spuse, femeile care au un simt ascuţit al observaţiei pot descoperi semnele subtile ale unui consum scăzut de calciu. Dacă vei răspunde cu “DA” la vreuna dintre întrebările de mai jos, ar trebui să iei în considerare o vizită la medicul de familie care să îţi dea trimitere pentru efectuarea analizelor de sânge.

Citeste si:  De ce e bine sa bei lapte inaite de somn

1. Te trezeşti des din cauza cârceilor sau crampelor ?
Calciul este un electrolit—un nutrient care transportă impulsurile electrice către muşchi. Atunci când în organism nu este suficient calciu, terminaţiile nervoase (şi muşchii pe care îi deservesc) pot reacţiona neplăcut, astfel că vor începe să aibă spasme. Poţi preveni cârceii sau crampele, întinzându-ţi gambele, tendoanele genunchilor şi muşchii coapselor, înainte de culcare.

2. Ai multe carii?
99% din calciul din corp se regăseşte în oase şi dinţi, conform specialiştilor. Dacă ai o dietă care nu include suficient calciu, corpul începe să îl extragă din acele zone, ceea ce poate creşte riscul apariţiei cariilor sau al descopunerii danturii. Un studiu a arătat că persoanele care consumau mai puţin de 500mg de calciu pe zi (cantitate care se regăseşte într-un borcănel de iaurt) prezentau un risc dublu de a suferi de parodontoză, faţă de cei care consumau cantitatea zilnică recomandată de calciu.

Citeste si:  7 căi de a-ţi începe ziua

3. Ţi se exfoliază unghiile?
Unghiile, la fel ca oasele şi dinții, au nevoie de calciu pentru a creşte sănătoase şi puternice. Dacă unghiile tale nu arată prea bine, ar putea fi un semn că nu consumi suficiente alimente bogate în nutrienţi. Mâncarea este cea mai bună sursă de calciu. Ar trebui să consumi lactate (laptele, iaurtul şi brânza sunt bogate în calciu), spanac sau varză kale şi alimente fortificate. Poţi lua în calcul şi unele sucuri, alimentele specifice micului dejun, laptele de soia- doar să ai grijă să agiţi bine cutia, deoarece calciul se poate depune pe fundul acesteia-cerealele, snaks-urile şi făinoasele, deoarece toate conţin calciu şi merită să le iei în considerare.

Articolul precedentCicoare Extract
Articolul următorActivităţile de care copilul tău are nevoie pentru a se dezvolta

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau