Stoarcerea sucului poate că este un trend momentan, dar de fapt se pare că nu este ceva benefic pentru sănătate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru uleiul de cocos, care este plin de grăsimi saturate. Tot un trend dăunător este şi dieta fără gluten, care nu are aproape deloc beneficii asupra sănătăţii celor care nu au probleme cu glutenul, sau boala celiacă. Aceste dezvăluiri fac parte dintre cele mai noi descoperiri ale oamenilor de ştiinţă, care au fost alarmaţi de apariţia acestor trenduri în alimentaţia zilnică. La nivel general există o adevărată confuzie legată de nutriţie. În fiecare zi cineva spune că acel aliment este bun şi în ziua următoare spune că de fapt nu este bun. Cercetările efectuate au avut ca scop informarea medicilor astfel încât aceştia să îşi poată ajuta pacienţii. Iată ce au descoperit specialiştii:

Stoarcerea sucurilor poate îmbunătăţi absorbţia nutrienţilor în cazul anumitor alimente, însă în acelaşi timp se pierd foarte multe fibre şi nutrienţi ce se regăsesc în fructele şi legumele integrale. Stoarcerea sucurilor presupune scoaterea sucului din fructe şi legume, rezultând astfel un lichid compus în mare parte din vitamine, minerale şi elemente ale fructului integral. Însă fructele şi legumele integrale au fibre preţioase care se pierd în timpul stoarcerii.
Persoanele care storc sucul, beau calorii concentrate fără a se simţi sătule după aceea. Specialiştii spun că se pierd nutrienţi importanţi, fibre şi pe lângă asta, consumul caloriilor sub formă de lichid nu dă senzaţia de saţietate, masticaţia având şi ea un rol important pentru potolirea foamei.

Citeste si:  Cum scapi de ridurile si liniile de pe gat

În aceeaşi notă, suplimentele alimentare bogate în antioxidanţi, se pare că nu aduc beneficii oamenilor, mai mult decât ar aduce consumul de alimente bogate în antioxidanţi. De câte ori sunt extrase diverse elemente din alimente, oamenii nu obţin aceleaşi beneficii şi câteodată efectul este chiar unul invers, putând să devină dăunător. Dacă ai o dietă bine echilibrată, suplimentele alimentare şi cele cu vitamine, nu sunt necesare.

Uleiul de cocos este în trend acum, însă cocosul este plin de grăsimi saturate nesănătoase, după cum au hotărât specialiştii. Ei recomandă utilizarea uleiului de măsline şi uleiurile vegetale, pentru gătit, deoarece acestea conţin grăsimi nesaturate sănătoase. Deşi lumea a început să cumpere foarte des ulei de cocos, nu există multe date despre acesta, care să justifice intrarea lui pe lista alimentelor sănătoase.

Dieta fără gluten poate ajuta persoanele care au sensibilitate la gluten, sau cele care suferă de boală celiacă, însă nu este de ajutor pentru persoanele sănătoase care pot digera cerealele fără a suferi vreun efect secundar. Cerealele integrale pot fi chiar mai sănătoase pentru oameni, decât alimentele fără gluten, care sunt mai bogate în carbohidraţi procesaţi.

Citeste si:  „De ce” mor curioşii repede?

Ouăle pot creşte nivelul de colesterol al unei persoane, deşi nu atât de mult pe cât se credea înainte. Este puţin probabil ca prin consumul a maxim două ouă pe zi, să se vadă vreun efect major la persoanele care nu au un risc crescut de a face boli de inimă, sau la cele care nu au colesterolul mărit. Când se trece de această cantitate, în special în cazul persoanelor cu afecţiuni, pot să apară probleme, spun specialiştii. Grăsimile saturate care se găsesc în carne şi produsele lactate, sunt mult mai periculoase din punct de vedere al nivelului de colesterol.

Una peste alta, oamenilor le-ar fi mai bine dacă ar urma o dietă bazată în mare parte pe fructe şi legume integrale, fără alimente procesate. Fructele şi legumele ce au culori aprinse conţin mari cantităţi de antioxidanţi şi sunt adevărate surse de nutrienţi.

Articolul precedentImportanta jocului in dezvoltarea prescolarilor. Cele mai amuzante jocuri ale copilariei
Articolul următorDieta doctorului Dukan, sau cum sa slabesti mancand numai carne

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau